Marine Otomasyon Sistemleri(MOS) Genel Müdürü Suat Yiğit, tasarımı, dizaynı ve üretimi kendilerine ait kontrol sistemlerini bir dünya markası haline getirmek istediklerini söyledi.
“Hedef hem marine hem kara”
Denizcilik sektörüyle 15 yıl önce kimyasal tankerlerde elektrik zabiti olarak çalışmaya başladığında tanıştığını aktaran Yiğit, bu süreç içerisinde dünya devi birçok firmaya eğitime giderek svanehoj, honeywell, vaf, sec, generon yetkili servis mühendisliği sertifikalarını aldığını ve 7 yıl boyunca 2000 üzerinde startup hizmeti verdiğini dile getirdi. MOS’un 2009 yılında kurulduğunu dile getiren Yiğit, “MOS olarak şuanda PEGÜ Mümessillik adına tüm startup ve servis işlerine devam etmekteyiz. Aynı zamanda birçok armatörle tüm elektrik, otomasyon işleri ve bakımları için anlaşmalarımız mevcut. Şuan anlaşmalı olarak 140 gemiye hizmet vermekteyiz.”dedi. Hem marin hem de kara sektörü için yeni ürünler üretmek için kendi elektronik laboratuarlarını kurduklarını aktaran Yiğit, “Özellikle tekne ve yat sektöründe iş yapmaya başladığımızda böyle bir eksiklik olduğunu fark ettik ve ciddi bir ar-ge çalışmasıyla on adet ürün geliştirdik. Kendi yaptığımız tüm teknelerde bu ürünleri kullanıyoruz. Bu zamana kadar aldığımız tepkilerden de oldukça memnunuz. Şuanda İtalya ve İspanya için yeni ürünlerin tasarımını yapıyoruz.” şeklinde konuştu.
“Elektronik departman”
Elektronik konusunda bir dahi olan Mehmet Altan bünyemize katıldıktan sonra vizyonumuz ve misyonumuz çok daha farklı anlamlar taşımaya başladı. Artık biliyoruz ki düşündüğümüz ve hayal ettiğimiz her şeyi elektronik olarak üretebiliyoruz. Bu zaman kadar üretmiş olduğumuz ürünler kapasitemizin sadece % 5 i beklide zamanla inanıyorum çok daha çeşitli ve ihtiyaca yönelik ürünleri piyasaya süreceğiz. Bu konuda gerekli donanım ve laboratuarımızı hazırladık. Şuan yurt dışına tasarım yapıyoruz. Ancak benim beklentim yerli iç piyasadan daha fazla firmanın kapımızı çalması ve bize ihtiyaçlarını söylemesi. Birçok firmanın hala çok ilkel veya yabancı ürünler kullanarak kontrol ve otomasyon sorunlarını çözmelerini engellemek. Onlara çok daha estetik kullanışlı çözümler sunmak isytiyoruz.
“Tekne üretimi”
Polietilen tekne üretimi konusunda oldukça başarılı olan ve teknelerini tüm dünyaya pazarlayan Nektonbot teknelerinin elektrik projeleri, malzeme temini ve montajını yaptıklarını aktaran Yiğit, “Kendi üretimimiz olan tüm ürünleri kullandığımız bu tekneler büyük beğeni toplamaktadır. Ürünlerimizi görenler çok şaşırmakta ve yerli üretim olduğuna bazen inanmamaktadırlar. Ürünlerimiz hem estetik hem pratik montaj hem de maliyet olarak aslında dünyada rakipsizler. Bu sebeple ürünlerimiz tüm dünyada satılabilmesi için birtakım çalışmalar yapmamız gerekmektedir. Şuan bu konuda bir çalışmaya başlayamadık işin doğrusu. Zaten dünya çapında satışı olan bir firmanın ürün yelpazesine katılmak daha mantıklı geliyor bana. Bu konuda bazı planlarımız var inşallah en kısa zamanda hayata geçiririz. Ayrıca dünyada klas onaylı ilk polietilen teknenin proje ve elektrik işçiğini yapmış olmaktan büyük mutluluk duymaktayız” şeklinde konuştu.
“Türkiye’de yaygın bir bayi ağı oluşturulacak”
Tüm kontrol ve otomasyon sistemleri üzerine hizmet verdiklerini aktaran Yiğit, teknik servis hizmetlerinin önemine dikkat çekerek, “Mümessili olduğum birçok firmanın teknik servis hizmetlerini de biz sağlıyoruz. Şuanda yaklaşık 250 gemiye elektrik ve otomasyon hizmeti veriyoruz. Edindiğimiz tecrübelerden yola çıkarak ürünlerimizi en basit teknoloji ve tamiratı basit olan ürünler ile dizayn etmeye dikkat ediyoruz. Denizcilik sektörü ve özellikle de yat sektörü her zaman en’leri kullanır. Bizde ürünlerimizi bu düşünceden yola çıkarak en yüksek kalite, üst seviyede dayanıklılık, en estetik malzemeyi kullanarak yapıyoruz.” ifadelerini kullandı. Ürünlerinin tanıtmakta sıkıntı yaşadıklarından yakınan Yiğit, MOS ürünleri için Türkiye’de yaygın bir bayi ağı oluşturmak istediklerini ve bu konuda çalışmalara başladıklarını söyledi. Yiğit, “Ürünlerimizin tanıtımını yeterince yapamadık. İnsanlar ürünlerimizi bilmiyorlar. Ürünlerimiz modüler olduğu için bir kere kullananlar zaten vazgeçmiyor. Ürünlerimizin estetik olması da başka bir tercih sebebidir. Şuanda Antalya’da bir bayiliğimiz bulunuyor. Tuzla bölgesinde ise ürünlerimizi Dolfin Elektrik pazarlıyor” dedi.
“Ar-Ge çalışmalarımız devam ediyor”
Marin sektöründe çok sık kullanılan ancak yerli üretimi olmayan birçok ürünleri Türkiye’de üretmek istediklerini kaydeden Yiğit, bu ürünlerin ar-ge çalışmalarının devam ettiğini belirterek, “Bu ürünleri Türkiye’de yapan yok. Biz bunu gerçekleştirmek istiyoruz. Ama bu birazda finansla ilgili bir durum. Bu nedenle hem firmamızın yapısını güçlendirmek hem de fikirlerimizi daha rahat hayata geçirmek için vizyonu olan bir firma ile evlilik yapmayı düşünüyoruz. Bu firmanın denizcilik sektöründen olması ilk tercihimizdir. Şuanda da yer sıkıntısı çekiyoruz. Bu nedenle daha büyük bir binaya geçerek her bölümümüz için ayrı bir çalışma sahası oluşturmak istiyoruz. Bunu yapınca çalışan sayımızda tabii ki artış olacaktır” diyerek sözlerine son verdi.
Virahaber