Nusret'in minyatürünü yaptı

21 yıldır profesyonel maket uzmanı olarak çeşitli maketler yapan Hakkı Şahin 2009 yılında başladığı Nusret Mayın Gemisi'nin 1/10 ölçekli maketini 18 Mart 2011 tarihinde bitirerek dünyada bir ilke imza attı.

21 yıldır profesyonel maket uzmanı olarak özellikle Çanakkale’nin ve Tüm Türkiye’nin tarihi değerlerini maketleştirmeye çalışan Hakkı Şahin, üç yıl hazırlanarak 2009 yılında başladığı Nusret Mayın Gemisi’nin 4,2 m uzunluğunda ve 67 cm enindeki maketini yaparak Çanakkale Zaferinin 96.yılına hediye etti.

Profesyonel maket uzmanı Hakkı Şahin 1911 yılında Almanya’da üretilen ve Çanakkale savaşının tarihini değiştiren Nusret Mayın Gemisi’nin 1/10 ölçekli maketini el işçiliği ve tüm özellikleriyle orijinalini yaptı. 100 kilo ağırlığında olan ve 10 kişinin inşa edildiği yerden kaldırarak taşıdığı maketin yapımı 3 yıl hazırlanma aşaması ile birlikte 18 ay sürdü.

1,5 yıllık emek sonucu ortaya çıkan maket nusret mayın gemisinin özelliklerini anlatan şahin en büyük hedefinin tarihe mal olan Çanakkale’ye ait her şeyin maketini yaparak Türkiye’nin her ilinde sergilenmesi olacağını söyledi.

Nusret Mayın Gemisi’nin maketini inşa etme düşüncesine 2003 yılında bir neden sorusuyla başladığını belirten profesyonel maket uzmanı Hakkı Şahin, “ Neden sorusu meydana geldiğinde Tarihi ve kaderi değiştiren bir gemi olduğunu, 1.Dünya savaşının seyrini etkili ve kesin bir şekilde değiştirdiğini düşündüm. Yüce Türk milletinin kaderini değiştiren kahraman bir varlığın günümüze kadar hep bir yerlere sürüklendiğini ve bu süreçte de değerinin bilinmediğini anladım. Ta ki 2003 yılına kadar. Bu konudaki düşüncem geçmişten bize kalan böylesine değerli ve tarihimizde göstermiş oldukları başarılarla tüm dünyaya etkili olmuş bu gibi varlıklarımıza gerekli önemi vermesi ve sahip çıkılması kanaatindeyim” diye konuştu.

Tamamen el işçiliğiyle yaklaşık 1,5 yıl çalışarak ve üç ayrı projeden yararlanarak gerçek Nusret Mayın Gemisi’nin 1/10 ölçekli maketini yapan Hakkı Şahin, “ Gerçek boyu 40,20 m olan geminin 1/10 ölçekli yapımına başlamadan önce çok geniş kapsamlı arşiv araştırması yaptım. Bilgi dökümleri, fotoğraflar, bilirkişi teyitlerinden faydalanıp 1992 yılı 1/65, 2006 yılı 1/75 ve 2009 yılına ait 1/75 çizimli üç adet projeye dayanarak çalıştım. Projelerin genelde ana yapılarla ilişkili elemanların neredeyse aynı olduğu tespitine vardım. Yine de bunların haricinde kalan birçok şeyin (teçhiz, donanım elemanları) farklı olduğunu gözlemledim. Farklı duruma sahip bu tür elemanların birikim ve tecrübelerime dayanarak kendim tasarladım ve uyguladım” dedi.

21 yıldan bu yana profesyonel olarak maket üreten Hakkı Şahin Nusret Mayın Gemisi maketi’nin yapım özelliklerini anlattı. Şahin, “ Yapının kendi malzeme özellikleri ile ilgili tespitlerim daha önce oluşturduğum arşiv depomdan faydalanarak yapmakta olduğum 1/10 makette uygulamaya başladım. Öncelikle 1/10 olmasına rağmen maket 4 metre civarında olduğundan uzun ömürlü, hafif ve gerçeği birebir gösterebilmesi açısından yapıyı fiberglass çalışmasının kendimce en uygun olacağına karar verdim.

Endazeyi kurdum. Burkulma, çarpılma, nemlenme yapmayacak şekildeki polistren malzemeden, akrilik boyalar kullanarak yüzeylerle ilgili çalışmamı tamamladım. Geminin gövdesi ile ilgili olan çalışmamı polyesterledim. Artık elimde bir gövde yapım vardı. Bundan sonraki aşamada maindeck (ana güverte) üzerinde bulunan yapılara başladım.

Bunlar sırasıyla Yaşam mahalli modellemesi, Parampetlerle ana güvertenin birbirine bağlanarak mukavemetinin arttırıldığı braketlerin montajları, Mayın raylarının imalatı ve montajı, Koltuk altı kamaralarının imalatı ve montajı, Techiz ve donatım elemanlarının yerlerinin tespitlerinin yapılması ve markalanması, Kaporta üzerinde bulunan menfez, lumbar ağzı, cugul, kapı, pencere, lumboz v.s yerlerin markalanması ve açılması, Ana güverte üzerindeki elemanların, Modelleme imalatı, Modellenen elemanların kalıplarının imalatı, Modellenen elemanların yapıya uygun ve uzun ömürlü (gününe esas olacak şekilde) olacak şekilde imalatlarını yaptım.Bu elemanların tesviyeleri, macunlanması, astar atılması ve boyaması işlemlerini tamamladım.Tüm bu işlemler filika deck'teki diğer elemanlar ve yapılar için uygulandı. Uzun süren bir çalışmadan sonra tüm yapılar ve elemanlar birleştirildi.

Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren Hakkı Şahin duygularını şu sözlerle dile getirdi. “1,5 yıl süren uzun metrajlı sıradışı çalışmam artık son buldu. Türkiye'de daha önce yapılmamış olan bir büyüklükteki 1/10 ölçekte bir Nusret Mayın Gemisi artık vardı. Böyle bir çalışmayı başlayıp bitirmiş olmak kendi açımdan büyük bir mutluluktu. Doğrusu kendimle gurur duyuyorum. Böylesine profesyonelce ciddi çalışmalar olabilmesi açısından bu gibi çalışmaların devamının sağlanabilmesinin gerektiği inancındayım.

Amaç güzel olduğunda, sonucun daha güzel olacağına inanıyorum. Bu konuda daha yapabileceğimiz çok şeyler olduğunu düşünmekteyim. Sonuçta yapılmış ya da yapılacaklar görsellikleriyle bazen bir cümleden, bazen de bir kitaptan daha fazlasını anlatabilmektedir. Yeter ki bizler yapmayı isteyelim. Yeter ki yapmamız istensin ve imkanlar sağlansın”

Tarihi değiştiren gemi; Nusret Mayın Gemisi
Çanakkale savaşları deyince akla ilk gelen ve bu savaşların simgesi olan kahraman Nusret Mayın gemisidir. 18 Mart Deniz Savaşı'nda Müttefik Donanmasını dağıtan, Müttefik Komutanlarını şaşkınlığa uğratan, Türk askerine moral, Türk Milleti'ne sevinç kaynağı olan 26 mayınla bir yazgının değişmesine sebep olan bir kahramanlık hikayesidir Nusret Mayın Gemisi.

Nusret Mayın Gemisi Boğaz sularına 3 Eylül 1914'te geldi ve Almanya'da özel olarak inşa edilmiş bu tekne, dar alanlarda kolayca manevra yapabiliyor ve de az su çektiğinden mayın alanları üzerinde güvenle dolaşabiliyordu.

Nusret Mayın Gemisi ve 18 Mart Zaferi bütünleşmiş ve bu zaferle birlikte anılan bir destana dönüşmüştür. Nusret Mayın Gemisi 2000 yılı itibariyle hala Mersin'de bulunmakta, batmaması için vakıflar ve gönüllüler yardımı ile içindeki su boşaltılmaktadır.

Son olarak, Kocaeli Gölcük Donanma Komutanlığı Tersanesi'nde orijinaline sadık kalınarak bire bir benzeri yapılan Nusrat mayın gemisi, törenle karşılanarak Çanakkale’ye getirildi.

Haber7


 

GÜNCEL Haberleri

Arkas Line Rotasını Hindistan’a Çevirdi
Kayıp Genci Arama Çalışmasında Su Altı Görüntüleme Robotu Devrede
Aydın'daki Yağışlar, Tabakhane Çayı'nda Doğal Temizliğe Neden Oldu
Fırtına Mağduru Yavru Fok, El Birliğiyle Annesine Kavuştu
Denizcilikte Tarihi Ortaklık: Cerrahgil ve Ali Rıza Kınay Güçlerini Birleştirdi