Mikrobiyalitler için UNESCO’ya başvuru yapılacak

Bitlis'in Adilcevaz ilçesindeki bir vadide bulunan ve Van Gölü'nün derinliklerindeki dikitlerle benzerlik taşıyan mikrobiyalitlerin korunması için UNESCO'ya başvurulacak.

Bitlis'in Adilcevaz ilçesindeki bir vadide bulunan mikrobiyalitler için UNESCO'ya başvurulmaya hazırlanılıyor

Adilcevaz Belediye Başkanı Gürsoy: "Belediye olarak yapılacak incelemelerin ardından UNESCO için girişimlerde bulunacağız. Öyle ümit ediyorum UNESCO'dan gelecek teknik heyet bunu değerlendirecektir. Biz bu güzelliğin ön plana çıkması için yetkililerimizin desteğini bekliyoruz"

Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde bir vadide bulunan ve Van Gölü'deki "su altı peribacaları" olarak bilinen yapıyla benzerlik taşıyan dikitler ilgi çekiyor.

Adilcevaz Belediye Başkanı Necati Gürsoy, ilçede gölden yaklaşık 2,5 kilometre uzaklıktaki Kazma Deresi mevkisinde vadide bulunan mikrobiyalitlerde incelemeler yaptı.

Gürsoy, Van Gölü'nün derinliklerindeki dikitlerle benzerlik taşıyan mikrobiyalitlerin, dünyada eşine az rastlanır yapılar olduğunu söyledi.

Bu dikitlerin yaklaşık 10 bin yıllık geçmişe sahip olduğunun tahmin edildiğini anlatan Gürsoy, "Burası Kapadokya peribacalarını andırıyor. İyi bir çalışmayla gün yüzüne çıkarılması, turizmcilerin ve turistlerin ilgisine, bilgisine ve beğenisine kazandırılması gerekiyor." dedi.

"Korunması gerekiyor"

Yeni fark edilen ve ilçeye güzellik katan dikitlerin korunması gerektiğine işaret eden Gürsoy, şunları kaydetti:

"Biz belediye olarak ilçeyi ön plana çıkarmak için önemli çalışmalar yapıyoruz. Geçtiğimiz günlerde ilçemizi 'Sakin Şehir' projesine teklif ettik. Öyle tahmin ediyorum ilçemiz bunu hak ediyor. Ayrıca 10 bin yıl öncesine ait olduğu değerlendirilen bu alanı görenler diyorlar ki 'Neden UNESCO'ya müracaat etmiyorsunuz?' Belediye olarak yapılacak incelemelerin ardından UNESCO için girişimlerde bulunacağız. Öyle ümit ediyorum UNESCO'dan gelecek teknik heyet bunu değerlendirecektir. Biz bu güzelliğin ön plana çıkması için yetkililerimizin desteğini bekliyoruz."

Bir süre önce bölgede incelemelerde bulunan Bandırma 17 Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, "Buradaki yapı hiç hayal edemeyeceğimiz bir şey. Van Gölü'nde suya dalarak çektiğimiz görüntülerin birebir aynısını şimdi karada görüyoruz. Bunlar karada gördüğümüz mikrobiyalit fosilleri. Bunların görüldüğü seviye, yaklaşık 6 bin 500 yıl önceki Van Gölü'nün seviyesi." ifadesini kullanmıştı.

Sarı, söz konusu yapının hızlı bir şekilde korumaya alınması ve bölgenin komple bir turizm destinasyonu haline getirilmesi gerektiğini aktarmıştı.

Vira Haber

DENİZ KÜLTÜRÜ Haberleri

Denizin Altında Sessiz Tehlike: Müsilaj Marmara'da 24 Metreye Kadar Yayıldı
İstanbul Boğazı’ndaki Deniz Çayırları Şamandıralarla Korunacak
Devlet Korumasındaki Deniz Çayırlarını Söktüler
Bursa'da 'Marmara Deniz'ini Temiz Bırakalım' Etkinliği
Yarımca Sahili'nde 150 Kilogram Atık Toplandı