Çanakkale'de, hukuki sorunları nedeniyle seferden men edilerek demirletildiği Bozcaada açıklarında fırtına yüzünden Beylik Koyu sahiline sürüklenen 88 metre uzunluğunda ve 2 bin 250 groston ağırlığındaki "Mercy God" adlı kuru yük gemisinin gövdesi, grafiti duvarına dönüştü.
"Bir duvar ya da yüzeye çizilmiş, kazınmış veya püskürtülmüş yazı ve çizimler" olarak tanımlanan grafiti örnekleriyle bezenen gemi, adaya gelen yerli ve yabancı ziyaretçileri yeni görünümüyle karşılıyor.
Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz, 88 metre uzunluğunda ve 2 bin 250 groston ağırlığındaki geminin, 29 Aralık 2014'te kuvvetli fırtınanın etkisiyle gece yarısı demir taraması sonucu sürüklenip adanın en güzel koylarından olan Beylik Koyu önlerinde karaya oturduğunu hatırlattı.
Yılmaz, gemiyi 3 yıldır adanın "davetsiz misafiri" olarak nitelendirdiklerini ifade ederek Bozcaada'ya gelen yerli ve yabancı konukların bu gemiyi görmeden adadaki tatillerini bitirmediğini vurguladı.
"Hoş bir sürpriz oldu"
İlk olarak çevresel kirlilik konusunda çok tedirgin olduklarını ancak bu açıdan adanın bir zarar görmediğini belirten Yılmaz, şöyle konuştu:
"Çevresel olarak geminin oradaki koya bir zarar verip vermeyeceği konusunda girişimlerimiz oldu. Şu ana kadar takip de ediyoruz, denizde bir kirlilik yok ancak tabii gemi olduğu yerde çürümeye başladı artık. Yarın öbür gün daha ciddi sıkıntılar yaratabilir. Tabii Liman Başkanlığı bu konudaki çalışmalarını ve yazışmalarını yürütüyor. O gemi büyük ihtimalle oradan kaldırılacak ama bir sürpriz oldu bizler için insanlar için de bir cazibe merkezi oldu. Bozcaada'da Instagram'da en fazla fotoğraf belki de o geminin önünden paylaşılıyor. Hoş bir sürpriz oldu."
"Grafiti gemiye yeni bir soluk getirdi"
Yılmaz, dev geminin gövdesinin grafiti duvarı haline dönüştüğünü dile getirerek şunları söyledi:
"Gemi gerçekten adanın bir parçası haline geldi. Bizi sokakta durdurup 'Burada bir gemi varmış, nasıl gidebiliriz? Karaya oturan gemi nerede?' diye soranlar oluyor. Ayrıca gelenler sokak sanatı olarak bilinen grafiti şekilleriyle gemiye yeni bir soluk getirdi. Geminin gövdesi bir sokağı andırıyor şu an. 'Grafiti duvarı oldu.' diyebilirim. Gemi tabii ki bizler için bir sürpriz ama sonuçta bir metal ve durduğu yerde çürüyor. Yarın öbür gün orada kırılma, dökülme, bölünme olup deniz ya da çevre kirliliği olduğu zaman biz daha çok üzüleceğiz. Liman Başkanlığı da aynı şekilde düşünüyor. Onlar girişimlerine devam ediyorlar. Biraz sorunlu bir gemi olduğu için bu kadar uzadı ama büyük ihtimalle ilerleyen dönemde kaldırılacak."
Bozcaada'ya gelen herkesin mutlaka gemiyi görmek istediğini ifade eden Yılmaz, sosyal medyanın Bozcaada ile etiketlenen en önemli unsurlarından birisinin bu gemi olduğunu sözlerine ekledi.
Mercy God
Beylik Koyu'nda bulunan 39 yaşındaki gemi, 1994'te "Diler", 2007'de "Sitarem", 2013'te ise "Nil K" isimleriyle faaliyet gösterdi. Geminin adı, Mısırlı bir şirket tarafından satın alındıktan sonra "Merhamet Allah" anlamına gelen "Mercy God" olarak değiştirildi.
Yabancı şirket, Sierra Leone bayraklı geminin ismini bazı kaynaklarda değiştirmeyince Mısır'ın Alexandria Limanı'ndan Rusya'nın Novorossiysk Limanı'na giderken Çanakkale Boğazı'ndan geçiş yapacağı esnada, eksik evrak ve devam eden bazı mahkeme süreçleri yüzünden Çanakkale Liman Başkanlığının seferden men emriyle 19 Mayıs 2014'te Bozcaada açıklarındaki demir bölgesinde bekletilmeye başlandı.
Liman Başkanlığınca gemi kaptanına ve ait olduğu şirkete, gemideki evrak eksikliğinin tamamlanması, isim mülkiyet devrinin yasal şekilde çözüme kavuşturulması ve devam eden hukuki süreçler hakkında bilgi verilmesi istendi.
Bir leasing şirketinden kullanılan kredi kaynağıyla Mısırlı armatör tarafından satın alınan gemi, eksikliklerin giderilmesi sürecini başlattığı sırada ikmal için gittiği Yeniköy mevkisi açıklarında 28 Eylül 2014'te karaya oturup Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne ait römorkörlerce kurtarıldı. Tekrar Bozcaada açıklarındaki demir bölgesine getirilen gemi, demirleyip beklemeye alındı.
Burada yaklaşık 3 ay bekleyen, 88 metre uzunluğunda ve 2 bin 250 groston ağırlığındaki bin 267 ton kuru soğan yüklü gemi, 29 Aralık 2014'te kuvvetli fırtınanın etkisiyle gece yarısı demir tarayıp (rüzgar veya akıntı yüzünden çıpasını sürümek) Beylik Koyu önlerinde karaya oturdu.
Gemi kaptanının durumu Çanakkale Gemi Trafik Hizmetleri Müdürlüğüne bildirmesinin ardından bölgeye güvenlik amacıyla Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne ait "Kurtarma-7" römorkörü gönderildi. Yapılan kontrollerde geminin sahile çok yakın mesafeye kadar ulaştığı, can kaybının yaşanmadığı, çevre kirliliği meydana gelmediği rapor edildi. Gemideki 5 personel ise aynı gün karadan tahliye edildi.
Vira Haber