Ege’de Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın yanı sıra Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın da katıldığı tatbikatta bu yıl kurulma aşamasında olan Milli DUİR (Deniz Ulaştırması İçin İşbirliği ve Rehberlik) Teşkilatı’nın da harekat planları denendi. VATAN, ticaret gemisi kaptanlarının kasalarında saklı olan ve savaş durumunda harekat planlarının yazılı olduğu Kaptan Kitabı uygulamasına güvenlik nedeniyle son verildiğini daha önce duyurmuştu.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın Nisan 2017’de başlattığı program çerçevesinde İçişleri Bakanlığı’da Eylül 2017’de, Sahil Güvenlik Komutanlığı ile koordinasyonun sağlanması konusunda düğmeye bastı. Kurulacak olan Milli DUİR Teşkilatı’nın milli imkanları kullanarak olası kriz ve harp durumlarında Türk ticaret filolarına rehberlik etmesi, deniz ulaştırmasının emniyet ve güvenliğinin sağlanması konusundaki planları hazırlandı. Beyaz Fırtına 2018 tatbikatında ilk kez planların uygulaması Sahil Gözetleme Radar Sistemi (SGRS)üzerinden gerçekleştirildi.
DUİR nedir?
Deniz Ulaştırması için İşbirliği Rehberlik, NATO’nun askeri ve ticari denizcilik çıkarları arasındaki karşılıklı müdahaleleri azaltmak için denizdeki emniyet ve güvenliği artırmak amacıyla geliştirdiği bir konsept. Ege ve Akdeniz e kıyısı olan ülkeler tarafından da icra edilen DUİR planlamaları Türkiye’de de hemen her yıl deniz tatbikatlarında yabancı ve yerli ticaret gemileriyle ortaklaşa icra ediliyor.
Vira Haber