NASA Ay'dan su çıkaracak

NASA, Ay'da saklı olan çok yüksek miktardaki suya erişmek istiyor. NASA'nın Ay'daki suya ulaşmak için iki ayrı proje üzerinde çalıştığı belirtildi.

Ay'daki buz halindeki suyun bulunduğu bölgeleri tespit etmek için 2017 ve 2018'de iki görev düzenleneceği açıklandı.

NASA, Ay'aki buz halindeki sudan yararlanabilmek için 'Lunar Flashlight' ve 'Resource Prospector Mission' adı verilen iki ayrı proje başlattı. 2017 ve 2018 yıllarında iki uzay aracının Ay'a gönderilmesini içeren proje kapsamında, Dünya'nın uydusundaki suyun nasıl elde edileceği planlanacak.

Ay'da su bulunduğu 2009 yılında yapılan uydu gözlemleriyle kesinleşmiş, 2010 yılında ise 600 milyon ton buz halinde su olduğu açıklanmıştı. Lunar Flashlight projesinin başında yer alan Barbara Cohen, "Eğer Ay'a insan göndereceksek içmek, nefes almak ve roket yakıtı gibi tüm ihtiyaçlar için suya ihtiyacımı var. Ay'daki suyu kullanmak uzay görevlerini çok daha kolaylaştıracak" ifadesini kullandı.

Lunar Flashligth uzay aracının, Aralık 2017'de NASA'nın derin uzay görevleri için geliştirdiği 122 metrelik Space Launch System roketiyle fırlatılması planlanıyor. Ateşleme, geliştirilen en güçlü uzay roketi için de bir deneme özelliği taşıyacak. Ay'a ulaşmasından itibaren ilk altı ay içinde yüzeyi inceleyecek olan Lunar Flashlight, ardından yüzeye 20 km yaklaşarak bir yıl daha gözlem yapacak. Söz konusu irtifada Ay üzerinde 80 tur atacak olan uzay aracı, buz halindeki su kalıntılarına ait harita çıkaracak.

Cohen, amaçlarının yüzeye yakın olan su kaynaklarını tespit etmek olduğunu, böylece zor olmayacak madencilik işlemleriyle suya ulaşmayı istediklerini belirtti. Astronotlar için kesintisiz su kaynağı oluşturabilecek buz stokları, roket yakıtının ana girdisi olan hidrojen ve oksijenin de elde edilmesini sağlayabilir.

Gözlem yüzeyden devam edecek

Ay'da su aramak için fırlatılacak ikinci uzay aracı olacak Resource Prospector Mission (RPM), Lunar Flashlight'ın ardından yüzeyde incelemelere devam edecek. İniş yeri henüz belirlenmeyen uzay aracı, taşıyacağı nötron spektrometresiyle 1 metre derinliğe kadar su yoğunluğunu analiz edebilecek.

Space.com'a konuşan RPM projesinde yer alan Tony Colaprete, 'uzay aracıyla Ay toprağında suyun dağılımını tespit edeceklerini ve nasıl çıkaracaklarını planlayacaklarını' belirtti. Colaprate, böylece enerji tasarrufu yaparak suya erişebileceklerini ifade etti.

NASA, Ay'da yapılacak su taraması ve madenciliği çalışmalarından elde edilecek tecrübeyi 2020'den itibaren Mars'ta kullanmayı planlanlıyor. Mars 2020 uzau aracının, karbondioksit zengini atmosferden oksijen üreteceği açıklanmıştı. Böylece astronotların Mars'taki oksijen sorununa çözüm bulunması amaçlanıyor.

virahaber.com

DÜNYA Haberleri

AB, Kızıldeniz’deki Çok Uluslu Koalisyona Katılacak
Kızıldeniz’de ABD Savaş Gemisine ve Ticari Gemilere Saldırı
Milli Yas İlan Edildi
İsrail-Filistin Savaşıyla Güvenli Rota Türkiye Oldu
Dünyanın En Büyük Konteyner Gemilerinden Birine "Türkiye" Adı Verildi