Netten sualtı canlı yaşamına giriş

Türkiye’de az sayıdaki sualtı görüntü yönetmenlerinden olan Vira Dergisi yazarıTahsin Ceylan, deniz kültürünü ve sualtı canlı yaşamının farkındalığını arttırmak için çalışmalarını arttırdı.

İnternetten sualtı canlı yaşamına giriş

 

Türkiye’de az sayıdaki sualtı görüntü yönetmenlerinden olan Tahsin Ceylan, deniz kültürünü ve sualtı canlı yaşamının farkındalığını arttırmak için çalışmalarını arttırdı. Ülkemiz karasularındaki sualtı canlılığını ve barındırdığı zengin tarihle batıklarımızı görüntüleyen Ceylan TRT için hazırladığı Mavi Tutku belgeselinin ardından, ülkemizdeki tüm deniz canlılarının sınıflardırıldığı ve fotoğraflarının bulunduğu internet sitesini hizmete soktu.

 

 

Denizlerimizdeki canlı yaşamının farkındalığını arttırmak ve sualtında batıklarla barındırdığımız tarihi anlatmak için bir internet sitesi sualtı tutkunlarıyla buluştu. Deniz kültürünün yaygınlaştırılması ve tüm denizlerimizde halen pek çok canlının yaşadığını hatırlatmak isteyen Tahsin Ceylan kendi internet sitesini, canlıların bilimsel sınıflandırmalarının ve fotoğraflarıyla zenginleştirerek geliştirdi. TRT’de yayınlanan Mavi tutku programının danışmanı olan Tahsin Ceylan, denizde yaşayan tüm canlıların bilimsel sınıflandırmalarını Latince, İngilizce ve Türkçe isimleriyle birlikte sunuyor. Deniz hayvanları, omurgalı ve omurgasızlar olarak iki başlık altında sunulurken; alt başlıklarda ise derisidikenliler, yumuşakçalar, balıklar, memeliler ve sürüngenler inceleniyor. Dünya denizlerinde ve okyanuslarda yaşayan balık ve memelilerinde Latince, İngilizce ve Türkçe isimleriyle anlatıldığı sitede Kızıldeniz, Güney Afrika gibi farklı yerlerden pek çok sualtı fotoğrafı bulunuyor. Türkiye’nin iç sularında baraj gölleri ve doğal göllerde çekilen fotoğraflarda ülkemizdeki sualtı canlılığını bir kez daha gözler önüne seriyor.

 

 

Batıklar kategorisinde ise kıyılarımızdaki gemi, uçak ve denizaltı batıklarından örnekler sitedeki sergileniyor. Majestik, Paris II, U 20, Uluburun, Melpomeni gibi batıklar sualtı arkeolojisini temsil ediyor. Tahsin Ceylan, Mavi Tutku belgeseliyle topluma deniz sevgisini aşılamayı hedeflediklerini söylerken internet sitesiyle de bilgisayar ortamında aynı amaç için çabaladıklarını vurguladı. Ceylan, “1994’den beri su altında görüntüleme üzerine çalışıyorum. Ülkemizdeki sualtı canlılığını, balıklarımız ve batıklarımızı belgeleyerek insanlara hatırlatmak istiyorum. İnternet ortamında dolaşan bir deniz sevdalısının, deniz canlılarının ve batıklarımızın fotoğraflarını çok aramadan bulacağı bir site hazırladık. Nesli tükenen canlılar bölümüne bir insan koyarak tükettiğimiz dünyanın sonunda bizi de yok edeceğini vurgulamak istedim” dedi.

 

www.tahsinceylan.com

 

 

Gökhan Karakaş Milliyet Gazetesi

DENİZ KÜLTÜRÜ Haberleri

Denizin Altında Sessiz Tehlike: Müsilaj Marmara'da 24 Metreye Kadar Yayıldı
İstanbul Boğazı’ndaki Deniz Çayırları Şamandıralarla Korunacak
Devlet Korumasındaki Deniz Çayırlarını Söktüler
Bursa'da 'Marmara Deniz'ini Temiz Bırakalım' Etkinliği
Yarımca Sahili'nde 150 Kilogram Atık Toplandı