Ukrayna krizi ve Suriye iç savaşı nedeniyle etkinliği yeniden tartışmaya açılan 28 üyeli ortak savunma teşkilatının dev tatbikatına 36 bin asker, 230 askeri birlik, 140 hava aracı ve 60 gemi katılacak.
5 hafta sürmesi planlanan tatbikat, Rusya'nın Suriye operasyonlarından çok önce planlanmış olsa da Batı blokuyla Ukrayna ve Suriye krizlerinde karşı karşıya gelen Moskova'ya karşı NATO'nun üyelerini koruma kapasitesi de tatbikatla test edilecek. Ayrıca NATO'nun sınırlarında bulunan Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki diğer bölgesel anlaşmazlıklara da cevap verme kapasitesi geliştirilmeye çalışılacak.
Tatbikatta ayrıca Ukrayna krizinden sonra Rusya sınırındaki üye devletlere hızlı şekilde yardım ulaştırılması için oluşturulan 5 bin kişilik ‘acil müdahale gücü' de ilk kez diğer güçlerle entegre edilerek etkinliğini sınama şansı bulacak. Tatbikat senaryosu olarak ise bir NATO üyesinin saldırıya uğraması değil, BM Güvenlik Konseyi'nin yetkilendirilmesiyle bölgesel bir krize müdahale edilmesi uygulanacak.
Suriye müdahalesi, etkinliğini Akdeniz'e taşıma hamlesi olarak değerlendirilen Moskova ayrıca Tartus'taki deniz askeri üssünü modernize ederek kapasitesini artıracağını ve terör örgütü IŞİD hedeflerini Akdeniz'den vurabileceğini açıklamıştı.
virahaber.com