Orta Asya'da balıkçılığı canlandırıyoruz

Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü'yle (FAO) donör ülke olarak ilişki kuran Türkiye, Orta Asya'da tarım ve hayvancılığın kalkındırılması için 10 milyon dolarlık hibe ayırdı.

Proje ile 2 bin kişiye istihdam yaratılacak
Türkiye'nin çevre ülkelerde soyunduğu 'liderlik' rolü küresel sosyal sorumluluk projelerinde de kendini gösteriyor. Öyle ki uzun yıllar Birleşmiş Milletler projelerinde yardım alan ülke konumundaki Türkiye, 2007'den bu yana kalkınma projelerine bağış yapan 'donör ülke' konumuna geçti. Tarım ve Gıda Örgütü'yle Orta Asya'daki kalkınma projelerinde kullanılmak üzere yapılan 10 milyon dolarlık anlaşma, 2012'de yenilenecek. İlk anlaşmayla başlayan altı alandaki 27 projenin birçoğu ikinci beş yıllık süreçte de sürecek.

250 BALIKÇI EĞİTTİ
Türkiye'nin FAO'yla ortak yürüttüğü projelerin en büyüklerinden biri balıkçılık alanında girişimcilik ve istihdamın geliştirilmesine yönelik olan Fish-Dev. Proje kapsamında bu yıl önemli adımlar atılmış. Türkiye'yi bu projede Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı temsil ediyor. Orta Asya'da altı bölge ofisinin kurulmasıyla başlayan proje Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan'da balıkçılık ve akuakültürle ilgili aktivitelerin artırılması ve kırsal yoksulluğun azaltılması yönündeki çalışmaları içeriyor. 2 milyon dolara mal olan Fish-Dev, 1991'de Sovyetler Birliği yıkıldıktan sonra bu ülkelerde balıkçılık ve su ürünleriyle ilgili iş alanlarının durma noktasına geldiği tespitinden yola çıkılarak geliştirilmiş.

250 GİRİŞİMCİ EĞİTİLDİ
FAO Fish-Dev proje sorumlularından Dr. Özgür Altan, bölge insanına ucuz protein kaynakları ve istihdam imkânı sunan balıkçılığı yeniden canlandırmayı hedefleyen ve 2014'e kadar sürecek olan Fish- Dev kapsamında bu ülkelerde 400'den fazla resmi ve özel sektör çalışanını eğitmeyi hedeflediklerini söylüyor. Altan, hedeflerini şöyle anlatıyor: "2010-2011 arasında verilen eğitimler ve çalıştaylarla 80'i kadın 250 kişiyi eğittik. Proje sonuna kadar rakamın 400'ü aşmasını bekliyoruz. Azeri, Kırgız, Özbek ve Tacik katılımcılar eğitimlerde edindikleri deneyim ve bilgileri yavaş yavaş faaliyete dökmeye başladı."

3 BİN KİŞİYE İŞ
Dr. Özgür Altan Fish-Dev'in istihdam hedeflerinin de yoğun olduğuna dikkat çekiyor. Hedeflere göre akualkültür alanında kurulacak işletmelerde 1.000'i özel sektörde olmak üzere toplam 3 bin kişi istihdam edilecek. 10 milyon dolarlık bir pazar oluşturulmayı hedeflediklerini söyleyen Altan, "Projenin en büyük ortağı Türkiye bu sayede Orta Asya ülkeleriyle su ürünleri ticaretinde ikili ilişkilerini de geliştirmiş olacak" dedi.

ÇEVRE DOSTU TOHUM ÜRETİMİ
Türkiye'nin Orta Asya'da FAO ile yürüttüğü projelerden biri de tohumculuğun geliştirilmesiyle ilgili. Orta Asya ülkelerinde tohumculuk sektörünün analizi ve bölgesel tohum master planlarının hazırlanmasını hedefleyen projenin maliyeti 350 bin dolar olarak belirlenmiş. Proje sayesinde geleceğin gıda politikalarında büyük önemi olan tohumculuğun geliştirilmesi yönünde Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan'da önemli çalışmalar başlatıldı. Bu çalışmalar önce mevcut durumu ortaya çıkaran bir değerlendirme programıyla start aldı. bundan sonra ise çevreci tohumculuğun oturtulması gibi politikalar uygulanmaya koyulacak. Stratejik önemi olan bu proje ilk etapta Türk Cumhuriyetleri'ni kapsıyorken daha sonra bu yedi ülkeye Afganistan, İran ve Pakistan da eklenmiş. İki yıl sürecek projenin sonuçları Türkiye ve FAO için büyük önem taşıyor.

Sabah-Yasemin Salih
 

BALIKÇILIK Haberleri

Denizdeki Bolluk ve Rekabet Hamsi Fiyatını 70 Liraya Kadar Düşürdü
2024’te 200 TL Olan Hamsi 2025'te 100 TL’den Satılıyor
Hamsi Balıkçıların Rotasını İğneada’ya Çevirdi
Karadeniz'de Kefal Bereketi Yaşanıyor
Hamsi Bir Haftada 50 lira Birden Düştü: Rağbet Arttı