Faaliyete geçtiği 1988 yılından bugüne kadar 53.7 milyar dolarlık bir ticaret hacminin gerçekleştiği Mersin Serbest Bölgesi’nde 120’si yabancı olmak üzere 436 ruhsatlı firma bulunuyor. 2014’e oranla yüzde 6’lık bir düşüşle 8 bin 779 kişinin istihdam edildiği bölgede 112 ülke ile 682 değişik malın ticareti yapılıyor. 2015 yılı ticaret hacmi, bir önceki yıla oranla yüzde 3’lük bir düşüşle 3.3 milyar dolar olarak gerçekleşen Mersin Serbest Bölge’de ticaretin yüzde 61’ini sanayi ürünleri, yüzde 39’unu ise tarım ürünleri oluşturuyor. Bölgeden en fazla ticaret yapılan ülkeler arasında Irak, İran, Suriye, ABD, Çin, İtalya, Ukrayna, İspanya ve İtalya ilk sırayı aldı.
Genel bir değerlendirme yapan Edvar Mum, üretici firmaların yatırım talepleri ve ticari işlem yapan firmaların depolama alan taleplerinin sürekli arttığını belirterek şunları söyledi:
"Üretim faaliyetleri için gelir ve kurumlar vergisi istisnası ile kaliteli işgücü temininin mümkün olması, ticaret ve lojistik işlemleri açısından, Mersin Serbest Bölgesi’ni önemli kılmaktadır. Coğrafi konumu, özel limanının bulunması ve Doğu-Akdeniz’in en önemli limanlarından biri olan Mersin Limanı’nın hemen yanında kurulmuş olması, bölgede faaliyetlerinin çeşitliliğini devam ettirmiştir. Bölge şu an yüzde 100 dolulukla çalışmaktadır."
ViraHaber.com