Mısır Suud Krallığı ittifakının oluşması için bazı AB ülkelerinin oynadığı rol Ankara ve Moskova'nın dikkatinden kaçmadı.Türkiye'nin enerji sektöründe TANAP ve Türk Akımı gibi dev projelere taraf olması ve Rusya’yla enerji anlaşmaları imzalaması, Avrupa'yı zora soktu. Rus gazının Türkiye üzerinden pazara sunulmasından rahatsız olan Avrupa, doğalgaz ihtiyacını karşılamak için alternatif pazarlara yöneldi.
AB'NİN KURTARICI DARBECİ SİSİ OLDU
AKŞAM Gazetesi'nden Mahmut Gürer'in haberine göre Muhammed Mursi'ye yönelik darbe ile göreve gelen Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi ile temasa geçerek ‘ortak hareket’ kararı alan Batılı şirketler, Süveyş Kanalı'ndan tankerlerle Mısır'a, ardından da Avrupa'ya ulaşacak olan Suudi gazı için alım garantisi verdiler. Varılan ön anlaşmaya göre Sisi yönetimindeki Mısır, Suudi gazının Mısır'a nakledilmesini üstlenecek. Gazın Mısır'dan Avrupa'ya transferi ise Batılı şirketlerin tankerlerinin de devreye girmesiyle ortaklaşa yapılacak.
Mısır'ın bu doğrultuda, Çin ve Güney Kore'den satın alınacak 70 tankerin sipariş edildiği vurgulandı. Öte yandan Sisi’yle ortaklık imzalayan Batılı şirketlerin bu girişimi, Kıbrıs’ta Rum Kesimi adına sondaj yapan ABD'li Noble öncülüğünde yürütüldüğü belirtiliyor.
RİSKLİ VE YÜKSEK MALİYETLİ
Avrupa'nın, deniz yoluyla Mısır üzerinden Suudi gazı hamlesini değerlendiren enerji çevreleri, bu formülün Türkiye alternatifi ile karşılaştırıldığında son derece riskli ve yüksek maliyetli olacağına dikkat çekiyorlar.
virahaber.com