Selin Yeleser / DTO Dış İlişkiler
Avrupa Komisyonu’nun yaklaşık 5 yıllık bir geçmişi olan Mavi Büyüme (Blue Growth) hakkında hazırladığı en yeni rapor, geçtiğimiz 5 yıl içerisinde elde edilen sonuçların bir değerlendirmesini yapıyor. AB’nin Çevre, Denizcilik ve Balıkçılıktan sorumlu Bakanı Karmenu Vella konu ile ilgili olarak şunları söyledi: “Denizler sürdürülebilir şekilde yönetilirse, AB’de ve diğer yerlerde yeni mesleklere ve büyümeye yönelik müthiş bir potansiyel yaratır. Bu rapor, AB’nin ve AB’ye üye devletlerin, en yüksek çevre standartlarını koruyarak gelecek vaat eden bu sektörün büyümesinin önündeki engelleri nasıl kaldırdığını gösteriyor.”
Başından beri beş denizcilik sektörüne odaklanıldı
Mavi Büyüme (Blue Growth), Avrupa Entegrasyonunun 60 yıllık tarihi içerisinde görece yeni bir politika olmasına rağmen, mavi ekonominin öne çıkarılması ve Avrupa denizlerinin ve kıyılarının sağlıklı ve verimli kılınması amacıyla şimdiye dek birçok girişim ortaya koymuştu.
Mavi Büyüme Stratejisi başından beri, yenilikçi ve yüksek potansiyele sahip beş denizcilik sektörüne odaklanmayı tercih etti. Bu sektörler; mavi enerji, su ürünleri yetiştiriciliği, kıyı ve deniz turizmi, mavi biyoteknoloji ve deniz dibi madenciliğidir. Mavi Büyüme Stratejisi aynı şekilde en başından beri, yeni bir yasal düzenleme yapmaktan kaçındı. Strateji kapsamında yapılan tek yasal düzenleme, Avrupa’da sınır ötesi deniz planlamasını hayata geçiren ve Avrupa kıtasını bu anlamda tamamen rakipsiz hale getiren bir direktiftir. Buna paralel olarak, esnek hukuk kurallarının varlığı da, Mavi Büyüme Stratejisi’nde bürokratik işlemlerin azaltılması, piyasa aksaklıklarının giderilmesi, arz ve talebin düzenlenmesi ve yeniliğin ve yatırımların finanse edilmesi açısından çok önemlidir.
5 yılda ortaya çıkan somut sonuçlar
Mavi Büyüme, beş yıl içerisinde pek çok somut sonuç ortaya koymuştur. Örneğin tıp bilimi, kanser ve alzheimer gibi hastalıkların tedavilerinde kullanılmak üzere denizden en az 15 yeni bileşim elde etmiştir. Geliştirilen deniz tabanı haritaları da, fırtına tahminleri için kullanılmakta ve hayatların kurtarılmasını sağlamaktadır. Bunlara ilaveten, AB’de yetiştirilen deniz mahsullerinin üretim değeri yüzde 40 artmış olup, turizm ve kruvaziyer endüstrileri de aynı şekilde yükseliştedir.
Mavi Büyüme’nin en büyük katkılarından biri, denizlerle ilgili meseleleri uluslararası politika gündemine taşımasıdır. AB hükümetleri artık mavi ekonominin önemi üzerinde hemfikirdir. Aynı şekilde, ilk defa Birleşmiş Milletlerin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nden biri, denizlerimizin korunması ve sürdürülebilir şekilde kullanılmasıdır. Denizlerin yönetimi için yeni bir dönem başlıyor olabilir. AB ilk olarak Deniz Yönetimi Bildirisi (Ocean Governance Communication) ve sonrasında da bahse konu olan raporla bu ivmeyi ileriye taşımayı tercih ediyor. Rapor, yeni dersler çıkarabilmek ve kamu idareleri ve ilgili vatandaşlarla Mavi Büyüme’nin önümüzdeki yıllarını şekillendirmek amacıyla, 2012 yılından itibaren nelerin başarıldığını ve nelerin eksik kaldığını gözden geçiriyor. Söz konusu rapora şu internet adresten ulaşılabiliyor: https://ec.europa.eu/maritimeaffairs/sites/maritimeaffairs/files/swd-2017-128_en.pdf
Kaynak: Avrupa Komisyonu