Nükleer, enerji çeşitliliğini değiştirecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin ihtiyacı olan enerji çeşitliliğini artırmak için çalışmalarının sürdüğünü dile getirdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin ihtiyacı olan enerji çeşitliliğini artırmak için çalışmalarının sürdüğünü dile getirdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin ihtiyacı olan enerji çeşitliliğini artırmak için çalışmaların sürdüğünü belirterek, "Nükleer girişimimiz, enerji karışımımızı önümüzdeki 10 yıl içerisinde çok ciddi olarak değiştirecek" dedi.

Taner Yıldız, "Bakanlığın 2015-2019 Stratejik Planı Hazırlık Çalışmaları" kapsamında düzenlenen "Dış Paydaşlar Ortak Akıl Çalıştayı"nda yaptığı konuşmada, etkinliğe konu olan çalışmanın formel değil, içeriğe yönelik bir çalışma olması gerektiğini çalışmayı hazırlayanlara söylediğini aktardı.

Türkiye'nin, 11 yıl önce, enerji politikaları ve stratejilerini belirlerken büyümenin nasıl karşılanacağı konusunda bir karar verdiğini dile getiren Yıldız, "Büyüme en fazla enerji sektörünü ilgilendiren, somut sonuçları itibarıyla artılarını ve eksilerini gördüğümüz bir yapı arz etmekte. O yüzden bizim için o politika ve stratejileri belirlemek çok önemliydi" diye konuştu.

11 yıl önceki Türkiye şartlarında büyümenin kamu finansmanı ile yapılamayacağını ifade eden Yıldız, özel sektör aracılığıyla ve uluslararası sermaye ile birlikte söz konusu dönüşümün sağlanması gerektiğini belirtti. Yıldız, bu nedenle uluslararası ilişkiler, diplomasi, bölge dengeleri, siyasi gelişmelerin Türkiye'nin stratejileri üzerinde etkili olduğunu kaydetti.

Uluslararası Enerji Ajansının verilerine göre, dünyada, 2035 ve sonrasındaki döneme kadar petrol, doğal gaz ve kömürün önemini koruyacağına işaret eden Yıldız, bu kaynakları yerli kaynaklar haline getirmeye yönelik çalışmaların sürdürülmesinin önemini vurguladı.

"Nükleer, enerji karışımımızı değiştirecek"

Türkiye'nin, bulunduğu coğrafyadan kaynaklanan avantajları mutlaka kullanmak zorunda olduğunun altını çizen Yıldız, Akdeniz'deki doğal gazla ilgili arama faaliyetlerinin, Kıbrıs'la alakalı siyasi olarak tartışılan alanların, Karadeniz'de hala Romanya ve Ukrayna ekseninde bulunan ve ülkenin münhasır ekonomik sahasına karşılık gelen yerlerin petrol kaynakları olarak bulunmasını ve her kilometrekarenin araştırılması gerektiğini dile getirdi.

Türkiye'nin ihtiyacı olan enerji çeşitliliğini artırmak için çalışmaların sürdüğünü, bu anlamda nükleer enerji konusunda girişimleri bulunduğunu anlatan Yıldız, "Nükleer girişimimiz, enerji karışımımızı önümüzdeki 10 yıl içerisinde çok ciddi olarak değiştirecek" dedi.

"Dünyadaki dengeler gözetilmeli"

Stratejinin uzun vadeli bir çalışma ve uygun pozisyonda kalmanın tanımı olduğunu anlatan Yıldız, "Nasıl uygun pozisyonda kalacaksınız? Dünya dengelerini gözetmek durumundasınız. Dünyada üreticilerin tüketici olduğu, bir kısım tüketicilerin üretici olduğu ve bu ülkelerin yer değiştirdiğini görebiliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa'da son 3 ayda 12 şirketin 50 bin megavatlık doğal gaz santralinin devre dışı bırakılması ile ilgili karar aldığını anımsatan Yıldız, bu yüzden Avrupa ülkeleri tarafından ihraç edilen kömürün yine Avrupa'da kullanılma ihtimalinin ortaya çıktığını söyledi.

"Türkiye öngörülerini doğru yapabildiği oranda enerji politika ve stratejilerini doğru çizecektir" diyen Yıldız, şu ana kadar öngörülerinde çok ciddi bir sapma olmadığını ifade etti.

GÜNCEL Haberleri

Çanakkale'de Kaçak Avcılığa Geçit Yok
Grimaldı Group Logitrans Fuarı’nda Yerini Aldı
Devam Eden Bir Hayalin Arkas’ında 60 Yıllık Tecrübe Var
Avrupa Profesyonel Yatçılık Komitesi'nde ilk Türk Üye
Hong Kong Merkezli Lojistik Firması Lalamove, Türk Pazarında Yerini Aldı