Megayat tersanesi Tuzla’ya kurulacak

Ceo Dr. Jens Gerhartdt, 30 metrenin üzerindeki mega yelkenlileri inşa etme kapasitesine sahip tersaneyi Türkiye’de kurmayı düşündüklerini açıkladı. Tersane yüzlerce kişiye istihdam sağlayacak.

Karada yapılan en büyük ikinci yat fuarı olan ‘CNR Boat Show 2013’ yine deniz tutkunlarını bir araya getirdi. Dünyanın en büyük yelkenli yat üreticilerinden olan Alman devi Hanse Yachts fuarda açtığı stantta Milliyet’e özel açıklamalar yaptı. Hanse Yachts Aktiengesellschaft Ceo’su Dr. Jens Gerhartdt, mega yelkenli yapmak için uzun süredir planladıkları tersaneyi Türkiye’de kurmayı düşündüklerini açıkladı. Dünyanın üçüncü büyük yelkenli firması Hanse’nin Tuzla bölgesinde bir tersaneyle anlaşacağı, 30 metrenin üzerindeki mega yelkenlilerin bu tersanede yapılacağı öğrenildi. Tersane yüzlerce kişiye istihdam sağlayacak. Grubun Türkiye direktörü Murat Bekiroğlu’da yatırım için aylardır süren çalışmaların karar aşamasına geldiğini vurguladı.

‘Planlamaya başladık’

Alanında dünyanın ikinci fuarı olan Avrasya Boat Show, yeni pazarlar ve ortaklıklar arayan yerli ve yabancı yatırımcıları da bir araya getiriyor. Yaklaşık 400 firmanın katıldığı fuarda yaklaşık 2 bin metrekare alan kiralayan ve fuara 4 büyük yelkenlisini getiren Hanse Yachts Aktiengesellschaft da ortaklık girişimini somut hale getiren firmalardan ilki oldu. 22 yıllık yelkenli tekne üreticisi Hanse’nin Ceo’su Dr. Jens Gerhartdt, birkaç yıldır aradıkları mega yelkenli tekne tersanesini Türkiye’de kurmayı düşündüklerini söyledi. 17.5 metrelik boyuyla fuarın en büyük yelkenlisi olan Hanse 575’in içinde Milliyet’in sorularını yanıtlayan Gerhartdt, en uygun tersanenin Türkiye’de kurulacağını anladıklarını bu konuda yapacakları yatırımın planlamasına başladıklarını vurguladı.

‘Adres Tuzla olacak’

Dünyanın en büyük yelkenli üreticileri arasında yer alan Hanse’nin Türkiye’ye yapacağı yatırım için Tuzla Tersaneler Bölgesi’nin öncelikli olarak seçildiği öğrenildi. Baltık Denizi kıyısındaki Greifswalt’da kurdukları ana tersanenin yine orta boyda yelkenli yapmaya devam edeceğini ve seri imalatı sürdüreceklerini vurgularken, mega yelkenli için Akdeniz ülkelerini incelediklerini ve Türkiye’yi tercih ettiklerini ekledi. Hanse Ceo’su Dr. Jens Gerhartdt, “Dünyanın 3 büyük yelkenli üreticisiyiz. Türkiye pazarına zaten çok iyi rakamlarla girdik. Fakat, büyük yelkenli üreterek pazardaki gücümüzü artırmayı hedefliyoruz. Birkaç yıldır ön hazırlıklarını yaptığımız megayat tersanesi için Türkiye öne geçti. Kuzey Avrupa’da ki yatırımımız doğrultusunda İstanbul’da bir tersaneyle anlaşarak megayatlarımızı üretmeyi düşünüyoruz. Kesin kararımız kısa süre içinde açıklanacak” dedi.

‘Denizcilerle çalışıyoruz’

Hanse Yachts Aktiengesellschaft Ceo’su Dr. Jens Gerhartdt, Baltık denizi kenarındaki tersanelerinde çalışan 750 personelinde Kuzey Avrupalı denizciler olduğunu söyledi. Gerhartdt, “Tersanemizde deniz kültüründen gelen ve denizciliği bilen işçi ve mühendisler çalışıyor. Hepsi teknelerimizi kendi tekneleri gibi profesyonelce üretiyor. Deniz insanları teknenin neresinde sorun varsa hemen anlıyor. İçiden mühendise kadar denizcilerle çalışıyoruz. Test sırasında ne yapacağını bilen, yapılacağını bilen, Bu da güvenilir ve kaliteli tekneler yapılmasını sağlıyor” diye konuştu.

Gerhartdt, Türkiye’nin de en önemli alıcıları arasında olduğunu vurgularken yelkenlilerinin sadece yüzde 15’ini Almanya’da sattıklarını da vurgulayarak şunları kaydetti:

‘Akdeniz insanı geniş’

“Almanya’nın ardından en çok tekneyi Fransa’ya satıyoruz. Türkiye’nin rakamları ise bizi çok umutlandırıyor. 2012’de toplam 86 milyon Euro’luk ihracat yaptık. Türkiye’nin yeri bu rakamların içinde çok önemli. Sadece bu tekneden (Hanse 575) Türkiye’ye 6 tane sattık.” Gerhartdt, megayelkenli konusunda Türkiye’nin Akdeniz pazarına yakınlığı ve Türk insanının deniz tutkusunu bildikleri için böyle bir yatırıma hazırlandıklarını vurguladı. Gerhartdt, “Akdeniz insanı geniş alan ve rahatlık ister. Bizde yelkenlilerimizi bu anlaşıyla donatıyoruz. Türkiye’nin hem alıcıları hem de bölgesel konumu bizi yatırım için düşündürüyor” dedi.

Hanse Yacts Aktiengesellschaft Ceosu Dr. Jens Gerhartdt ve Alman devinin Türkiye direktörü Murat Bekiroğlu Milliyet muhabiri Gökhan Karakaş’ın sorularını yanıtladı.

En büyük yelkenliler Türkiye’de üretilecek

Hanse Yachts Aktiengesellschaft Türkiye Direktörü ve Trio Yatçılık sahibi Murat Bekiroğlu da, “Hanse 4 yıldır çok ciddi olarak ülkemiz pazarına girdi. Üretilen her modelden alıcılarımız var. Hanse ileriye dönük çok önemli bir yatırım planlıyor ve bunu ülkemizde yapmak için harekete geçti. Çeşitli nedenlerden ülkemiz diğer ülkelere göre çok uygun. Amacımız Türkiye’nin en büyük iki firması arasına girmek. Hanse bu yatırımı gerçekleştirirse dünyanın en büyük yelkenlileri Tuzla’da üretilecek. Dünyanın her denizinde Tuzla’da üretilen megayelkenliler dolaşacak. Firma olarak bu yatırımı Türkiye’ye kazandırmak için çabalıyoruz” diye konuştu.

Melek ve kaptan kızlar

Fuarın ikinci gününde süperyatların bulunduğu salonların daha fazla ilgi topladığı gözlendi. 20 metrenin üzerindeki süperyatlar fuara gelenler tarafından dikkatle incelenirken, bazı süperyatların da fuarın henüz 2. gününde satıldığı ve fuar bitiminde sahiplerine teslim edileceği öğrenildi. Fuarda bir başka ilgi noktası da melek kanatları takan genç kızlar ile kaptan kıyafeti giyen stant hostesleri oldu. CNR Fuarcılık yetkilileri de Boat Show 2013’ün beklendiği gibi ziyaretçi topladığını, ilk hafta sonunda ziyaretçi sayısının büyük oranda artacağını vurguladı.

Gemici bağı yarışması

Öte yandan, fuarda amatör denizciliği geliştirmek için halat bağlama yarışması yapılıyor. En kısa sürede gemici bağı atacaklara yelken eğitimi hediye ediliyor. Ayrıca fuarın ilk semineri de 18 Şubat’ta yapılacak. Gezi Tekneleri Yönetmeliği’nin ele alınacağı seminerin konuşmacısı Alman Udo Kleinitz olacak. Kleinitz, 1998 yılında yürürlüğe giren ve ülkemizde 2 Nisan 2003’de uygulanmaya başlanan Gezi Tekneleri Yönetmeliği’ne yönelik AB standartlarını ve güvenlik kurallarını anlatacak.

Boat Show 2013 fuarında amatör denizciliği geliştirmek için halat bağlama yarışması yapılıyor.

Yunan işadamı Türk ortak arıyor

Öte yandan Yunanistan’dan gelen bir tekne fabrikası sahibi de Türkiye’de ortak bulmak için fuara geldi. Atina’da 2 dönüm arazi üzerine kurduğu fabrikasına Türk ortak istediğini söyleyen Yanni Michael, orta büyüklükte ürettikleri teknelerin Yunanistan’ın en iyi markaları arasında olduğunu belirtti. Micheal, Bolton Marine adlı tekne üretim fabrikasının ekonomik krize rağmen ayakta kaldığını ama deniz araçları sektöründe Akdeniz’in güçlü ülkesi konumuna gelen Türkiye ile ortaklık yaparak kalıcı olmayı hedeflediklerini söyledi. Yanni Michael, “Yılda 3 milyon Euro kadar bütçemiz var. Yunanistan’da kullanılan motor ve teknelerin çoğunu üretiyoruz. Kıyılarda amatör denizcilere hitap eden motor botlardan kamaralı teknelere kadar 8 ile 12 metre arasında deniz aracı yapıyoruz. 6 bin metrekare kapalı alanda çalışıyoruz ve Türkiye pazarına mutlaka girmek istiyoruz. Ya fabrikamıza ortak ya da temsilcilik vererek ülkenizde Bolton Marine’yi duyurmak amacındayız” dedi.

Fuarda sürat tekneleri de büyük ilgi gördü.(milliyet.com.tr)

virahaber.com

GÜNCEL Haberleri

Türk Loydu, IACS Üyeliğiyle Küresel Denizcilik Sektöründe Güçleniyor
Eğirdir Gölü'nde Yasak Avcılara Büyük Darbe 200 Kilo Kerevit Kurtarıldı
Balıkçılara Fırtına Uyarısı
Ege Denizi’nde Fırtına Uyarısı
Denizci Fenerbahçeliler Yeni Yıl Coşkusunda Buluştu