Denizcilik açısından büyük önem taşıyan Fumigasyon Operasyonları ve Draft Sörvey Hesaplamaları konularında Mersin Deniz Ticaret Odasında eğitim alan kursiyerler katılım belgelerini 22 Eylül Cuma günü düzenlenen törenle aldı.
Açılışta konuşan MDTO Genel Sekreter Yardımcısı Kaptan Halil Delibaş, geçtiğimiz ağustos ayı içerisinde birer hafta arayla, üç gün süreyle planlanan Fumigasyon ve Draft Sörvey eğitimlerinin başarıyla tamamlandığını belirterek, bu tür eğitimlerin üyelerden gelen talepler üzerine planlandığını söyledi.
Gemiye yüklenen yükün belirlenen şartlarda alıcıya teslim edilmesi için gemi ambarlarının, ambalajların, kutuların ve taşınan birimlerin standartlara uygun olması gerektiğini vurgulayan Delibaş, “Uluslararası Denizcilik Örgütü, özellikle tehlikeli yüklerin hasar görmeden, emniyetli taşınması, yükün gemiye ve gemi adamlarına hiçbir şekilde zarar vermemesi adına yeni sözleşmeler ve yeni hükümler belirliyor. Bu düzenlemeler yükü elleçleyen görevliler, şirketler ve nakliyeciler açısından çeşitli belgelerin, sertifikalarına alınmasını gerektiriyor. Düzenlediğimiz eğitimler bu açıdan önemli” diye konuştu.
Fumigasyon ve draft sörvey hakkında kısaca bilgi aktaran Delibaş, fumigasyon operasyonlarının, gemiye yüklenecek dökme yüklerle ilgili gemi ambarlarının ilaçlanmış, temiz ve yüke uygun olması adına yapılacak işlemleri içerdiğini belirterek, özellikle tehlikeli yükler açısından çok önemli olan bu operasyonlarda belgelendirme ve eğitimin gerektiğini kaydetti.
Draft sörveyin ise, boş gemi ile yüklü gemi arasında yapılan hesaplamalarla, yüklenen yükün tonajını bulmak için kullanılan bir sistem olduğunu ve özellikle dökme yüklerde çok kullanıldığını anlatan Kaptan Halil Delibaş draft sörveyin, yükleme boşaltma operasyonlarında görev alan taraflar arasındaki anlaşmazlıkları önlemeye yönelik en önemli sistemlerden biri olduğunu belirtti.
Bu eğitimlerin Mersin’de ilk kez verildiğini söyleyen MDTO Genel Sekreter Yardımcısı Delibaş, “Bu eğitimleri İstanbul Tuzla’da bulunan Türk Loydu veriyor. Eğitimlerimizi, Türk Loydu eğitmenlerinden aldık. Odamız, Mersin’de bulunan üyelerinin Tuzla’da eğitim alması yerine, Tuzla’daki eğitmenleri buraya getirerek eğitim vermeyi hedefledi. Üyelerimizin talepleri olduğu sürece bu eğitimler devam edecektir. Onlar talep ettiği sürece bize yol göstermiş olurlar. Dileğimiz daha fazla üyemizin eğitimlere katılmasıdır” şeklinde konuştu.
Kaptan Halil Delibaş’ın konuşmasının ardından kursiyerlere katılım belgeleri takdim edildi.
Eğitimlere ilişkin görüşlerini dile getiren kursiyerler, eğitim konularını çok beğendiklerini, fumigasyon ve draft sörvey konusunda bilgiye ihtiyaç duyduklarını belirterek, gemi acentesi çalışanları ve gemiye sık sık girip çıkan insanlar olarak, özellikle fumigasyon konusunda nasıl bir tehlikenin içinde olduklarını fark ettiklerini, bu konuda nasıl hareket etmeleri gerektiğini öğrendiklerini bu nedenle de Mersin Deniz Ticaret Odasına teşekkür etiklerini söylediler.