Müze girişleri özelleştiriliyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı, “Müze ve Örenyerlerinin Gişelerinin İşletimi, Giriş Kontrol Sistemlerinin Modernizasyonu ve Yönetim İşi” için ihaleye çıktı.

İstanbul Ayasofya Müzesi, Topkapı Sarayı Müzesi-Harem Dairesi, Efes Örenyeri’nin başı çektiği, Türkiye’deki müze ve örenyeri gelirlerinin yüzde 85’ine denk gelen 48 müze ve örenyerindeki gişeler özel şirketlere devrediliyor.

CerModern’de basın toplantısı düzenleyen Günay, kitle turizminin marka değerini artırmak için örenyerleri ve müzelerin fiziki altyapısını iyileştirmeye çalıştıklarını söyledi. Bu nedenle müze ve örenyeri gişeleriyle ilgili modernizasyon çalışması başlattıklarını anlatan Günay, “devrim” olarak nitelediği uygulama ile gişelerden yüksek gelir elde etmeye çalışacaklarını kaydetti.

Yeni İşbirlikleri Gelişecek

Bakan Günay, “Amacımız sadece gelen ziyaretçi sayısını artırmak değil, aynı  zamanda gelen ziyaretçilerin sunum zenginliğiyle karşılaşmasını sağlamak. Bu  kapsamda tarih zenginliğimiz, ören yerleri ve müzelerimiz önemli bir potansiyele  işaret ediyor” dedi.

Günay, bu yıl itibariyle müzeler ve ören yerlerindeki gişelerde  modernizasyon çalışması başlattıklarını ifade ederek, “Daha modern bir anlayışla  daha yüksek bir teknoloji ile gişelerimizi işletme konusunda bir proje  hazırladık. Burada da yeni iş birlikleri geliştireceğiz. Bu yılın sonu itibariyle  gişelerimizi daha modern, dünya ölçeklerine uygun, kontrolü ve geliri yüksek,  sunum açısından çok daha fazla insana ulaşabileceğimiz bir biçime kavuşturmaya çalışacağız” diye konuştu.

Satış mağazaları ve gişeleri iyileştirmenin gelir elde etmek açısından da  büyük avantajlar sağladığına değinen Bakan Günay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Müzelerdeki satış noktalarında yaptığımız işbirliği bizi önceki  yıllarla kıyaslanamayacak bir gelir düzeyine taşıdı. Şimdi gişelerde de yüksek  gelir elde etmeye çalışacağız. Buradan da müzelerin alt yapısını iyileştirmeye  gayret ediyoruz. Türkiye'de müze konusu son yıllarda sevinçle söyleyebilirim ki  gündeme gelmeye başladı. Bu anlamda ilk uyguladığımız proje Müzekart'tı. Şu anda  1.5 milyonun üzerine çıktık.

Müzekart, satış noktaları ve gişelerle hem yüksek gelir, hem  modernizasyon hem de çağdaş uygarlık düzeyinde bir sunum elde etmiş olacağız.”

İhale ile neler olacak?-

Toplantıda yer alan Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürü(DÖSİMM) Tolga Tuyluoğlu da, ihalenin amaç ve hedeflenen hizmetlere dair bilgi verdi. Buna göre, ihale kapsamı İstanbul Ayasofya Müzesi, Topkapı Sarayı Müzesi-Harem Dairesi, Efes Örenyeri’nin de aralarında, bulunduğu, “gelirlerinin yüzde 85’ine tekabül eden 48 müze ve örenyerindeki giriş sistemlerinin yeni teknolojiler ile donatılması, Müzekart’ın geliştirilmesi, pazarlanması, Şehirkartlar’ın oluşturulması, gişelerde, müze dışında oluşturulacak noktalarda internet ortamında satışların tahsilatı, güvenli ve teknolojik yeni tahsilat sistemlerinin yaratılması” oluşturuyor.

Temel amacın modern sistemler, nitelikli insan kaynağı ve pazarlama ile müze ve örenyerlerinde ziyaret ve gelir artışının sağlanması olduğu belirtilen ihale ile “Müze girişlerinde otomatik makineler ile bilet, Şehir kartı ve Müzekart satışı yapılması, mobil telefon ve internet üzerinden ödeme ve satış yapılması, yabancı para ve kredi kartı ile satış yapılması, ziyaretçilerin gerçek zamanlı olarak kaydının tutulması” hedefleniyor.

İhale için, fiyatlama yetkisi Bakanlıkta kalacak. Yükleniciye müze yönetiminde söz hakkı verilmeyecek. Tahsilatlar dorudan DÖSİMM hesaplarına yatırılacak. Yükleniciye haftalık olarak, “hak ediş” ödemesi yapılacak. Asgari garanti cironun 108 milyon TL’den açılacağı ihaleye, 13 Eylül’de çıkılacak, sözleşme süresi 6 yıl olacak. Bakanlık, puanlama sistemi ile yapacağı ihalede, yüklenici payını “en düşük” veren şirketi gözetecek. Ancak, Türkiye’deki müze ve örenyeri gelirlerinin yüzde 85’i demek olan paydan, yüzde kaçını Bakanlığın, yüzde kaçını yüklenici firmanın alacağı henüz belli değil.

İşte O 48 Müze Ve Örenyeri

Gişelerinin ihale edileceği 48 müze ve örenyeri, Türkiye’deki en çok ziyaretçi çeken ve dolayısıyla en fazla gelir getiren kültür mekanları. İşte ihaleye açılan müze ve örenyerleri:

“İstanbul Ayasofya Müzesi, Topkapı Sarayı Müzesi, Efes Örenyeri Alt Ve Üst Kapı, Topkapı Sarayı Müzesi Harem Dairesi, Göreme Açık Hava Müzesi, Kariye Müzesi, Aspendos Örenyeri, Troia Örenyeri, Kaymaklı Yer Altı Şehri, Akropol Örenyeri, İstanbul Arkeoloji Müzeleri, Alanya Kalesi, Bodrum Su Altı Müzesi, Myra Örenyeri, Noel Baba Müzesi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Perge Örenyeri, Derinkuyu Yer Altı Şehri, Efes Örenyeri Yamaçevler, Sümela Manastırı, Phaselis Örenyeri, Asklepion Örenyeri, Antalya Müzesi, Türk Ve İslam Eserleri Müzesi, Sedir Adası, St. Jean Anıtı, Side Örenyeri, Olympos Örenyeri, Afrodisias Müze Ve Örenyeri, Efes Müzesi, Göreme Açık Hava Müzesi Karanlık Kilise, Zelve Örenyeri-Paşabağlar Örenyeri, Hatay Müzesi, Ihlara Vadisi Örenyeri, Özkonak Yer Altı Şehri, Patara Örenyeri, Mausoleion Örenyeri, Kaunos Örenyeri, Didim Örenyeri, Assos Örenyeri, Side Müzesi, Kaunos Kaya Mezarlığı, Mozaik Müzesi, Knidos Örenyeri, Milet Örenyeri, Simena Örenyeri, Cennet - Cehennem Örenyeri, Termessos Örenyeri."

 

Hürriyet

TURİZM Haberleri

İzmir’e Kruvaziyer Gemisiyle 10 Ayda 150 Bin Yolcu Geldi
Kruvaziyer Rotaları Arap Körfezi’ne Kayıyor
Yolcu Sayısında Rekor Kırıldı
Journey Ege Denizi’nde İlk Yılını Tamamladı
Tatil Tercihlerinde Yükselen Yıldız: Kruvaziyer