Metin Kalkavan: “PRÜ, dünya denizciliğine yön veriyor”

İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan Dünya TV’de yayınlanan Pusula programının bugünkü canlı yayın konuğuydu. PRÜ,TÜDEV,,vakıf senedi değişikliği konularında açıklamalarda bulunan Kalkavan, sektör ve 2014 beklentileriyle ilgili konuştu.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan Dünya TV’de yayınlanan Pusula programının bugünkü canlı yayın konuğuydu. PRÜ,TÜDEV,Ankara Feribotu,vakıf senedi değişikliği konularında açıklamalarda bulunan Kalkavan, sektör ve 2014 beklentileriyle ilgili bilgi verdi. Kalkavan'ın konuşmasındaki satırbaşları şöyle:

“DÜNYA DENİZCİLİĞİNE İNSAN YETİŞTİRİYORUZ”

Piri Reis Üniversitesi’ni sorgulayanların zekasından şüphe ediyorum. PRÜ gibi bir eseri ortaya çıkarmak çok önemli. Okul özel vakıf statüsündedir. Ama özel vakıflar da devletin kontrolündedir. Tüm üniversitelerin denetimi YÖK’e aittir. Piri Reis’i bazı kişiler bizleri itibarsızlaştırmak için gündeme taşıyorlar. Seçim zamanında da böyleydi, seçimden sonrada. Niyet çok önemli, bizim götürdüğümüzü,çaldığımızı düşünüyorlar. O zaman erkekçe sorarsın. Ne sorduklarının farkında bile değiller. Bir üniversitenin fayda-maliyet analizi olur mu? Bir insanı yetiştirmek kolay değil. Biz denizcilik eğitimden devletin sırtından yük alıyoruz. Bugün 24 bin üzerinde denizcilik eğitimi alan öğrenci var. Biz bu çocukları dünyaya yetiştiriyoruz.


“DIŞARIDAKİ ÜNÜMÜZ İÇERİDEN DAHA FAZLA”


Yapılan vakıf senedi değişikliğiyle bugün Deniz Ticaret Odası meclis üyesi olan herkesi TÜDEV mütevelli üyesi yaptık. Toplamda 223 kişi olduk. Bu üyelerin TÜDEV’den hiçbir beklentisi yok. Okul yapılırken de “TÜDEV, DTO’nun kaynaklarıyla okul kuracaktır” şeklinde tahahhüt var. Neler yapıldığına bakmak lazım ama zihniyet kötü. Niyet itibarsızlaştırma. PRÜ dünyada kendi alanında isim olmuş tek üniversite. PRÜ dünya denizciliğine yön veren kurumlardan olmaya başladı. Bizim dışarıdaki ünümüz içeriden daha fazla. Sektörün o kadar uğraşması gereken işler varken, Piri Reis Üniversitesi’ni mi konuşacağız?


“PİRİ REİS TÜRKİYE’NİN YÜZ AKIDIR”


DTO’nun en büyük ortaklığı TOBB’un gümrük işletmeleriyledir.Sektörün bir çok şirket kuramadığı alanda Deniz Ticaret Odası benimle birlikte öncelik etmiştir. Bunun en büyük örneği Ataköy Marina’dır. Devlet görevi gibi firmaların içerisinde yer almaya çalıştık. 2004’te Odalar Birliği Kanunu değişirken bir düzenleme yaptık. İlk önce ihracattan pay alıyorduk daha sonra ithalattan da pay almaya başladık. Bu düzenlemeyle DTO’nun gelirleri iki katına çıktı.Çünkü ithalat ihracattan çok daha büyüdü. Gelir hedefimiz 50 milyon TL’yi aşmak. Bizim net kazancımızın neredeyse tamamı eğitime gidiyor. Değil Türkiye, dünyada bunu yapan başka bir Oda yoktur. Biz Oda olarak her yıl iki tane lise ve üniversiteye yardım yapıyoruz. Biz eğitim alanında devletin işini kolaylaştırıyoruz. PRÜ Türkiye’nin yüz akıdır. Üniversite hepimizin mallı, ülkemizin varlığı. PRÜ üzerinden itibarsızlaşma olmaz. PRÜ’den bol bol dayak yerler. PRÜ gibi bir kurumu kurmak her insana nasip olmaz. Biz bir lirayla on liralık iş yapıyoruz. On liramız olup da beş lirasını oraya yatırmıyoruz.


“HURDA TEŞVİĞİYLE KOSTERİ YENİLEYECEĞİZ”


2002-2008 gibi çok iyi bir dönem yaşadık. Önemli olan değerleri kaybetmemek. Yoksa son krizde denizde olup da kaybetmeyen bir firma yoktur. Dünyada devletler oyunu farklı oynuyorlar. Denizcilik de dünyanın yarıştığı bir alan. Özellikle gemi inşa. Biz ise geri kaldık. Krizden önce çok fazla siparişimiz vardı ve o siparişlerimizin çoğu da gerçekleşti. Bugün filo olarak 30 milyon DWT’in üzerinde çıktık. 9 milyon DWT ise kendi bayrağımız. Ama gemi inşa,yan sanayi ve koster krizle birlikte ciddi bir darbe yedi. Limancılığımız ise kazanmaya devam etti ve devamlı da kazanıyor. Koster tonajı hep varolacak. Hurda teşviği ile eskisinin yenilenmesi, çevreci gemilere dönüşmesiyle yeni bir koster filosu yapacağız. Hem yenileyeceğiz hem karbon emisyonundan kar edeceğiz hem de değer kazanacağız. Kosterde Avrupa Bankası ağırlıklı çalışılıyor.


“TÜRKİYE BAKIM ONARIMDA BÖLGEDE TEK”


Tersanecilik bundan sonra iyiye gidecek. Yaklaşık 72 tane aktif tersanemiz var. Şuan tamir ve bakımdan tersanelerimiz gelir elde etmekte. Tamir bakımda çok rekabetçiyiz. Dünya filosu 1.6 milyar DWT. Senede 640 milyon DWT tersanelerde bakıma girmek zorunda. Bölgede de bizim gibi olan bir başka bakım üssü yok. Bütün gemilerin Uzak Doğu’ya gitmesi söz konusu değil. Havuz sayımız 9’dan 30’a çıktı. Devamlı büyüyoruz ve bakım onarımdan ciddi bir pay alacağız. Böylece tersanecilik daha iyiye gidecek. Bana göre en kötü zaman 2013’tü.2014 çok daha iyi olacak.

virahaber.com

Metin Kalkavan Haberleri

METİN KALKAVAN'DAN SON DAKİKA AÇIKLAMASI!
KALKAVAN’DAN BANKALAR HAKKINDA TAVSİYE
KALKAVAN: "DÜNYA DEĞİŞTİ, OYUN DEĞİŞTİ"
"BAKIN GÖRÜN TÜRKİYE'DE HER ŞEY NORMAL"
KAVGAYI DURDURDUĞUMUZ ANDA HER ŞEY ÇÖZÜLÜR