Milli Satınalma 4.0’ı  hep birlikte geleceğe taşımalıyız

Satınalma Yöneticileri ve Profesyonelleri Derneği-TÜSAYDER’in düzenlediği VII. Satınalma ve Tedarik Yönetimi Zirvesi (STZ 2017), ulusul ve uluslararası düzeyde 550’den fazla satınalma profesyonelinin rekor katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirildi.

Satınalma sektörünün en büyük ve tek buluşma platformu olan VII. Satınalma ve Tedarik Yönetimi Zirvesi’ni başarıyla tamamlayan TÜSAYDER’in Başkanı Gürkan Hüryılmaz, “Rekabet gücümüzü kaybetmemek için; robotik sistemlerle daha ucuza, Uzakdoğu’da üretilmeden önce daha hızlı, yüzde 100 kontrol sistemleriyle daha kaliteli ve kişiselleştirilmiş seçeneklerle daha esnek bir şekilde, satınalma ve tedarik yönetimi stratejilerimizi oluşturmalı ve hayata geçirmeliyiz” dedi.

Satınalma Yöneticileri ve Profesyonelleri Derneği-TÜSAYDER’in düzenlediği VII. Satınalma ve Tedarik Yönetimi Zirvesi (STZ 2017), ulusul ve uluslararası düzeyde 550’den fazla satınalma profesyonelinin rekor katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirildi.

Bu yılki teması “Milli Satınalma 4.0” olan Satınalma Zirvesi’nin açılışında konuşan TÜSAYDER Başkanı Gürkan Hüryılmaz,  Türkiye’nin Endüstri 4.0’ı kendi milli ürünleriyle yakalamak zorunda olduğunu belirterek, “Türkiye olarak, Endüstri 3.0’ı ithal ve yurt dışından transfer  ürünlerle yakaladık. Milli ürünlerimizle yakalayamadık. Ancak Endüstri 4.0’ı kendi ürettiğimiz ürünlerle yakalamalıyız. Halen her 100 birimlik ihracat için 62 birimlik ithalat yapmak zorunda kalıyoruz. Bugün ilk 5’te yer alan şirketlerimiz gelişimi takip etmezlerse 10 yıl sonra olamayacaklar. Cisco araştırmalarına göre, dijital dönüşüm ile önümüzdeki 10 yıl içinde dünyada yaratılacak değer 19 trilyon dolar olacak, bundan Türkiye özel sektörünün alacağı pay ise sadece 169 milyar dolar. Ülke olarak daha fazla pay almalıyız. Türkiye olarak gelecekte var olmak istiyorsak milli üreticilerimizi desteklemeliyiz. Milli Satınalma 4.0 konseptini hep birlikte geleceğe taşımamız gerekiyor. Beraberce geleceği değiştirmeliyiz” diye konuştu.

Endüstri 4.0 ile neredeyse tüm üretim süreçlerinin dijitalleştiğini belirten Başkan Hüryılmaz, sözlerine şöyle devam etti: “Siber-fiziksel sistemler ile müşteri tercihlerine daha fazla bağlı esnek seri üretim, robotik sistemler ve otokontroller ile iyileştirilmiş imalat kalitesi, gerçek zamanlı sanallaştırılmış imalat süreçleri, büyük veri (big data) iletim hızının artması ve üç boyutlu (3D) yazıcılar ile müşteriye yakın merkezlerde daha hızlı tasarım ve inovasyon süreçleri, daha az kaynak kullanımı ile kişiselleştirilmiş ürünler üretmenin maliyetinin düşürülmesi hedefleniyor. Tedarikçilerimizi bizlerle sürekli iletişimde tutacak siber-fiziksel sistemler sayesinde; dinamik, gerçek-zamanlı olarak maliyet, ulaşılabilirlik ve kaynak kullanımı gibi kriterlere göre optimize edilmiş, kendi kendine organize olabilen, tüm organizasyon geneline yayılmış, organizasyonlar arası katma-değer zinciri ağlarının, akıllı sistemler tarafından yönetilmesi amaçlanıyor.”

Daha ucuz, daha hızlı, daha kaliteli ve daha esnek satınalma stratejileri geliştirilmeli

Satınalma olarak bu süreçte şirketlerin desteklenmesi gerektiğini vurgulayan TÜSAYDER Başkanı Hüryılmaz, “Rekabet gücümüzü gelecekte kaybetmemek için; robotik sistemlerle daha ucuza, Uzakdoğu’da üretilmeden önce daha hızlı, yüzde 100 kontrol sistemleriyle daha kaliteli ve kişiselleştirilmiş seçeneklerle daha esnek bir şekilde, satınalma ve tedarik yönetimi stratejilerimizi oluşturmalı ve hayata geçirmeliyiz. Endüstri 4.0 bir vizyondur. Şirketlerin, varlıklarını sürdürebilmesi ve gelecekte var olabilmesi için satınalma olarak bize düşen sorumlulukları yerine getirmeliyiz” dedi.

“TÜSAYDER’i destekleyin” çağrısı

Hüryılmaz, TÜSAYDER’in, Satınalma’da Endüstri 4.0 uygulamalarını ifade eden “Satınalma 4.0” kavramını Türkiye’de ilk kez gündeme getiren, “Satınalma 4.0” modelini oluşturan, oluşturduğu modeli proje haline getiren ve bu projeyi Avrupa Birliğine sunan öncü kurum olmayı başardığını vurguladı. Hüryılmaz, “TÜSAYDER olarak yurt dışından hazır teknolojiyi alıp kullanan değil, bu teknolojiyi üretmeye çalışan milli firmalarımızı destekleyeceğiz. Tüm meslektaşlarımızı, TÜSAYDER üyesi olarak mesleklerine değer vermeye ve mesleklerini geliştirmeye tekrar davet ediyoruz. Unutulmamalıdır ki, ‘Sorumlu Satınalma’nın ilk adımı TÜSAYDER’in çalışmalarına destek olmaktır” dedi.

Aselsan ve Turkcell birinciliği paylaştı

TÜSAYDER tarafından her yıl düzenlenen Purchasing Excellence Ödülleri, bu yıl “En İyi Milli Satınalma 4.0” projelerine verildi. Birinciliği Aselsan ve Turkcell paylaşırken, ikinciliğe değer bir proje bulunamadı. Üçüncülük ödülü ise Blue Mind firmasına verildi. TÜSAYDER ayrıca meslekte 25’inci yılını tamamlayan satınalma profesyonellerini de ödüllendirdi.

Vira Haber

EKONOMİ Haberleri

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 10 Aralık’ta Toplanacak
Denizli’de İthalat ve İhracat Arttı
Merkez Bankası Faizi Değiştirmedi, Yüzde 50’de Sabit Tuttu
Haziran Ayı Enflasyon Rakamları Açıklandı
Global Yatırım Holding’in Net Karı Yüzde 40 Arttı, Gelirleri 3.4 Milyar TL’yi Aştı