Denizaltı Kurtarma Ana Gemisi ve Yedekleme Gemisi Tedarik Sözleşmesi'nin imza törenine katılan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, 'mavi vatan'a sahip olmanın bu cihazlara sahip olmaktan geçtiğini söyledi. Bakan Yılmaz, 'Kendi uçağımızı, gemimizi ve denizaltımızı yapma çalışmamız var. Türkiye'nin her ne ihtiyacı varsa hepsini Türkiye'de yapacağız' dedi
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, denizaltı kurtarma ana gemisi ve yedekleme gemilerinin çalışanlarına güven vereceğini belirterek, 'Kendi uçağımızı yapma çalışmamız var, kendi gemimizi yapma çalışmamız var, denizaltı kurtarma gemisi yapma çalışmamız var. Türkiye'nin her ne ihtiyacı varsa onların hepsini Türkiye'de yapacağız' dedi. Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) ile İstanbul Denizcilik Gemi İnşa Sanayi ve Ticaret AŞ (İstanbul Tersanesi) arasındaki 'Denizaltı Kurtarma Ana Gemisi ve Yedekleme Gemisi Tedarik Sözleşmesi' için Savunma Sanayi Müsteşarlığında imza töreni düzenlendi.
ÜÇ YILLIK ÇALIŞMA
Törene, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel, Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, Denizcilik Müstaşarı Hasan Naiboğlu ile denizcilik sektöründen çok sayıda davetli katıldı. Bakan Yılmaz, Deniz Kuvvetlerine daha önce teslim edilen milli geminin yurt dışında çok etki yarattığını belirterek, 'Mavi vatana sahip olmanın gereği bu cihazlara sahip olmaktan geçiyor' diye konuştu. Yıllar önce Sovyetler Birliği'nin bir denizaltısının battığını hatırlatan Yılmaz, 'Böyle bir teknoloji olsaydı o insanları kurtarabilmek mümkün olurdu. Bu insana verilen değerdir, bu sahip olduğunuz değerlere verilen değerin önemidir' dedi. Projenin tasarımından sözleşme aşamasına kadar üç yıl geçtiğini anlatan Yılmaz, yapımının da yaklaşık üç yıl süreceğini söyledi.
TERSANELER İYİ YOLDA
Böyle başarılı projenin özel sektör tarafından yapılacak olmasının Türk tersanesinin hangi seviyeye geldiğinin önemli bir göstergesi olduğuna işaret eden Yılmaz, 'Zaten ilerleme olursa tek bir alanda olmaz, kalkınma her alanda olur. Türkiye'de de son dönemde gördüğümüz budur. Kendi uçağımızı yapma çalışmamız var, kendi gemimizi yapma çalışmamız var, denizaltı kurtarma gemisi yapma çalışmamız var. Türkiye'nin her ne ihtiyacı varsa onların hepsini Türkiye'de yapacağız' dedi. Yerli pervanelerinin Türkiye'de yapılacak olmasının da çok önemsenmesi gerektiğini belirten Yılmaz, 'Başarılı olursak yurt dışından alacağımız malzemelerin sayısı azalacak. İnşallah Türkiye kendi kendine yetecek hale gelecek" diye konuştu.
Bu proje her şeyiyle Türkiye'nin projesi
Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar da Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyaç duyduğu gemileri özel sektör tersanelerinde yapmak için yoğun bir gayret içerisinde olduklarını belirterek, "Bu gemilerimiz Deniz Kuvvetlerimiz için çok önemli rol oynayacak. Deniz Kuvvetlerimiz ve Türk denizciliği çok daha güçlenecek. Bu gemi tasarımıyla, inşasıyla, her şeyiyle Türkiye'nin projesidir' ifadelerini kullandı.
Yeni Şafak