Mert Ünnü’den güneş enerjisi ile çalışan Yüzen Ev

Deniz Taksi projesinin sahibi Mert Ünnü’den bu kez güneş enerjisi ile çalışan “Yüzen Ev” projesi dikkatleri üzerine çekiyor.

Yüzen Ev projesi, 1960’lı yılların İstanbul’unda neredeyse sembol olan fakat sonraları yapılaşma ve betonlaşmayla beraber tarihte yerini alan yüzen evleri günümüzde tekrar yorumlayıp yeniden tasarlayarak deniz yaşamına dikkat çekmeyi ve özendirmeyi amaçlıyor.

Güneş enerjili ‘Yüzen ev’ 1960’lı yılların denizle barışık İstanbul’undan esinlenerek tasarlanmış ve günümüzde yeniden deniz yaşamına dikkat çekmek, inanları deniz yaşamına yönlendirmek için projelendirildi. 1960’lı yıllarda çoğunlukla banka ikramiyesi olarak verilen ‘yüzen ev’ler denizle barışık İstanbul halkı için göze aşina bir deniz aracıydı. Bilhassa Bebek koyunda yüzen evlere sıklıkla rastlanırdı. Takip eden yıllarda genellikle rant uğruna denizden koparak hakim kılınan beton yapılaşma ile yok olan plajlar, doldurulan deniz kıyıları İstanbul insanını denizden uzaklaştırdı ve denizle iç içe olan insanların denize sırtını dönmesiyle beraber ‘yüzen ev’ler de zamanla kaybolarak İstanbul tarihinde yerini aldı. Denizle barışık olan batı ülkelerinde ‘yüzen ev’ler geçmişe nazaran geliştirilerek ve yoğunlaşarak kullanılmaktadır. İstanbul’da deniz yaşamına dikkat çekmek amacıyla tasarlanan ‘yüzen ev’ teknelere kıyasla daha çok ev yapısına benzeyen geniş ve köşeli hacimlerden oluşuyor.

Yüzen ev 11.90 metre boyunda ve 5.50 metre eninde katamaran yapıda gövdeye sahip bir deniz aracı. 3 oda ve bir salondan oluşan ev teknenin 105 metrekare brüt alana ve 73.25 metrekare ve 78.45 metrekare olarak iki seçenekli net alana sahiptir. Tavan yüksekliği 230 cm olup özellikle klostrofobisi olup tekne sevenler için ideal. Yüzen ev net 7.6m2’lik iki adet, 4.0m2’lik bir adet oda, 3.75m2’lik bir duş-tuvalete ve 16.2m2’lik salona sahipr. Kıç teras 10m2, baş teras 7.3m’dir. Flybridge ise iki farklı seçenekle 16.8m2 ve 22m2 olarak tasarlanmıştır. Toplam beş yatak kapasitesi olup üç çocuklu ailelerin rahatça yaşayabileceği ortama sahip. Yataklar gerekirse ranza olarak ta kullanılabiliyor. Tekne gövdesi katamaran yapının her iki tarafında da üç ayrı perde posta ile bölünmüş olup olası çarpmalarda yüzen evin batmazlığı arttırılmış. Temiz su yapıcılarıyla içme ve tüketim suyunu da kendisi karşılayan yüzen ev tam bir çevre dostu tasarım. İnşa malzemesi ahşap epoksi olarak düşünülmüş olup kompozit malzemeden seri üretime de uygun.

Yüzen ev üç oda, bir salon, bir açık mutfak ve bir banyo tuvaletten oluşuyor. Baş ve kıç tarafında birer teras yer alıyor ve üst katta ise geniş bir flybridge yer bulunuyor. Hardtop yapılı bir flybridge’e sahip olan yüzen ev bu alanda oturanları güneşten korumakta ve en önemlisi rollbar üzerine yer alan güneş panelleriyle de enerji üretiyor. Güneşin açısına ve konumuna göre mevcut hardtop rollbarın baş ve kıç tarafında yer alan ve uzayabilen güneş panelleri ihtiyaca göre açılıp kapanabilmekte, bu alandakileri hem güneşten korumakta hem de enerji üretimini ihtiyaca göre arttırma amaçlı kullanılabiliyor.

Yüzen evin hem baş tarafta hem de flybridge’de kokpiti yer alıyor. Bu sayede iki konumdan da seyir olanağı mevcut. Tekne gövdesi baltabaş katamaran yapılıdır. Bu sayede düşük motor gücüyle daha ekonomik seyir olanağı sağlanmakta. Baltabaş yapılı gövde teknenin karina yapısına da ek hacim sağlamakta ve bu alan istenirse opsiyonel olarak manevra kabiliyetini arttıran baş pervane için ek alan oluşturuyor. Balast tanklarıyla draft kontrol edilebilmekte ve bu sayede durağan halde salınım kontrol altına alınabilmekte. Teknenin baş üstü tamamıyla güneş panelleriyle kaplı. Hardtop tavan üzeri de sabit güneş panelleriyle kaplıdır ve yüzen evin baş kıç terasının güneşten korunması tentelerle gerçekleştirilmekte. Yüzen evin başta, kıçta, sancak tarafında ve iskele tarafında giriş çıkış kapıları mevcut olduğundan yüzen ev her türlü rıhtıma yanaşma yapabliyor.. Kıç tarafta yanaşma mesafesi uzun olduğundan sabit gizli pasarella diğer kısımlarda ise yanaşma mesafesi çok kısa olduğundan taşınıp monte edilebilir seyyar pasarella bulunuyor.

Bugün yüksek fiyatlı deniz manzaralı evlerde sabit bir manzara yerine çok daha düşük maliyetle istenildiğinde değişebilen deniz manzarası olanağı sadece yüzen eve özgü bir nitelik. Yüzen evler için hedef, yüzen ev marinalarının önünü açmak ve toplumu deniz yaşamına özendirmek ve yönlendirmektir. Bu sayede hem yeşilin korunmasına katkı sağlanmakta hem de doğa dostu yenilenebilir güç kaynaklarıyla kendi kendine yetebilen yüzen ev çevre sağlığına da katkıda bulunan bir deniz aracı özelliği taşıyor. Ayrıca istenildiğinde halat çözüp, demir alıp istenilen rıhtımda veya koyda deniz yaşamına yüzen evde devam etmek hiçbir sabit konutta yer alamayacak eşsiz bir artı değer. Betona terk edilen hayatlar yerine denizle iç içe yaşamlarla oluşacak yüzen yaşam alanları gereksiz tüketimler başta olmak üzere doğa dostu özellikleriyle toplumsal gelişmişliğe her anlamda katkıda bulunacak.

TEKNİK ÖZELLİKLER

Tam boy : 11.90 m.

Tam en : 5.50 m.

Draft : 0.8-1.2 m.

Kapasite : 5 yatak(Ranza seçeneği ile 8 yatak olabiliyor)

Brüt alan : 105m2 (2.3m kapalı alanların tavan yüksekliği) Net kullanım alanı: 73.25m2

Makina gücü : 2 X 70 kW konvansiyonel şaft braket pervane sistemi

Dıştan takma, hibrit, dizel ve elektrik motor olmak üzere 4 ayrı makine seçeneği

Jeneratör : 2 X 7 kWA

Hız : 14 deniz mili(Knot)(makine seçeneklerine göre değişmektedir)

Menzil : 500 deniz mili. (10 knot hızla) Güneş enerjisi ile kontrollü olarak sınırsız.

Yakıt tankı : 2 X 500 (1000 lt.)

Temiz su tankı : 1800 lt.

Pis su tankı : 800 lt.

Temiz su yapıcı Güneş panel alanı: 34 m2(arttırılabilir)

Vira Haber

SEKTÖRDEN Haberleri

Doğuş Marine Services, D-Marin Turgutreis’te hizmete başladı
ABS’den AB Emisyon Ticaret Sistemi Semineri
12. Ulusal Gemi ve Yat Tasarım Yarışması Sonuçlandı
CII Derecelendirmesinin Charterer ve Armatörler Arasında Yaratacağı Sorunlar Konuşuldu
GBD Cumhuriyetin 100. Kuruluş Yıldönümünü Büyük Bir Organizasyonla Kutladı