Metin Kalkavan, yabancı bayrak tartışmalarına açıklık getirdi

İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan "Bankalar kredi ve sigorta işlemlerinde yabancı bayraklı gemileri tercih ediyorlar ve sözleşmelerine şart olarak koyuyorlar. İş adamları da yabancı bayraklı gemileri tercih ediyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Libya açıklarında saldırıya uğrayan Türk şirketine ait 'Cook Adaları' bandıralı "Tuna-1" isimli kuru yük gemisiyle ilgili, "Türk bayrağı olsaydı her şey daha farklı olurdu" açıklaması 'Neden yabancı bayrak?" tartışmasını tekrar gündeme getirdi.

SÖZLEŞMEDE YABANCI BAYRAK ŞARTI

Yabancı bayraklı gemilere finansal açıdan da kolaylıklar sağlandığını dile getiren Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, şu değerlendirmeyi yaptı: "Türk bayraklı gemiler çalıştıkları bankalarla ve finansal kuruluşlarla sorun yaşıyor. Özellikle bankalar bazı kredi ve sigorta işlemlerinde yabancı bayraklı gemileri tercih ediyorlar ve bunu sözleşmelerine şart olarak koyuyorlar. Durum böyle olunca işadamları da yabancı bayraklı gemileri tercih ediyorlar. Konuyla ilgili olarak çalışmalar yapılıyor. Ancak henüz net bir şey söz konusu değil" dedi.

"BU ŞARTLAR ALTINDA TÜRK BAYRAĞI MÜMKÜN DEĞİL"

Gemi sahiplerinin Türk bayrağı kullanmak istediğini anlatan Türk Armatörler Birliği Başkan Vekili Erol Yücel, şu bilgileri verdi: "Biz de gemilerimizde Türk bayrağını dalgalandırmak istiyoruz. Ancak bu şartlar altında yabancı şirketlerle rekabet etmemiz mümkün değil. Yabancı bayraklı orta ölçekli bir ticaret gemisinin günlük sabit gideri 6 bin dolar. Bu rakam Türk bayraklı gemide 7 bin dolar. Ayda 30 bin dolarlık fark yaratıyor. Bu sadece bir gemi için. Birden fazla gemisi olan şirketler de ise rakam daha da büyüyor. Türk personeli bile bedelli askerlikten yararlanmak için yabancı bayraklı gemide çalışmayı tercih ediyor. Çalıştıracak personel bulamıyoruz. Bu durum böyle devam ettiği sürece gemilerde yabancı bayrak tercihine devam edilir. Çünkü sektörde çok büyük bir rekabet var."

YÜZDE 72'Sİ YABANCI

Türk armatörlerinin sahip olduğu gemi sayısının 2 bin 336 olduğunu belirten Erol Yücel, "Bu gemilerin tonaj olarak yüzde 72'si yabancı bayraklı. Adet olarak ise yüzde 45'i yabancı bayraklı. Türk armatörleri 43 farklı ülke bayrağını kullanıyor. Bunlar arasında ilk sırayı Moldova alıyor. Bu ülkeyi sırasıyla Marshall Adaları, Panama, Rusya, Liberya, Cook Island, Belize, Bahama ve Sierra Leone takip ediyor. Dünyada en çok kullanılan bayraklardan biri ise Panama. Bu ülkede de birçok avantaj ve finansal kolaylıklar bulunuyor" şeklinde konuştu.

EN ÇOK PANAMA TERCİH EDİLİYOR

Panama, dünyanın en büyük sivil gemi filosuna sahip ülkesi. Panama bandıralı sivil gemilerin sayısı, ABD ve Çin bandıralı gemilerin toplamından daha fazla. Panama bandıralı gemilerin büyük kısmının sahipleri ise yabancılar. Bunun birçok avantajı var. Kanalı kullanan Panama bandıralı gemiler geçiş için daha kolay kayıt yaptırabiliyor ve kendi ülkelerindeki yüksek gelir vergilerini ödemek zorunda kalmıyor. Panama bandırasıyla denizlerde dolaşan yaklaşık 8 bin 600 gemi var. ABD bandıralı gemilerin sayısı 3 bin 400 iken, Çin'de bu sayı 3 bin 700. Bugün dünyanın en büyük ticaret filosu sıralamasında Panama'yı sırasıyla Liberya, Marshall Adaları, Hong Kong ve Singapur takip ediyor. Panama'nın gemi kayıt politikası ülke için büyük bir gelir kaynağı haline de gelmiş durumda. Kayıt ücretleri, hizmet bedelleri ve vergilerden yılda 500 milyon dolarlık bir gelir yaratılıyor.

virahaber.com

Metin Kalkavan Haberleri

METİN KALKAVAN'DAN SON DAKİKA AÇIKLAMASI!
KALKAVAN’DAN BANKALAR HAKKINDA TAVSİYE
KALKAVAN: "DÜNYA DEĞİŞTİ, OYUN DEĞİŞTİ"
"BAKIN GÖRÜN TÜRKİYE'DE HER ŞEY NORMAL"
KAVGAYI DURDURDUĞUMUZ ANDA HER ŞEY ÇÖZÜLÜR