Muratreis Denizaltısı'nda ilk kaynak yapıldı

Yeni Tip Denizaltı Projesi kapsamında inşa edilecek üçüncü denizaltı Muratreis'in ilk kaynağı Başbakan Binali Yıldırım tarafından yapıldı.  Projenin ilk gemisi Pirireis'in tüm çelik blokları inşa edildi, ilk 2 bloğunun donatım faaliyetleri sürüyor.

Yerli Tip Denizaltı Projesi kapsamında inşa edilecek üçüncü denizaltı TCG Muratreis'in 'ilk kaynak töreni' Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımı ile gerçekleştirildi.  Gölcük Yeni Tip Denizaltı Projesi 3. Gemi Murat Reis'in İlk Kaynak Töreni'nde konuşan Başbakan Yıldırım, "15 yılda uyguladığımız teşvik politikası ile ticaret filomuz dünyada 19. sıradan 14. sıraya yükseldi" dedi.

AK Parti Genel Başkanvekili ve Başbakan Binali Yıldırım, Kocaeli'de Muratreis Denizaltısı Kaynak Töreni'nde konuştu. Yıldırım, "Bazıları, Ege'de, Akdeniz'de bir takım kompolar peşindeler. Şartlar ne olursa olsun Türkiye, Deniz Kuvvetleri olarak her hal ve şartta ülkesine yönelecek her türlü tehdidi bertaraf edecek güce sahiptir. Hiç kimse yanlış hesap yapmasın. " diye konuştu. Başbakan Yıdırım'ın Konuşmalarından satır başları şöyle;

YENİ NESİL DENİZALTI: MURAT REİS

Murat Reis yeni nesil denizaltı. Bu denizaltı tamamlandığında, 6 denizaltıdan oluşan bir paket, uzun yıllar deniz kuvvetlerimize hizmet edecek. Yeni denizaltı projesi tabii bir Alman- Türk ortaklığıyla devam ediyor. Bu projeyle Gölcük Tersanesi Komutanlığı alt yapısı iyileştiriliyor. Tersanenin, denizaltı yapımında uzmanlaşması sağlanıyor. Bilindiği gibi mevcut denizaltılarımız, havadan bağımsız ses sistemine sahip olmadıkları için uzun süre denizaltında kalamıyor. Yeni nesil denizaltı ihtiyacı doğmuştur.

"TÜRKİYE DENİZCİLİKTE MARKA OLDU"

Türkiye özellikle son yıllarda her alanda yetkinliğini artırmaya devam ediyor. Savunmada olduğu kadar denizcilikte de Türkiye önemli bir mesafe aldı. Mega yat imalatında Türkiye bir marka oldu. Tuzla tersanesinin yanında, Yalova Altınova bölgesindeki tersanelerde tamir başta olmak üzere, dünyanın birçok ülkesine gemi inşaatı yapıyoruz. Tersane kapasitemizi 37'den 78'e, inşaat kapasitemizi 500 bin tondan 4,5 milyon tona yükseltmiş bulunuyoruz. Denizcilikte son 15 yılda uyguladığımız teşvik politikalarıyla ticaret filomuz Türk sahipli ve Türk bayraklı olmak üzere 19. sırada 14. sıraya yükselmiştir. Türkiye'nin Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bize gösterdiği 100. yıl hedefine, 2023 hedeflerine adım adım, kararlı bir şekilde yürüyoruz. Denizcilikte bu hedefleri daha erken yakalayacağımız aşikardır.

"DOSTA GÜVEN, DÜŞMANA KORKU SALACAK"

Bugün ilk kaynağını yapacağımız Murat Reis denizaltımız dosta güven, düşmana da endişe salacak. Bu projenin ülkemize, deniz kuvvetlerimize kazandırılmasında emeği geçen başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Savunma Bakanlarımıza, deniz kuvvetleri komutanları olmak üzere ülkem ve milletim adına teşekkür ediyorum. Şöyle bir baktım denizaltıların inşa süresi çok uzun. 10 yılı buluyor. Bu çok uzun bir süre. Türkiye gemi inşaatında çok mesafe aldı. Bu 10 yıl sürenin yüzde 60'tan fazlası ekipman. Gerisi çelik teknesi vs. Bu tedarik takviminin gözden geçirilerek bu sürenin kısaltılması gerekiyor. Bu konuda istirham ediyorum. Ülkemizin karşı karşıya olduğu riskleri göz önünde bulundurarak bu denizaltıların bir an önce deniz kuvvetlerine kazandırılması zaruri. Bazıları fırsatı ganimet bilerek Ege'de, Akdeniz'de bir takım tezgahlar içindeler. Şartlar ne olursa olsun Türkiye deniz kuvvetleri olarak her hal ve şartta ülkesine yönelik her türlü tehditi bertaraf edecek güçtedir.

Toplam 35 milyar dolar yatırım

Günümüz dünyasında bir ülkenin savunmasında dışa bağlılığın asgari düzeye indirilmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Bu gerçeğin bilincinde olarak göreve geldiğimiz ilk yıldan, 2003 yılından beri savunma sanayimize yatırım yaptık. Bugüne kadar savunma sanayimize yaptığımız yatırım tutarı 35 milyar doları geçmiştir. Ayrıca savunma sanayimizin ihracat kabiliyeti de 2 milyar doların üzerine çıkmıştır. Savunma sanayinde yerli katkı oranımız yüzde 24'lerden yüzde 65'i bulmuştur. Bu önemli bir gelişme olmakla beraber yeterli değildir. Asıl olan kritik teknolojilere, yüksek teknolojilere sahip olacak ürünleri yerli ve milli imkanlarla yapabilmektir." diye konuştu.

Bu yolda Mili Savunma Bakanlığının, Savunma Sanayi Müsteşarlığının bağlı şirketlerinin yoğun bir çalışma içinde olduğunu belirten Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti:

"Geçen gün Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında gerçekleştirdiğimiz Savunma Sanayi İcra Komite toplantısında, gerek denizde gerek havada gerekse karada, hatta jandarma ve sahil güvenlik alanında bir çok yeni projenin başlamasını gerçekleştirecek anlaşmaları onayladık. Bu projelerin toplam tutarı, 10 milyar dolar civarındadır."

Türkiye'nin, bölgesinde sadece kendi topraklarının bütünlüğünü, sınırlarının güvenliğini, vatandaşlarının can ve mal emniyetini sağlamakla kalmadığını, bölgedeki istikrarsızlıkların da ortadan kaldırılması için önemli bir katkı sağladığını ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti:

"Terör örgütüyle gerçek anlamda mücadele eden ülke Türkiye"

"Geçtiğimiz yıl gerçekleştiriğimiz Fırat Kalkanı Operasyonu ile 2 bin kilometrekareden fazla bir alan, DEAŞ, PYD, YPG, PKK bölücü terör örgütlerinden temizlenmiş ve bugün orada daha önce evlerini, barklarını, yerlerini, yurtlarını terk etmek zorunda kalan mazlum, mağdur Suriyeliler, kendi topraklarına dönme imkanı bulmuş, bugün itibariyle 140 bin kişi bu bölgede yerleşmiştir. Sadece orada açılan okullara devam eden çocuk sayısı 160 bindir. Bölgeyi 7 yıldır iç savaşla büyük bir kaosa sürükleyen, 'bölgeye istikrar getireceğim' diye adeta bir istila projesi içinde olan emperyal güçler, bölgede ne Suriye'ye istikrar ne bölgedeki insanların derdine çare olmak için ciddi bir adım atmamışlardır. Bunun tek istisnası var; o da Türkiye'dir... Gerek DEAŞ ile gerek bölücü terör örgütüyle gerçek anlamda mücadele eden ülke Türkiye'dir."

Fırat Kalkanı ile 3 bin 600 DEAŞ militanının etkisiz hale getirildiğini, şimdi de Afrin'de Türkiye'ye, ülkenin güney sınırlarına yönelik tacizlere son vermek, vatandaşın can ve mal emniyetini sağlamak, diğer yandan Afrin'de yaşayan yaklaşık 500 bini bulan Arap, Kürt, Türkmen ve diğer etnik unsurları bölücü terör örgütünün zulmünden kurtarmak için Zeytindalı Harekatı'nın başlatıldığını belirten Yıldırım, gelinen noktada, alanın terör örgütlerinden, yerleşim yerleriyle, köyleriyle bir bir temizlendiğini kaydetti.

Başbakan Yıldırım, "İnşallah tamamen PKK, YPD, YPG, DEAŞ bölgeden temizlendikten sonra evlerinden, barklarından ayrılmak durumunda kalan ve Türkiye'de misafir ettiğimiz yaklaşık 350 bin Afrinli topraklarına dönecek, orada huzur içinde yaşamlarını devam ettireceklerdir." dedi.

Gölcük Tersanesi'nde düzenlenen törene Başbakan Binali Yıldırım'ın yanı sıra Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Donanma Komutanı Koramiral Ercüment Tatlıoğlu, Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Donanma Komutanı ve protokol üyeleri katıldı. 250 metre derinliğe inebilecek olan Murat Reis gemisi, 3 hafta su altında kalabilecek.

Denizaltı filosunda 12 denizaltı bulunuyor

Deniz ticaretinin, deniz ulaştırma yollarının, enerji aktarım hatlarının, deniz ortamındaki canlı/cansız kaynakların, kritik altyapının, küresel ekonominin işleyişiyle ülkelerin ekonomik ve güvenlik çıkarları açısından artan önemi, denizleri refah ve güvenliğin ayrılmaz unsuru haline getirdi. Tüm bu gelişmeler nedeniyle günümüzde stratejik rekabetin en önemli unsurlarından birini, açık denizler oluşturuyor.

Türk Deniz Kuvvetlerinin deniz alanlarına erişim ve kontrol mücadelesinin sürdürülmesini sağlayan unsurlarının bel kemiğini oluşturan denizaltı filosunda 12 denizaltı bulunuyor.

Mevcut denizaltılar havadan bağımsız tahrik sistemlerine sahip olmadıklarından uzun süre su altında kalamıyor.

Yeni Tip Denizaltı Projesi ile havadan bağımsız tahrik sistemli dalmış durumda ve gizlilik içinde uzun süre harekat icra edebilme yeteneği, yüksek süratli gelişmiş torpidoları, satıh hedeflerine (kara dahil) atılabilen güdümlü mermi kabiliyeti olan denizaltıların tedariki gerçekleştirilecek. Uzun vadede de deniz kontrolü, kuvvet koruma ve güç aktarımı platformlarının sayısı artırılacak.

PROJE TAM GAZ SÜRÜYOR

Projenin ilk gemisi Pirireis'in ilk kaynağı 8 Ekim 2015'te yapıldı. Geçen sürede Pirireis denizaltısının tüm çelik blokları inşa edildi, ilk 2 bloğun donatım faaliyetleri sürdürülüyor. Diğer bloklar da kaynaklı parça montajlarının tamamlanmasının ardından raspa/boya işlemine tabi tutulacak, izolasyon, kablo yolu montajlarının devamında da cihaz donatım sürecine başlanacak.

Projenin ikinci gemisi Hızırreis'e ait çelik blokların kaynaklı parça montajları da devam ediyor. Geminin tüm blokları tamamlanırken, küçük kaynaklı parça montajları sürüyor.

Denizaltıların 2021 yılından itibaren yıllara sari olarak filoda kullanılmaya başlanması planlanıyor.

TÜRKİYE İÇİN İLK

Denizaltıların inşa edildiği Gölcük Askeri Tersanesi 1926 yılında kuruldu.

Cumhuriyet döneminin ilk gemisi olan Gölcük Tankeri'nin inşası da dahil, birçok kilometre taşı önemli projede yer alan tersane, hibe edilen denizaltıların onarım ve bakımları ve ardından da inşasında sorumluluk üstlendi.

Türkiye'de denizaltı inşa edilmiş tek tersane olan Gölcük Tersanesi Komutanlığının altyapısı, Yeni Tip Denizaltı Projesi kapsamında dikey inşa kabiliyetini de içerecek şekilde modernize edildi. Bu yöntemle alt blok kaynak kalitesi artarken üretim sürelerinde de ciddi şekilde kısalma sağlandı.

Proje sonunda denizaltıların filosuna teslim edilmesiyle Türkiye'nin denizaltıcılık tarihinde ilk defa yakıt hücresi sistemiyle havadan bağımsız tahrik özelliği kazanılacak, bu sayede daha uzun menzilde su altı görevleri icra edilebilecek.

Vira Haber

GÜNCEL Haberleri

Türk Loydu, IACS Üyeliğiyle Küresel Denizcilik Sektöründe Güçleniyor
Eğirdir Gölü'nde Yasak Avcılara Büyük Darbe 200 Kilo Kerevit Kurtarıldı
Balıkçılara Fırtına Uyarısı
Ege Denizi’nde Fırtına Uyarısı
Denizci Fenerbahçeliler Yeni Yıl Coşkusunda Buluştu