Turizmden para kazanmak için 'kaliteli' olmak yetmiyor. Kalitenin uluslararası geçerliliği olan ibareler ve denetleme kurumlarınca tescillenmesi gerekiyor. Avrupa Çevre Eğitim Vakfı'nın (FEEE) 22 ülkede uygulanan 'mavi bayrak' projesi de deniz, güneş, kum turizmde kalite ölçüsü. Türkiye'de mavi bayraklı plaj ve marina sayısı hızla artıyor.
Mavi Bayrak projesinin Türkiye'de denetimini üst-lenen Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) Genel Müdürü Erol Güngör, Türkiye'de plaj ve marinalardaki mavi bayrakların arttığını anlattı: "Geçen yıl Türkiye'de 89 plaj ve 11 marinada mavi bayrak vardı. Bu yıl bu rakam 127 plaj ve 12 marinaya yükseldi."
Ancak tatil ülkesi olma iddiasındaki Türkiye'de mavi bayrak sayısı yine de Avrupa ülkelerinin gerisinde. Çünkü Türkiye'de ne yeterli ekipman var ne de yeterli denetim.
Almak kolay değil
Mavi bayrağın uluslararası standart sembolü olduğunu söyleyen Erol Güngör, "Bu belgenin alınması için hem deniz suyu kalitesinin yüksek olması ve hem de tesislerin yeterli güvenlikte olması gerekir" dedi.
Mavi bayrağı almak için müracaatlar kişisel olarak belediyeler vasıtasıyla TÜRÇEV'e yapılıyor. Gelen talepler kriterlere uygunsa değerlendiriliyor ve dokümanları hazırlanarak ulusal jüri'ye sunuluyor.
Avrupa Çevre Eğitim Vakfı üyelerinden oluşan jüri plajların veya marinaların belgelerini inceleyerek mavi bayrak ödülünü verebilmeleri
için tam 26 kriterde değerlendiriyor.
Belediyeler işbaşında
İnsan sağlığının gözetilmesi ve tatildekilerin ihtiyaçlarının karşılanması bakımından mavi bayrağın turizmdeki önemi büyük. Mavi bayraklı turizm yerlerinin artması gerektiğini belirten Erol Güngör,
"Türkiye'deki mavi bayrak sayısı yetersiz kalıyor. Çünkü hem ekipman yetersiz hem de denetim mekanizması gerektiği gibi işlemiyor.
Mavi bayrak sayısının artması için artık belediyeler de görevde. Belediyeler kendi bünyelerinde bulunan plajlara ve turistik yerlere arıtma sistemleri kuruyorlar" dedi.
Sadece bir yıl geçerli
'Mavi bayrak'ı alınca iş bitmiyor. Çünkü bayrağın geçerlilik süresi bir yıl ve her yıl müracaatlar yenilenmek zorunda. Mavi bayrak ödülü alındıktan sonra standartların sezon boyunca korunabilmesi için Türkiye Çevre Eğitim Vakfı uluslararası düzeyde denetimler yapıyor. Bu denetimler sonucunda kriterlerin birinin bile tam olarak sağlanamaması durumunda bayrak 10 gün süreyle indiriliyor.
Denetlemede birden fazla kriterin sağlanamadığı görülürsü mavi bayrak sezon boyunca indiriliyor.
TUROB: Sayı artacak
Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (TUROB) Başkanı Sinan Babila "Özellikle Akdeniz kıyılarında olmak üzere dünyada giderek yaygınlaşan çevre kirliliği var. Mavi bayrak denizlerin temizliği ve güvenliği bakımından verilen bir güvenirlilik ödülü. Tabii turistler de tatil için bu özellikleri tercih ediyorlar" dedi.
Akdeniz sahillerinden başlayarak Çanakkale'ye kadar tüm sahillerin temizlenmesi için, özel ve kamu sektörünün işbirliği içerisinde olduğunu söyleyen Babila, Türkiye'de mavi bayrak sayısının artacağını belirtti.
Önemli kriterler
Mavi bayrak verilirken suyun niteliği, işletme ve güvenlik gibi üç dalda şu kriterler inceleniyor:
"Yüksek deniz suyu kalitesi, deniz suyunun her 15 günde bir numunesi alınarak mikrobiyolojik testler yapılması ve istenilen
nitelikte olması, atık suların plaja boşaltılmaması, kirlenmeye karşı acil durum planı, mavi bayrak bilgilerinin plajda asılması, su kalitesi bilgilerinin plajda bulunması, kamp faaliyeti yapılmaması, köpeklere izin verilmemesi, özürlüler için tesis ve yol kolaylığı, tuvaletlerin hijyenik olması, güvenlik ve cankurtaran bulunması, plaja kolay ulaşım yollarının bulunması, plajın düzenli temizlenmesi ve çöp kutularının bulunması."
127 plaj ve 12 marinanın kalitesi tescillendi
İstanbul
Marina: Ataköy Marina; Setur Amiral Fahri Korutürk kanarya2rbahçe ve Kalamış Marinaları
Trabzon
Plaj: Sürmene Çamburnu
Balıkesir
Marina: Setur Ayvalık.
Plaj: Uzungöl halk plajı; Ortunç Plajı; Sevgi Koyu; Martı Koyu (Artur), Burhaniye'de
Artemis, Club Orient, Ören, Altınoluk'ta Antandros, Narlıaltı ve Erdek'te Çuğra Oteller önü
İzmir
Marina: Çeşme Setur, Balçova Levent.
Plaj: Karaburun'da Mordoğan halk plajı, Ardıç koyu, Akvaryum, Bodrum, Kuyucak ve Mimoza; Foça'da 1'inci, 2'nci, 4'üncü Mersinaki ve Pollen Tatil Köyü; Çeşme'de Ilıca, Dalyan, Ayasaranda Kerasus, Boyalık, Büyükliman ve Pırlanta; Seferihisar'da Ekmeksiz ve Teos; Gümüldür'de Denizatı ve Euro Sun Club Yalı; Urla'da Sağlık Bakanlığı Kampı; Alaçatı Piyade Koyu, Dikili Halk plajı.
Aydın
Marina: Setur Kuşadası
Plaj: Didim'de Akbük Çamlıburun, Fevzipaşa, Dolunay, Altınkum; Kuşadası'nda Çamlimanı, Davutlar Alaçay, Aslanburnu, Papaz Hamamı, Pigale 1, Pigale 2, Güzelçamlı Dilek Yarımadası Milli Parkı
Muğla
Marina: Karada, 'Port Göcek', Martı.
Plaj: Datça'da Hastanealtı, Karaincir, Aktur Kampı ve Aktur Tatil Sitesi; İçmeler'de
İçmeler 1 ve 2, Pamucak; Marmaris 1, 2, 3, 4, 5, Turunç'ta halk plajı ve Turuç Otel; Turgutreis Günbatımı; Bodrum'da Yalıkavak halk plajı, Gümbet koyu, Bardakçı Koyu, Bitez Yalı ve Bitez Aktur.
Antalya
Marina: Finike Setur, Konyaaltı Setur, Park Kemer.
Plaj: Konyaaltı 2, 3, 4, 5 ve 6; Kemer'de Beldibi 1, 2, 3, Çamyuva 1, 2, Göynük 1, 3, Akdeniz Tatil Köyü, Ayışığı, halk plajı, Kiriş 1, 2, Palmiye Tatil Köyü, Türkiz Otel, Tekirova 1, 2, 3; Çolaklı Süral, Finike Gökliman, Belek İskele Mevkii; Kadriye'de Taşlıburun 1, 2, Üçkümtepesi 1, 2, Kalkan'da Club Patara, Kaş'ta Aquarius, Çınarlar ve Limanağzı Otağ; Manavgat'ta Club Ali Bey; Side 1, 2; Sorgun 1, 2, Titreyengöl 1, 2; Muratpaşa'da Dedeman, Karpuzkaldıran, Lara ve Topkapı Otel; Alanya'da Titan-Dinler, Konaklı Paşa, Siedra Princess, Damlataş, Keykubat 2, Kleopatra Batı, Türkler Kösdere, Tosmur Grand Kaptan, Türkler Jasmin, doğu ve batı Avsallar, Okurcalar - Karaburun, İncekum; Çolaklı'da Sol Kamelya ve Fettahoğlu Tayyarbey
Isparta
Plaj: Eğirdir Altınkum halk plajı.
Abdullah MALKOÇ /Radikal