Osmanlı döneminden kalmış olabilir

100 yıllık tekne, Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından koruma altına alındı.

Sinop'un Ayancık İlçesi'nde bir kereste fabrikasının kapanmasının ardından hurdalıkta duran yük ve yolcu taşımada kulanılan 100 yıllık tekne, Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından koruma altına alındı.

Hurdalıktan vinçle alınıp tarihi Sinop Cezaevi bahçesine konulan geminin restore edilmesi için İl Kültür ve Turizm müdürlüğü harekete geçti.

İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez Labaratuvarı Müdürlüğü uzmanı restoratör Uğur Genç ve tarihi gemi ve tekne araştırmacısı Korhan Bircan, Sinop'a gelerek gemiyle ilgili incelemelerde bulundu.

Restorasyonu için yapılan ilk incelemede geminin 100 yıl önce yapıldığı belirtildi. Korhan Bircan, 11.5 metre boyunda 4 metre enindeki gemide yapılacak detaylı inceleme ile gerçek yaşının tespit edileceğini söyledi.

"Osmanlı döneminde yapılmış olabilir"

Bircan, "Bu teknenin Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde yapıldığını tahmin ediyoruz. Teknenin tarihsel araştırması gerçekleştirilecek. Ancak 100 yaşından fazla olduğunu söyleyebiliriz. Yaptığımız fotoğraf incelemelerinde bu teknenin 1907 yılına kadar kullanıldığına dair Samsun'da çekilmiş bir fotoğraf var. Bu tekne yük taşımanın yanında büyük gemilerden inen yolcuları da kıyılara ulaştırmada kullanılmış" diye konuştu.

20 tona kadar yük taşıma kapasitesi olan bu tarihi teknenin çok büyük bir kültür mirası olduğunu ifade eden Bircan, "Bu tekne Sinop için önemli bir eser ve turizme bunun kazandırılması gerekiyor. Bu çapar teknesi aslında dünyada kalan nadir örneklerden bir tanesi" dedi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun ise tarihi teknenin, bakım ve onarımı yapıldıktan sonra Sinop'un en önemli sembolleri arasında yerini alacağını söyledi.

virahaber.com / Risale Haber

GÜNCEL Haberleri

Denizci Fenerbahçeliler Derneği, Özel Film Gösteriminde Bir Araya Geldi
Çanakkale Boğazı'nda Müsilaj Devam Ediyor
Ağ İle Avlanma Yasağına Uymayan Şahsı Jandarma Yakaladı
Tamer Kıran, Ticaret Bakanı Bolat ile Birlikte Bangladeş'e Gitti
Tekirdağ'da Müsilajla Mücadele Kapsamında Atık Su Denetimleri