ODEK kriz etkilerini tartıştı

ODEK’in düzenlediği ihtisas sunumlarının ilkinde üyeler finansal krizin etkilerini ve yerli denizcilik sektörünü yapabileceklerini tartıştılar.

ODEK’in düzenlediği ihtisas sunumlarının ilkinde üyeler finansal krizin etkilerini ve yerli denizcilik sektörünü yapabileceklerini tartıştılar.

“Denizciler, bankalar ve devlet uyum içinde çalışmalı”
Katılımcılar Türk denizcilik sektörünün dünya pazarındaki rekabet gücünün artması için ‘sektörün, bankaların ve devletin’ koordinasyon içerisinde çalışması gerektiğinde fikir birliğine vardılar. ODEK Oruç Reis Denizciler Kulubü’nün düzenlediği ihtisas sunumu serisinin ilk konuğu “Gemi Değerlendirmeleri” ve Gemi Fiyatlarının Belirlenmesi” konulu sunumuyla Bromarine Denizcilik Genel Müdürü Mehmet Altun oldu. Gemi fiyatlandırmasına ilişkin ayrıntılı ve alandaki deneyimlerine dayanan çeşitli örneklerle eğitici bir sunum gerçekleştiren Altun, gemi fiyatlarının belirlenmesinde alış işlemi için finansal kaynak yaratan bankaların artan önemine dikkat çekti.

Aynı özelliklere sahip iki geminin birçok faktöre bağlı olarak farklı fiyatlara satılabileceğini söyleyen Altun, fiyatın belirlenmesinde ekspertizin önemine vurgu yaparak bankaların çoğu zaman konuya hakim olmayan eksperler gönderdiğini vurguladı. Altun gemi alımının uzun bir süreç olduğunu, son imzaya kadar fiyatın defalarca değişebileceğini de örneklerle açıkladı. Sunumun ardından gerçekleştirilen soru-cevap kısmına Türk deniz sektörüne ilişkin fikir paylaşımı damgasını vurdu. Altun, Türk armatörlerin gemi alım sürecinde ısrarlı davranmasının uzun vadede olumlu olduğunu fakat finasman sorununun önemli bir engel teşkil ettiğini belirtti.

Katılımcılar dünya denizciliğini en etkili aktörlerden Japonya, İngiltere, ABD ve Norveç örneklerini tartışarak sektörün rekabetçi bir şekilde büyümesi için işadamları, kredi veren bankalar ve devlet kurumlarının ‘üçlü sacayağı’ oluşturmasını istediler. Bahsi geçen ülkelerde denizciliğin adeta ‘halka mal olduğu’ vurgulanırken Türkiye’de denizciliğe aşina olmayan firmaların alternatif yatırım olarak sektörü seçmesi de tartışıldı. Finansal krizin dünya ticaret hacmi üzerinden denizciliğe etkisi masaya yatırılırken, son dönemde iyileşme gösteren deniz ticaretinde gemilerin açıkta beklemesine neden olan kapasitesi arttırılmayan uluslararası limanlara işaret edilmesi de fikir paylaşımının önemli bölümlerinden oldu.

Virahaber

GÜNCEL Haberleri

Ege ve Akdeniz'de Balıkçılığı İzleme Çalışmaları Muğla'da Devam Ediyor
Bodrum-Kaş Arası Denizlerde Fırtına Uyarısı
Türkiye’nin En Büyük Balıkçı Barınağının Yüzde 70'i Tamamlandı
Deprem Bölgesinde Görevini Tamamlayan Yaşam Gemisi Yalova'da Bakıma Alındı
Ege Denizi İçin "Sarı" Uyarı