Mersin Limanı'ndan en çok ihracat yapılan ülke Irak

Irak ve Suriye’de yaşanan karışıklıklar Mersin ihracatını etkilemedi. Gerek komşu ülkelerde yaşanan siyasi istikrarsızlıklar gerekse IŞİD saldırılarına rağmen Irak, yüzde 31’lik payıyla Mersin’den en çok ihracat yapılan ülke sıralamasında ilk sırada.

En yüksek ihracat artışı ise yüzde 95’lik artışla Suriye’ye gerçekleştirildi. Savaş döneminde talebi artan özellikle gıda yardımlarında Mersin’in tercih edilmesi bu artışta büyük rol oynadı. Bölgeden en çok ihraç edilen ürünlerdeyse 2014’te yine tarım ve gıda sektörleri öne çıktı. Yaş sebze-meyve ile hububat ve bakliyat ihracatı bölgenin en önemli ihracat kalemleri arasında. 

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı Ali Uğur Ateş, dünya ekonomilerinde yaşanan zorlu koşullara rağmen Mersin’in Türkiye geneli ihracat sıralamasında ilk 20 il içinde en çok ihracat artışını yakalayan il olduğunu bildirdi. 

2014’te 1.8 milyar dolarlık ihracat 

Yaşanan gelişmelerin gelecek dönem için umut verici olduğunu vurgulayan Ateş, “Bununla beraber, önümüze çıkan fırsatları değerlendirmek için pozisyon almamız gerekliliğini de ortaya koymaktadır” değerlendirmesini yaptı. Mersin’in köklü bir ticaret kültürüne sahip olduğunu, konumu, limanı ve serbest bölgesiyle bir ticaret merkezi olarak anıldığını kaydeden Ateş, şunları söyledi: “Ortadoğu, Kafk aslar ve Doğu Akdeniz ülkelerine yönelik ticaretin merkezinde bulunan Mersin’in 2014 yılında gerçekleştirdiği ihracat rakamı 1.8 milyar dolardır. 2013 yılına göre yüzde 18.8 oranında bir artış gerçekleşen ihracatla Mersin, Türkiye genelinde aldığı yüzde 1.18 pay ile 2013'teki yerini korumuştur. Yılın en düşük ihracatı temmuz ayında gerçekleşirken en yüksek ihracat rakamına aralık ayında ulaşılmıştır.”

İlk üç sırada Irak, Rusya ve Suriye var

En çok ihracat yapılan ülke sıralamasına da değinen AKİB Koordinatörü Ali Uğur Ateş, geçen yıl en çok ihracat yapılan ülke sıralamasında yüzde 31 pazar payı ile Irak’ın ilk sıradaki yerini koruduğunu söyledi. Irak’ı yüzde 11’lik payla Rusya’nın takip ettiğini dile getiren Ateş, yüzde 7 ile Suriye, yüzde 4 ile Almanya ve 5. sırada ise yüzde 3’lük payla Ukrayna’nın yer aldığını bildirdi.

Ukrayna'ya ihracatta yüzde 18 kayıp var

İhracat değişiminin önceki yılla karşılaştırıldığında önemli hareketliliklerin göze çarpacağını kaydeden AKİB Koordinatörü Ali Uğur Ateş, en yüksek ihracat artışının %95 ile Suriye’de gerçekleştiğini söyledi. Bunu %35’lik artışla Irak’ın izlediğini dile getiren Ateş, %23 ile Rusya’nın üçüncü sırada olduğunu anlattı. Ateş, Ukrayna’da ise %18’lik bir kayıp yaşandığını söyledi.

Hububat ihracatı yüzde 49 arttı

Yıl içinde yapılan ihracatı sektörler bazında da değerlendiren AKİB Koordinatörü Ali Uğur Ateş, şu bilgileri verdi: “En çok ihracat yapılan sektörler sıralamasında %32.2 pay ile yaş sebze-meyve sektörü ilk sırada yer alırken bu sektörü yine %32.2 ile hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri takip etti" dedi.

Makine ve aksam ihracatı yüzde 24 düştü

2013 yılına oranla ilk 5 sektördeki değişime bakacak olursak en yüksek artış %49 oranında hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamullerinde, %16 ile çelikte, %12 ile yaş meyve sebze sektöründe gerçekleşti. 2014’te 2013’e kıyasla makine ve aksamlarında %24, kimyevi maddeler ve mamullerinde ise % 1.8 oranında düşüş gerçekleşti.

virahaber.com

LİMAN Haberleri

Bodrum Cruise Port, 2024 Sezonunu Rekor Yolcu Sayısıyla Kapattı
Mersin Uluslararası Limanı 25 Milyon TEU’nun Üzerine Ulaştı
Asyaport, Aylık Elleçlemede Türkiye Rekorunu Kırdı
Evyapport'tan Limandaki Kazaya İlişkin İlk Açıklama
Asyaport’un Yükünü Kadınlar Taşıyor