'Mavi Marmara'da olanlar büyük hataydı'

Mavi Marmara gemisine düzenlenen saldırı sırasında İsrail Askeri İstihbarat Başkanı olan Amos Yadlin, "Mavi Marmara'da yaşananlar büyük hataydı. Keşke olanlar hiç yaşanmasaydı" dedi.

Mavi Marmara gemisine düzenlenen saldırı sırasında İsrail Askeri İstihbarat Başkanı olan Amos Yadlin, "Mavi Marmara'da yaşananlar büyük hataydı. İki tarafta da hatalar vardı. Keşke olanlar hiç yaşanmasaydı" dedi.

İsrail ablukası altındaki Gazze'ye, gıda, ilaç ve inşaat malzemesi taşıyan Mavi Marmara gemisine Mayıs 2010'da uluslararası sularda seyrettiği sırada düzenlenen saldırının arkasındaki isimlerden biri olan, dönemin Askeri İstihbarat Başkanı emekli Tümgeneral Yadlin, üç yıl sonra AA'ya konuştu.

"BU TECRÜBELERİMİZ OLSAYDI, ONLAR YAŞANMAZDI"

Silahsız, 9 sivil Türk aktivistin ölümüne, 50'yi aşkın kişinin de yaralanmasına yol açan saldırıyla ilgili Türkiye'de İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına devam edilen Yadlin, "Aynı şeyler bugün olsa yine aynı şeyleri yapar mıydınız" sorusuna, "Yaşanan tecrübeler, insana hep bir şeyler kazandırıyor. Bu tecrübelerle, o yaşanan olaylar olmazdı" şeklinde konuştu.

Son dönemde Arap dünyasında yaşanan gelişmeleri de yorumlayan Yadlin, "Arap baharı her yerde İsrail karşıtlığına dönüştü. İlk devrimin ardından gelenler, İsrail için bahar değildi. Mısır'da Arap baharı şimdi asıl seyrine döndü. Ama evet, askeri darbe yoluyla oldu" dedi.

İsrail'in, dış dünyayla bütün bağlantısını kopardığı Gazze'ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisi, 31 Mayıs 2010 yılında dünyanın birçok ülkesinden çok sayıda aktivistle birlikte İstanbul'dan yola çıkmıştı. Bebek maması, oyuncak, gıda ve ilaç yüklenerek yola çıkan Mavi Marmara, Akdeniz'de uluslararası sularda seyrederken havadan ve sudan gemiyi basan İsrail komandolarının silahlı saldırısına uğramıştı.

İSRAİL ÖZÜR DİLEDİ AMA...

Tüm dünyanın canlı yayında izlediği saldırıda 9 Türk aktivist yaşamını yitirdi, 50'yi aşkın kişi de yaralanmıştı. Saldırının, uluslararası sularda sivil, silahsız ve insani amaçlarla yola çıkan bir gemiye yapılmış olması bütün dünyada büyük yankı uyandırdı. Olayın sıcaklığıyla dünyanın birçok ülkesinden İsrail'e tepki yağmıştı. Türkiye, vatandaşlarına yapılan bu saldırının ardından İsrail ile ilişkilerini "ikinci katip düzeyine" indirmiş ve İsrail'e "özür", "tazminat" ve "Gazze ablukasının kaldırılması" şartını öne sürmüştü.

İsrail, geçtiğimiz mart ayından "özür" dilemiş ve "tazminat" ödeyeceğini açıklamıştı. Ancak aradan geçen süre içerisinde "tazminat" ödemesiyle ilgili herhangi bir yol alınamadı.

AMOS YADLİN KİM?

Mavi Marmara saldırısının failleri arasında yer alan Amod Yadlin, İsrail Askeri İstihbarat Başkanlığı görevinden tümgeneral rütbesiyle emekli oldu. Daha önce İsrail'in Washington Büyükelçiliği'nde askeri ataşelik görevinde bulundu. İsrail'de bir tarım çiftliği olan Kibbutz'da doğan Yadlin, Ben Gurion Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra Harvard Üniversitesi'nde yüksek lisans yaptı. 1973'teki Arap-İsrail savaşı olan "Yom Kippur"da İsrail Ordusu'nda hava kuvvetlerinde pilot olarak görev yapan Yadlin, 1981'de Irak'ta Osirak Nükleer Reaktörü'ne İsrail'in yaptığı saldırıda görev alan 8 pilottan biriydi. Yadlin, 2010 yılında ordudan tümgeneral rütbesinde emekli oldu.

virahaber.com

GÜNCEL Haberleri

Begüm Doğulu: “Mevcut Yatlar Zamanla Hizmet Dışı Kalabilir”
KOSDER, Üyeleriyle Kahvaltılı Sohbet Toplantısında Buluştu
Mavi Vatan-2025 Tatbikatı'nın Seçkin Gözlemci Günü Nefes Kesti
Yalova'da Yasa Dışı Midye Avcılığı Yapan 7 Kişiye 653 Bin Lira Ceza
Dalga Nedeniyle Denize Düşen Balıkçıyı Kurtarma Operasyonu Kamerada