Mersin'de 4 metrelik köpek balığı yakalandı

Mersin'in Erdemli ilçesinde, tekneyle denize açılan balıkçının ağına 4 metre uzunluğunda ve 500 kilogram ağırlığındaki köpek balığı takıldı.

Mersin'in Erdemli ilçesinde, tekneyle denize açılan balıkçının ağına 4 metre uzunluğunda ve 500 kilogram ağırlığındaki köpek balığı takıldı.
 
Teknesiyle sahilden 2 mil denize açılan Mehmet Duru Kertmez, denize  attıkları ağa köpek balığı takıldığını gördü. Arkadaşlarının yardımıyla köpek  balığını güçlükle tekneye alan Kertmez, yaklaşık 4 metre uzunluğunda ve 500  kilogram ağırlığındaki balığı sahile getirdi.  
 
Zaman zaman ağlarına köpek balığı takıldığını ancak balığın büyüklüğü  karşısında şaşırdıklarını belirten Kertmez, "4 metre uzunluğunda ve 500 kilogram  ağırlığındaki köpek balığı, daha sahile çıkarmadan kilosu 25 liradan alıcı buldu.  Balığı satılması için Ankara'daki bir markete göndereceğiz'' dedi. 
 
Erdemli Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Yalçın Sakın da bu mevsimde  açıklarda balık avına çıkan trol teknelerinin ağlarına köpek balıkları  takılabildiğini hatırlattı. 
 
Ağa takılan balıkların kurtulamadığı için öldüğünü ifade eden Sakın,  "Ölü köpek balığını geri denize atma gibi şansları olmadığı için arkadaşlarımız  balığı alıp getiriyor. Yıllar önce bölgede çok olan köpek balıkları artık  Akdeniz'de derin sularda nadiren görülüyor. Ortaya çıkanlar da balıkçı  teknelerinin ağlarına takılıyor" diye konuştu. 
 
Balıkçı ağına amfora takıldı 
 
İlçede denize açılan başka balıkçının ağına da biri 40, diğeri 60  santimetre uzunluğunda iki amfora (bir çeşit testi) takıldı. 
 
Denizden yaklaşık 12 mil açıldıkları sırada yaklaşık 200 metre  derinden ağlarına iki amfora takıldığını bildiren balıkçı Hüseyin Atsız, 40 ve 60  santimetre uzunluğundaki amforaları Mersin Müze Müdürlüğü'ne teslim edeceklerini  kaydetti. 
 
Balık avlarken zaman zaman bu tür amforalara rastladıklarını dile  getiren Atsız, şunları söyledi: 
 
''Bizler ekmeğini denizden kazanan insanlarız. Denizlerimizin  temizliği ve içerisinde barındırdığı tarihi de önemsiyoruz. Erdemli bölgesi  tarihi ve kültürel yapısıyla açık hava müzesi gibi. Tabi denizi de aynı durumda.  Karadaki kültürel değerler ne kadar kıymetliyse denizdeki kültürel varlıklarımız  da o derece kıymetli. Balıklar kadar denizden çıkan kültüre de o derece sahip  çıkmak zorundayız. Eğer ağa takılan amforaları geri denize atsaydık mutlaka  kırılıp tahrip olacaktı. İnsanlık vazifemizi yerine getirerek müze müdürlüğüne  teslim ediyoruz. Sadece ben değil diğer balıkçı arkadaşlarımız da aynısını  yapardı." 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
virahaber.com

BALIKÇILIK Haberleri

Bolu'da Balık İzdihamı
Erzincan'dan Elazığ'a Balık Sevkiyatı Başladı
Bakan Yumaklı'dan Duyarlı Balıkçıya Teşekkür
75 Kiloluk Dev Yayın Balığını Böyle Yakaladılar
Kilis'te Havaların Serinlemesiyle Balık Satışları Arttı