Mersin için firmalar balık çiftliği sırasına girdi

Mersin’e kurulmak istenen balık çiftlikleri bölge halkının tepkisini çekerken, balık çiftliği kurmak için Çevre İl Müdürlüğü'ne başvuran firma sayısının şimdiden 15'e ulaştığı açıklandı.

Mersin Milletvekili CHP'li Hüseyin Çamak, balık çiftliği kurmak için Çevre İl Müdürlüğü'ne başvuran firma sayısının şimdiden 15'e ulaştığını açıkladı.

Gelen taleplerden anlaşıldığı kadarıyla Anamur'dan Erdemli'ye kadar boş yer kalmayacağını ifade eden Hüseyin Çamak, Mersin kıyılarının balık çiftliklerine açılması çabalarına karşı TBMM Genel Kurulu'nda uyarılarda bulundu. Kurulacak balık çiftliklerinin turizme büyük zarar vereceğine dikkat çeken Çamak, "Dünya örneklerine baktığımızda balık çiftliklerinin soğuk ve açık denizlerde, kıyılardan uzakta kurulduğunu görüyoruz. Deniz sıcaklığı 30 derecenin üstüne çıkan yerlerin üretimi elverişli olmadığı, üretilecek balıkların da halk sağlığı açısından riskler barındırdığı bilinmektedir. Balık çiftliklerinin kurulması için gerekli iklim ve doğal şartlara uygun olmayan Mersin'e kurulması önemli bir sorun olarak karşımızda duruyor. Aydıncık ve Silifke sahillerine yapımı planlanan balık çiftliklerinin kurulum yerlerinin geneli birinci derecede doğal sit, arkeolojik sit alanı ve turizm bölgeleridir. Çiftlikler Akdeniz'in ekosistemini ve halk sağlığını etkileyecek, turizme de zarar verebilecektir" dedi.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne balık çiftlikleri için şimdiden 15 başvuru yapıldığını kaydeden Çamak, "Buraya gelen taleplerden anlaşıldığı kadarıyla Anamur'dan Erdemli'ye kadar boş yer kalmayacak. Özellikle Mersin'imizin tertemiz sahillere sahip Aydıncık ilçesi ve Dana Adası civarında üretim çiftliklerinin yoğunlaşacağı görülüyor. Balık çiftliklerinin üretim kapasitesinin bin tonun altında olması durumunda ÇED raporu süreci işletilmiyor. Bu nedenle bin ton üretim kapasitesi altında birden fazla balık çiftliği kurularak yasal boşluktan faydalanılıyor. ÇED raporu dışına çıkılınca uluslararası standartların dışına çıkıp balık üretimini kontrolsüz bir ortamda gerçekleştiriyor ve bunların denetimi oldukça zor oluyor' diye konuştu.

Vira Haber

BALIKÇILIK Haberleri

2024’te 200 TL Olan Hamsi 2025'te 100 TL’den Satılıyor
Hamsi Balıkçıların Rotasını İğneada’ya Çevirdi
Karadeniz'de Kefal Bereketi Yaşanıyor
Hamsi Bir Haftada 50 lira Birden Düştü: Rağbet Arttı
Tokat'ın Somonları Karadeniz'de Büyüyüp Dünya Sofralarına Ulaşıyor