Trabzon havalimanından çıkışları rahatlatacağı iddia edilen sahil geçiş yolu ihale edildiğinde Trabzon’da ‘havalimanına gelecek Amerikan askerleri için yapılıyor’ denmişti.
Sonrasında Kaşüstü’nün başına devasa 400 yataklı hastane yapıldığında da ‘bölgede olası bir İran savaşında yaralananlar burada tedavi edilecek’ senarları yazıldı ve kulaktan kulağa ulaştı.
Son günlerde Afganistan’dan çekilecek olan askerler için Trabzon limanının kullanılacağı ve Almanların 190 askerle birlikte Trabzon’a geleceğine yönelik iddialar da gündeme oturdu. 2 yıl Trabzon limanında kalacak olan askerlerin zamanla artacağı ve farklı ülkelerden de gelişlerin olacağı iddia ediliyor. Trabzon’daki bir başka iddia da ‘NOTA bu yığınağı Suriye ve İran için yapıyor’ şeklinde.
Afganistan'dan 2015 yılına kadar tamamen çekilmeyi planlayan NATO’nun üs olarak Trabzon’u kullanacağı ileri sürüldü. NATO’nun Trabzon’un hem hava limanını hem deniz limanını kullanacağı kaydedildi. Afganistan’dan hava yoluyla Trabzon’a getirilecek olan helikopter, tank, top, zırhlı personel taşıyıcı gibi askeri ekipmanlar Trabzon Limanı’nda depolanacak.
Afganistan'da “Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücü” çatısı altında faaliyet gösteren ülkelere ait tüm ekipmanlar Avrupa ülkeleri hava sahası üzerinden askeri malzeme taşınmasının yasak olması nedeniyle kargo uçaklarına bindirilerek Trabzon’a getirilecek. Askeri malzeme Trabzon Limanı’ndan deniz yoluyla NATO ülkelerine nakledilecek. Liman, adeta bir askeri karargaha dönüşecek.
NATO’nun , 2015 yılında Afganistan’dan tamamen çekileceği, Afganistan’da faaliyet gösteren NATO ülkelerinin çekilme işlemleri için ise Trabzon’un üs olarak kullanılacağı ileri sürüldü. Afganistan’dan hava yoluyla Trabzon’a gelecek olan helikopter, tank, top, zırhlı personel taşıyıcı gibi askeri ekipmanların deniz yoluyla boğazlar üzerinden ilgili ülkelere transfer edileceği, 190 Alman askerinin bu çerçevede bugün Trabzon’a geleceği kaydedildi. Afganistan’da “Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücü” çatısı altında faaliyet gösteren 50 ülkeden 130 bin asker 2015 yılına kadar, bu ülkeden çekilecek. Avrupa ülkeleri hava sahası üzerinden askeri malzeme taşınmasının yasak olması nedeniyle Afganistan’dan kargo uçaklarına bindirilecek askeri malzemeler Trabzon’a indirilecek.
TRABZON'A AĞIR ASKERİ MALZEMELER GELECEK
Genelkurmay Başkanlığı ile Afganistan’da faaliyet gösteren ilgili NATO ülkeleri arasında anlaşmaların tamamlandığı öğrenildi. Havayoluyla Trabzon’a gelecek askeri malzemeler, limandan gemilere yüklenerek evlerine dönecek. Trabzon’a gelecek askeri malzemeler içinde “ağır silahlar” bulunuyor. Helikopterler, askeri kamyonlar, tanklar, zırhlı personel taşıyıcılar ve top bataryaları gibi askeri techizat Trabzon’dan gemilere yüklenmesinin ardından, boğazlar üzerinden ülkesine dönecek. Bu kapsamda, yarın ilk olarak 190 Alman askerinden oluşan bir kafile Trabzon’a gelecek.
28 AYLIĞINA OTEL KİRALADILAR
Alman askerlerinin Trabzon’daki bir oteli 28 aylığına kiraladığı öğrenildi. Almanya’nın ardından Danimarka, Hollanda ve İngiltere’ye ait askeri ekipmanların da Türkiye üzerinden çıkarılacağı öğrenildi.
ASKERELERE ÜST GEÇİŞ İZNİ
Askeri ekipmanlar, Trabzon üzerinden deniz yoluyla taşınırken, NATO askerleri hava yolunu kullanacak. Ankara, Türkiye hava sahasını kullanmak isteyen NATO ülkelerine “üst geçiş izni” verdi. Afganistan’dan kargo uçaklarına “hafif silahları” ile birlikte binecek olan NATO ülkelerine ait askerler Türkiye hava sahasını kullanarak yurtlarına dönecek.
TÜRKİYE TAMAMEN ÇEKİLMEYECEK
Türkiye, NATO’nun Afganistan’dan çekilmesine karşın bu ülkedeki askeri varlığını tamamen ortadan kaldırmayacak. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin halen Afganistan’da 1650 personeli bulunuyor. Türkiye, bu rakam ile Afganistan’daki harekata destek veren 50 ülke arasında 8’inci sırada yer alıyor. 2015 yılında tamamlanacak çekilme sonrasında Türkiye, bu ülkedeki askeri varlığını azaltarak sürdürmeyi hedefliyor. Türkiye, bugüne kadar Afganistan’ın yeniden imarı için yaklaşık yarım milyar dolar kaynak harcadı.”
virahaber.com
Kaynak : TIMETURK