Müşterek Meslek Komitesi toplantısı gerçekleştirildi

İMEAK Deniz Ticaret Odası Müşterek Meslek Komitesi toplantısı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka'nın katılımıyla dün gerçekleştirildi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Müşterek Meslek Komitesi toplantısı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka'nın katılımıyla dün gerçekleştirildi.


Toplantıya, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürü Cemalettin Şevli, Kıyı Yapıları ve Tersaneler Genel Müdürü Hızırreis Deniz, Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdür Yardımcısı Turgay Kaya, Deniz Ticareti Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Azman, Kıyı Emniyeti Genel Müdür Yardımcısı Caner Arseven, Daire Başkanı Okay Kılıç, İstanbul Liman Başkanı Hüseyin Gani Aygün, TOBB Başkan Vekili Halim Mete, TOBB Denizcilik Sektör Başkanı Erol Yücel, GİSBİR Başkanı Murat Kıran, Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Ulusoy, GESAD Başkanı Ziya Gökalp ve sektör temsilcileri ile Meclis üyeleri katıldı.


Sektörle ilgili sorunları değerlendiren Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, konuşmacıların sorularını cevapladı.


“BU TARLAYI YENİDEN SÜRECEĞİZ”


“Kılavuzluk ve römorkör hizmetleriyle ilgili bir yönetmelik hazırladık. Kılavuzluk ve römorkör hizmetleri verecek kuruluşların asgari sahip olması gereken kriterleri belirliyoruz bu yönetmelik. Bu kuruluşlara iki veya üç kategoride lisans vereceğiz. Profesyonelce bu işi belirlemiş şirketlere A kategorisinde lisans vereceğiz. Ülkenin her yerinde hizmet verecekler. İkinci kategoride ise sadece kendi limanlarında hizmet verebilecek. Bazı bölgelerde yoğunluğa göre serbestleşme gerçekleştireceğiz. Mevcut düzen ne olursa olsun bu tarlayı yeniden süreceğiz ve yeni bir düzenleme getireceğiz. “


“FİLOMUZUN KALİTESİNİ YÜKSELTMEMİZ LAZIM”


"Gemi İnşa Yönetmeliği’nde mevcut teknelere bir sorumluluk getirmiyoruz. Teknik bir yönetmelik yapıyoruz. 2018 ve 2023 gibi bir zaman dilimine yaydık. En çok yolcu gemileri ve Ro-Ro gemileri teknik yönetmelikten etkilenecek. Kimseyi sıkıntıya sokmamak için zamana yaydık. Son derece çağdaş ve medeni bir düzenleme yapıyoruz. İhtiyacımız var. Deniz ticaret filomuzun kalitesini yükseltmemiz lazım. Gemilerimizin kalitesi doğal olarak hizmete de yansıyor. Teknik yönetmelikteki değişiklikler kalite arttırıcı yenilikler."

“KOSTERDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ”


"Özel işler yaparak gemi inşa sanayinde fark yaratmamız lazım. Bütün faaliyetlerimizi gözden geçirmemiz lazım. Milli emlak Genel Müdürlüğü ile tersane kiraları konusunda anlaştık. Tercihen öncelik tersanecilere geçti. Tersaneci istediği taktirde kiracı olmaya devam edecek. Böylece kira sorunu çözülmüş oldu. Ayrıca bu sektörün değerini, potansiyelini,kendimizi iyi anlattığımız zaman gerekli teşvikleri alabiliriz. Böylece ekonomi yöneticilerini teşvik konusunda bu sektöre daha yumuşak bakar hale getirebiliriz. Projeler de geliştirmemiz lazım. Hurda teşviği bunlardan bir tanesi. Ekonomik ömrünü tamamlamış gemilerin hurdaya gönderilerek yenilenmesi sağlanabilir. Koster filosu projesinden hiçbir şekilde vazgeçmedik."


“EĞİTİMDE ÇITAYI ULUSLAR ARASI SEVİYEYE GETİRECEĞİZ“


"Eğitim kurumlarının hizmet kalitesi taraf olduğumuz uluslararası kurallara uygun olması lazım. Niteliğimizi arttırmamız lazım. Bu şartlar sağlandığında isteyen istediği kadar okul açabilir. Geçmişte bu konuda bir gevşeklik gösterilmiş. Sonuçları da ortada. 170 bin gemi adamı var, yüzde1’i bile yabancı bayrakta çalışamıyor. Lisan bilmiyorlar veya mesleğin niteliğini yeteri kadar icra edemiyorlar. Bunun zararlarını da bayrak devleti olarak biz çekiyoruz. Gemi adamları sınavları merkezi bir sistemle bakanlık tarafından gerçekleştirilecek."

“TEK BAŞIMIZA HAREKET EDEMEYİZ”


"Yeni hat izinleriyle ilgili olarak, İstanbul gibi bir büyükşehirde mevcut yasalar gereği Bakanlık olarak tek başımıza hareket etme gibi bir lüksümüz bulunmamakta. Kent içi ulaşımda büyükşehirin onay ve iznini almak mecburiyetindeyiz."


“TÜRK P&I HAYIRLI OLSUN”


"Türk P&I artık kuruldu. Hazine müsteşarlığından ruhsatını alarak faaliyete geçti. Bu denli cesur bir yatırımı tebrik ediyorum. Türk P&I, bakanlar kurulu kararıyla milli şirketlerimizden biri.Denizcilik sektörü sigortacılık hizmetinden yararlanacaktır. Önemli bir eksik olan sigorta alanında önemli bir ihtiyacı karşılayacaktır. Emeği geçen herkesi tebrik ederim. Türk denizciliğine hayırlı olsun."


“ÖTV’SİZ YAKIT DEVAM EDECEK”


"Gemi inşa sanayide Norveç önemli bir partner. Norveç’e hiçbir şekilde yanlış yapılmaması lazım. Hiçbir şekilde yanlış yapılmaması lazım. Gemi inşa sanayimiz Avrupa’da önemli pazarlar elde edebilecek pozisyonda. ÖTV’siz yakıt uygulaması devam edecek. İstismarla karşılaşmıyor değiliz. Bakanlık olarak sürekli mücadele ettik. Biz her türlü desteği vereceğiz ama sektörün istismar etmemesi lazım. Çürük elmalar her sektörde var. Gerekli tüm tedbirler alındı. Sim kart üzerinden tekneleri takip edebilecek bir yazılım gerçekleştirildi ve uygulamaya konuldu."

Öte yandan Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oral Erdoğan, sektördeki gelişmeler ve ekonomi verilerini içeren bir sunum yaptı. Ayrıca sunum sonrası YÖK tarafından onaylanan bir müjdeyi meclis üyelerine duyuran Prof. Dr. Oral Erdoğan, ilk kez,Denizcilik Fakültesi'nin dışında Piri Reis Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bünyesinde Deniz İşletmeciliği Yönetimi Bölümü'nün açılacağını kaydetti.


virahaber.com

GÜNCEL Haberleri

Ege ve Akdeniz'de Balıkçılığı İzleme Çalışmaları Muğla'da Devam Ediyor
Bodrum-Kaş Arası Denizlerde Fırtına Uyarısı
Türkiye’nin En Büyük Balıkçı Barınağının Yüzde 70'i Tamamlandı
Deprem Bölgesinde Görevini Tamamlayan Yaşam Gemisi Yalova'da Bakıma Alındı
Ege Denizi İçin "Sarı" Uyarı