Omurilik Ağrısına Ne İyi Gelir, Omurilik Ağrısı Nasıl Geçer?

Omurilik, insan beyninin bir uzantısıdır. Bu uzantı vücutta zarla örtülü bir durumda konumlanır.

Bilim adamları tarafından omuriliğin ortalama olarak 1 cm kalınlığa ve 40 cm kadar uzunluğa sahip olduğu kanıtlanmıştır. Omurilik refleksin ana merkezi olarak vücutta görev yapmaktadır. Bu organın zarar görmesi söz konusu olduğunda kişilerin sağlığı üzerinde geçmesi mümkün olmayan ve bir takım ciddi rahatsızların ortaya çıktığı bilinmektedir.

Omuriliğin Görev ve İşlevleri Nelerdir?

  1. Omurilik beyin ile çevresel sinir sistemi arasında köprü görevi görerek bu iki önemli mekanizma arasında bağlantıyı sağlamaktadır. Beyne gönderilen emirlere karşılık olarak, vücutta yer alan kaslara ve salgı bezlerine emirleri ileterek vücudun harekete geçmesini sağlar.
  2. Omurilik refleks hareketlerinden sorumludur.
  3. Düşünmeden alışkanlık olarak yaptığımız hareketleri omuriliğe borçluyuz. Sürekli yaptığımız hareketler, öncelikle beynin kontrolünden geçer. Hareketleri yapmaya alıştıktan ve hareketleri tam anlamı ile öğrendikten sonra bu öğretiler artık omuriliğin denetimine verilir.  Beyin otomatik hareketler için yorulmaz. Omurilik hareketi bir nevi düşünmeden yapmaya devam eder. Fakat ne zamanki harekette hata yapıldı, o zaman beyin denetimi omurilikten alır ve yanlışı düzeltir. Yaptığımız hareketlere örnek olarak; dans etmek, bisiklete binmek, araba kullanmak, spor yapmak gibi alışkanlık haline getirmiş olduğumuz hareketler örnek verilebilir.

Omurilik Ağrısı Sebepleri Nelerdir?

Genellikle omurilik ağrısına sebep olan nedenler kişilerin hayat tarzlarıdır. Örneğin masa başı iş yapmak omurga sağlığını olumsuz etkileyen etkenlerden bir tanesidir. Sadece uzun süre saatlerce aynı pozisyonda sabit bir şekilde koltukta oturmaktan omurilik sağlığımıza iyi gelmiyor.

Sürekli oturarak işlerini devam ettiren meslek gruplarında omurilik ağrısı daha sık görülüyor. Örneğin; sürekli oturdukları için sırt ağrısı taksicilerde oldukça yaygın olarak görülüyor.  

  • Yanlış duruşa sahip olma,
  • Hareketsiz bir yaşantı sürme,
  • Gereğinden fazla ağırlık kaldırma,
  • Ters hareket yapmak,
  • Zorlayıcı hareketlerde bulunmak,
  • Kalıtsal omurilik hastalıkları,
  • Yanlış kıyafetleri giymek gibi sebepler bile sırt ve omurilik ağrılarına davetiye çıkarıyor.

Türkiye’de Omurilik Ağrısı

Ülkemizde maalesef sırt ağrısından muzdarip olan kişilerin sayısı çok fazladır. Doktora yapılan başvurular incelendiğinde başvuru sebebinin en fazla baş ağrısından olduğunu daha sonra  ikinci sırayı ise sırt ve bel ağrısı aldığını görüyoruz. Diğer hastalıklara göre toplumda daha sık bulunan bu hastalıkların tedavisi için ise hasta olmadan alınan önlemlerden geçiyor. Kişiler bu önemleri hasta olmadan aldıkları takdirde gelmesi muhtemel olan hastalıklardan kendilerini korumuş oluyor.

Omurilik Ağrısı için Uygulanabilecek Basit Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Omurilik ağrısı nasıl geçer diye merak eden kişiler aşağıda yer alan maddeleri hayatlarına uyarlayarak ağrılarından kurtulabilirler.

Ayakta durmak omurilik ağrıları için birebir bir çözümdür. İnsan vücudu oturmak için tasarlanmamıştır. Ayaklardan birini omuz genişliğinde açarak, diğer ayağı bir iki adım ileriye alarak dizlerinizi sizi zorlamayacak şekilde hafifçe kırın. Bu sayede omurilik ağrılarınız azalacaktır.  

Omurilik ağrısı çeken kişiler mümkün olduğunca kaldırma hareketlerinden kaçınmalıdırlar. Kaldırma hareketi illa yapılacak ise, yük omurgaya bindirilmeden, doğru pozisyonda yapılmalıdır. Bunun için kişi, kaldıracağı cisme mümkün olduğunca yaklaşmalıdır. Daha sonra vücudunun ağırlığını bir bacağına vermek için, bir dizin üzerine çökülmelidir. Diğer ayak ile yerden destek alarak kaldırmak istenilen cisim kaldırılmalıdır. Cisim mümkün olduğunca vücuda uzakta tutularak kaldırılmalıdır. İşlemin omurga ile değil bacaklar ile yapılması son derece önemlidir.

Omurilik yaşayan kişilere özellikle ağır cisimlerin taşınması önerilmez. Fakat kimi zaman taşımak zorunda olduğumuz cisimler olabilir. Bu kişiler iki cismi taşırken ellerindeki cismin ağırlığını, iki ele yaymaya çalışmalıdırlar. Tek elle taşınan ağırlık tek bölgeye gereğinden fazla ağırlık yüklenmesi yapabilir. Ağırlığı dağıtarak taşımanız, vücudunuzda ağırlığın yapacağı zararlı etkiyi aza indirecektir.

Diğer bir öneri ise büyük bir cisim taşınacaksa bu cisimlerin mümkün olduğunca vücuda yakın tutularak taşınmasıdır. Böylece ağırlık vücuda değen noktalardan destek almış olacak ve cismin ağırlığı kollarınıza oradan da omuriliğinize yüklenmiş olmayacaktır. 

Sırt Ağrısı Hangi Hastalıkların Habercisi Olabilir?

  • Sırt ağrısı kendi başına bir hastalık olabilmek ile birlikte daha ciddi hastalıkların da habercisi olabilmektedir.
  • Sırt ağrınız sizi gece uykudan uyandıran cinsten ise, romatizma ile ilgili bir hastalığınız olabilir.
  • Sırt ağrıları eklem şişmelerinin habercisi olabilir.
  • Sırt ağrınız eğer kürek kemiğinize vuruyorsa bu durum kalpteki bir bozukluğun göstergesi olabilir. Bu kişiler kalp krizi geçirme tehlikesi altındadırlar.
  • Tıp dilinde Ankilozan spondilitde adı verilen hastalığa yakalanmış olabilirsiniz. Bu hastalık genellikle ergenlik döneminde bulunan kişileri etkiler. Bu hastalık ile birlikte kişiler özellikle sabah saatlerinde şiddetli sırt ağrıları yaşayabilir, hareket ederken güçlük yaşayabilmektedirler.

Sırt Ağrısı Yaşayanlara Tavsiyeler

Sırt ağrısı nasıl geçer diye merak edenler oturuşlarına dikkat etmelidirler. Ağrıların azalması için doğru oturuş pozisyonu, dizlerin, kalça seviyesinden yukarda tutularak oturulmasıdır. Bu sayede dizleriniz ağrı yaşanılan bölgeye destek olacaktır ve daha az ağrı hissedeceksiniz.

Sırt ağrısı yaşayan kişiler uzanma hareketleri yaparken titizlik göstermelidirler. Erişme hareketleri olarak da adlandırılan bu hareketleri yaparken kişilerin kendilerini zorlamamaları için omuz hizasında daha yüksekte bulunan eşyalara uzanılması için tabure gibi boyu uzatan destekler kullanılması gerekmektedir.

Kulunç Nedir?

Kulunç tıp dilinde fibrositis olarak isimlendirilir. Türkiye’de halk arasında sıklıkla karşılaşılan bir hastalıktır. Kulunçlar, insan vücudundaki adelelerinin içinde nodüller adı verilen yapılardır. Bu sert düğümler, kasların gerilmesi ve bu kasların gevşememesinden dolayı kaynaklanan bir rahatsızlık halidir. Vücuda farklı yerlerde etki edebilmesi mümkündür fakat yoğun olarak boyun ve sırt ağrısı şeklinde kendisini gösterir.

Kulunç Sebepleri Nelerdir?

  • Özellikle spor faaliyetlerinde kaslara aşırı yüklenilmesi
  • Kasların aşırı kasılmış halde olması
  • Yanlış pozisyonlarda hareket etme ve oturma alışkanlıkları
  • Omurga ile ilgili hastalıklar
  • Kişinin az hareket etmesi

Kuluncun Belirtileri Nelerdir?

  • Eklemlerde tutulma hissi
  • Boyun ve sırtta görülen ağrılar
  • Zor nefes alma
  • Kişinin kendini sürekli yorgun hissetmesi
  • Kaslarda hissedilen karıncalanma ve yanma hissi

Kuluncun Geçmesi için Uygulanabilecek Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

  • Soğuk ve sıcak kompresler yapılarak kişi rahatlatılmaya çalışılmalıdır
  • Zedelenmiş kaslara yağlar ile rahatlatıcı masajlar yapılmalıdır.
  • Daha ileri vakalarda fizik tedavi işlemleri uygulanmalıdır.
  • Kuru iğnelerden yardım alınarak kulunç tedavi edilebilir.

Kulunç Ağrısı Yaşayanlara Tavsiyeler

Kulunç ağrısı nasıl geçer diye merak eden okurlarımız öncelikle ağır eşya kaldırmayı bırakmalıdırlar. Ağır Eşya taşıma kulunç ağrısı yaşayan kişiler için sakıncalıdır. Eğer ağır bir cisim kaldırmanız gerekiyorsa, kendiniz kaldırmayın, sizin için ağırlığı taşıyabilecek başka birinden yardım rica edin.

  • Kişiler itmek ve çekme hareketlerini yaparken, ağrıyan yerden değil, vücudun diğer uzuvlarından destek almalıdırlar. Çekme hareketi yapılırken sırt zorlanır. Zorlanmanın etkisini sırtınızdan almalısınız. İtme hareketi yapacaksınız benzer mantık ile, sırtınızdan destek almamalısınız. Kollarınızı ve bacaklarınızı kullanarak sırtınıza aşırı yüklenmenin önüne geçmiş olursunuz.
  • Ağrıyan bölgenize soğuk ve sıcak presler uygulamalısınız.
  • Ağrıyan bölgeye masaj yapmalısınız.

SERBEST KÜRSÜ Haberleri

Değişik Tavuk Yemekleri
Her Yaşa Uygun Yatak Seçimi: Çocuktan Yetişkine
Instagram Takipçi Arttırma Stratejileri: Etkileşimi Yüksek Takipçi Kitlesi Kazanın
Aile Dostu Otellerde Rahat ve Keyifli Bir Tatil Nasıl Yapılır?
Kurumsal Toptan Bilgisayar Çözümlerinde Güvenilir Adres: Atom Bilişim