Okyanus ortasında terk edilen Türkler

Bundan üç ay önce iflas eden bir Türk denizcilik firmasına ait ‘Müezzinoğlu’ adlı gemi ve kaptan dahil 10 kişilik mürettebat, Kanarya Adaları açıklarında kaderlerine terk edildi.

Madrid’e varmaya çalışan gemi, acentesi olmadığı için İspanyol yetkililerce açık denizde bekletiliyor. Kaptan ve 10 kişilik mürettebat da, yakıtsız, kumanyasız ve parasız, 3 aydır okyanusun ortasında hayatta kalma mücadelesi veriyor.

BEŞERLER Denizcilik şirketi 3 ay önce iflas etti. Sahibi olduğu Müezzinoğlu kuru yük gemisi, 14 mürettebatıyla Afrika ülkesi Angola’nın Luanda Limanı’nda mahsur kaldı. Türk konsolosluğunun devreye girmesiyle kumanya ve yakıt temin edildi. Bu süreçte 4 mürettebat kendi imkanlarıyla Türkiye’ye uçakla döndü. 50 günlük bekleyiş sonrası gemi en yakın Avrupa limanı Madrid’e yola çıktı. 17 günlük yolculuk sırasında ikinci makinisti elektrik çarptı ve yaralandı. Kanarya Adaları açıklarına gelen gemi, İspanyol yetkililerce acentesi olmadığı için 12 mil karasuları açıklarında bekletiliyor. Geminin kaptanı Orhan Kurt, Türk yetkililerden yardım isteyerek, “Biz milli servetimiz olan gemi oralarda kalmasın diye çok çile çektik. Artık bu çileye bir son verilsin. Türk Dışişleri’nden yardım bekliyoruz” dedi.

‘Balık tutup yiyoruz’

İstanbul merkezli Beşerler Denizcilik A.Ş.’ye ait 2 bin 408 grostonluk Türk bandıralı kuru yük gemisinin kaptanı Orhan Kurt, yaşadıklarını şöyle anlattı:
“Yükümüzle yola çıktık. İflas edince 26 Haziran 2012’de işletmeyle bağlantımızı tamamen kaybettik. Yaklaşık üç aydır yakıt, kumanya, su ve maaş desteği alamadan yaşamaya çalışıyoruz. Yükümüzü bıraktığımız Angola’nın Luanda Limanı’nda yakıtımız tükendiği için 50 gün mahsur kaldık. Uzun süre denizden tuttuğumuz balıkları yiyerek hayatta kaldık. Oradaki Türk konsolosluğunun yardımıyla, kısıtlı miktarda kumanya ile geminin en yakın Avrupa limanı, İspanya’nın Kanarya Adaları Las Palmas Limanı’na gidecek kadar hibe yakıt temin edildi.”

‘Gemimiz sürükleniyor’

“17 gün süren yolculuk sırasında geminin 2’inci Makinisti’ni elektrik çarptı. Doktor olmadığı için çıkan sol omzunu kendi imkânlarımızla yerine koyduk ama ağrılar içinde yatıyor. Bu durumu limana bildirdik. ‘Acil helikopter talebinde bulunursanız ücretini ödemeniz şartıyla yardımcı oluruz’ dediler. 4 gün önce Kanarya Adaları’nın güney karasularının dışına kadar gelebildik. Buradaki yetkililer acente olmadan gemiyi limana alamayacaklarını hatta 12 mil karasularının içine dahi alamayacaklarını söylediler. Bu nedenle gemi şu anda 12 ile 15 mil (20-25 kilometre) sahilden açık bir mevkide drift yapıyor yani sürükleniyor.”

Hem gemidekiler hem aileleri perişan

GEMİ kaptanı Orhan Kurt, dayanacak güçleri kalmadığını belirterek şöyle yardım çağrısında bulundu: “Gemide kumanya bitmek üzere. Biraz bakliyat, pirinç, makarna, hazır çorba ve 4-5 günlük su kaldı. Yakıtımız da bir haftaya kadar tükenecek. Personelimiz 6 aydır maaş alamadığı için, aileleri de perişan halde. Çoğu kredi kartlarının borçlarını ödeyemedikleri için bankalarla hacizlik oldu. Madrid Büyükelçiliği’yle irtibata geçerek Türk Dışişleri’ni son durumumuz hakkında bilgilendirmelerini ve geminin limana yanaşmasını sağlamalarını talep ettik. Şu ana kadar bu konuda olumlu bir yanıt alamadık. Şu an uluslararası sularda, yakıtsız, kumanyasız, bozuk bir psikoloji ve tükenmek üzere olan umutlarımızla bekliyoruz.”

Kaynak: Hürriyet

 

Deniz Ticareti Haberleri

Gençlik ve Spor Bakanı Bak, İMEAK DTO’nun Şubat Ayı Meclis Toplantısına Katıldı
Deniz Ticareti Dergisi’nin Ocak Sayısı Yayında
İMEAK Deniz Ticaret Odası, Cumhuriyet’in 100. Yılını “Cumhuriyet Balosu” İle Kutladı
İMEAK DTO Temmuz Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleşti
Türkiye, Yeni Ro-Ro Hatlarıyla Deniz Ticaretindeki Payını Artıracak