NATO üyesi ülkeler, ittifakın daimi deniz gücünün sığınmacı akınına karşı Ege Denizi'nde yapacağı görev konusunda uzlaştı.
NATO müttefikleri, Yunanistan ve Türkiye arasındaki bölgesel hassasiyetlerin üstesinden gelerek gemilerinin Ege Denizi'nde Avrupa'ya mülteci taşıyan yasadışı suç şebekelerinin önüne geçebilmek için göreve başlamaları konusunda anlaştı.
Brüksel'de gece geç saatlere kadar süren görüşmelerin ardından NATO temsilcileri Şubat ayının başında Ege'ye gönderilen gemilerin Türk ve Yunan sahil güvenlikleriyle beraber Avrupa Birliği sınır kontrol kurumu Frontex ile mültecileri kurtarmak ve Türkiye'ye geri göndermek için nasıl çalışacakları konusunda anlaştı.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg yaptığı bir açıklamada, "Yunan ve Türk güçler birbirlerinin deniz ve hava sahasında operasyon yapmayacaklar" dedi.
NATO diplomatları görüşülen konulardan birinin Türk ve Yunan gemilerinin hangi bölgelerde denetim yapacağı ve bunun daha önce üzerinde anlaşmazlık yaşanan sular için bir emsal oluşturup oluşturmayacağı konususun olduğunu belirtti.
Stoltenberg, diğer NATO gemilerinin de Yunan ve Türk deniz sınırlarında hareket edebileceğini söyledi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, NATO misyonunun 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'nın yaşadığı en kötü mülteci krizini durdurabilmek için görüştü. Geçtiğimiz yıl 1 milyondan fazla mülteci sığınma başvurusunda bulundu.
Almanya, NATO misyonunun Yunanistan sularında yakalansalar bile mültecileri Türkiye'ye geri götürmesini umut ediyor.
Stoltenberg, "Türkiye üzerinden gelen insanların kurtarılması durumunda Türkiye'ye geri götürülecekler" dedi.
Ege'deki NATO devriyesinde kriz
Öte yandan Yunanistan’da yayımlanan ‘Ta Nea’ gazetesinin haberine göre, Türkiye ve Almanya’nın talebiyle Ege Denizi’ne gelen NATO gemilerinin görevi konusunda Türkiye’nin sunduğu yeni talepler sorun yaratıyor. Ege’ye öncelikli olarak istihbarat faaliyetleri için gönderilen NATO gemilerinin Kaçak mültecileri yakalaması durumunda, Türkiye’nin yakalanan mültecileri almak istemediği ifade edildi. Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos, NATO’dan operasyona bir an önce başlamasını talep ederken, Türkiye’nin yeni talepler öne sürerek anlaşmayı bozmak istediğini öne sürdü. ‘Ta Nea’ gazetesinin haberi, Yunan Dışişleri Bakanlığı yetkilileri tarafından da doğrulandı. Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Türkiye’nin, NATO’nun Ege Denizi’nde yakaladığı ve Türkiye’den gelen mültecileri ülkeye getirmesi planını kabul ettiğini açıklamıştı. Ankara’nın Ege Denizi’nde görev yapacak NATO gemilerinin silahsızlandırılmasını da talep ettiği öne sürüldü. Türkiye’den olayla ilgili bir açıklama yapılmadı. Yunan Bakan Kammenos, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’e, anlaşmanın uygulanması için mektup gönderdiğini ifade etti.
2015’i çoktan geçti
Uluslararası Göç Örgütü, Avrupa’ya 2016 yılında 110 binden fazla mültecinin ayak bastığını açıkladı. Örgüt, 102 bin 500 göçmenin Yunanistan’a, 7 bin 500 göçmenin ise İtalya’ya vardığını belirtti. Açıklamada, bu yıl 410 mültecinin hayatını kaybettiği belirtilirken, bu ölümlerin 321’i Türkiye ile Yunanistan arasında gerçekleşti. Göç Örgütü’nün sözcüsü Itayi Viriri, 2015 yılında ‘100 bin rakamına’ Temmuz ayında ulaşıldığını belirtirken, bu yıl henüz şubat ayında bu rakamın geçildiğini hatırlattı. Kuzey Afrika’dan İtalya’ya gelen göçmenlerin çoğunlukla insan kaçakçılarından şiddet görmüş halde olduğu ifade edildi. Türkiye ile Avrupa Birliği Yunanistan’a deniz yoluyla geçen mültecilerin engellenmesi konusunda anlaşmıştı.
ViraHaber.com