Marmaris Körfezi'nde ağır metaller

Marmaris Körfezi'nde geçmiş yıllara kıyasla ağır metallerde değişiklik eğiliminin gözlenmediği bildirildi.

Söz konusu bölge de dahil olmak üzere, Bakanlık tarafından yürütülen ''Denizlerde Bütünleşik Kirlilik İzleme Çalışması'' kapsamında tüm kıyılarda, 208 istasyonda izleme yapıldığına işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Bu kapsamda Marmaris Körfezi'nde 5 istasyonda deniz suyunda, sedimanda ve biotada izleme çalışmaları gerçekleştirilmektedir. 2011 yılı Ege Denizi Sedimanlarındaki Metal Konsantrasyonlarının Yönelim Analizi sonuçlarına göre, Marmaris Körfezi'nde diğer yıllara kıyasla ağır metallerde değişiklik eğilimi gözlenmediği ortaya çıkmıştır. Diğer taraftan, 'Kentsel Atıksu Arıtımı Yönetmeliği Hassas ve Az Hassas Su Alanları Tebliği' uyarınca tüm kıyılarımızda ötrofikasyon açısından hassas ve az olan bölgeler koordinatları ile belirlenmiş, buna göre Fethiye koyu-Marmaris koyu bölgesi az hassas alan olarak tanımlanmıştır.''

Marmaris Körfezi'nin, karakteristik özellikleri gereği kıyı eğimi düşük, kapalı bir körfez olduğu belirtilen açıklamada, ayrıca yoğun turizm, marina aktivitelerine sahip olan bu körfezle ilgili çalışmalarda bu özelliklerin de değerlendirilmesi gerektiği ifade edildi.

2004 yılından beri yürürlükte olan ''Gemilerden Atık Alınması ve Atıkların Kontrolü Yönetmeliği'' çerçevesinde, Marmaris ilçesi sınırları içerisinde, Bakanlıktan lisans alan 5 tane gemi atıkları kabul tesisi bulunduğu bildirilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

''Bunlardan bir tanesi liman işletmesi, dört tanesi ise marinadır. Bu tesislerde gemi ve tekne gibi küçük deniz araçlarından kaynaklanan sintine suyu ve atık yağ gibi petrollü atıklar ile evsel nitelikli atık su ve katı atık kabulü yapılmakta, toplanan atıklar çevre mevzuatı kapsamında bertaraf edilmektedir. Yatlarda oluşan atıkların etkin bir şekilde toplanması ve denetiminin sağlamak amacıyla, bin 124 kilometre karelik sahil şeridine sahip Muğla'da 'Mavi Kart' uygulamasına geçilmiştir. Bu sistemle, yatlar atık kabul tesislerine verdikleri atıkları bu karta işletmektedir ayrıca formlar ile yapılan kontrol tamamen çevrimiçi hale getirilmiştir. Elektronik ortamda konuya ilişkin sorgulamalar yapılabilmekte, atıkların dijital ortamda takip edilmesi sağlanmakta ve veriler elektronik ortamda muhafaza edilmektedir.''

Körfez kirliliğinin önüne geçilmesi konusunda, denetim ve yaptırımlar konusunda gerekli hassasiyetin gösterildiği belirtilen açıklamada, Muğla bölgesindeki deniz yetki alanlarında, haftada 7 gün ve günde 24 saat çalışma prensibiyle yapılan denetimler sonucunda, son 6 ay içerisinde Muğla ili sınırları içerisinde 23 defa gemiler tarafından illegal deşarj yapıldığı tespit edilerek gerekli idari yaptırımın uygulandığı kaydedildi.

A.A.

GÜNCEL Haberleri

Ege ve Akdeniz'de Balıkçılığı İzleme Çalışmaları Muğla'da Devam Ediyor
Bodrum-Kaş Arası Denizlerde Fırtına Uyarısı
Türkiye’nin En Büyük Balıkçı Barınağının Yüzde 70'i Tamamlandı
Deprem Bölgesinde Görevini Tamamlayan Yaşam Gemisi Yalova'da Bakıma Alındı
Ege Denizi İçin "Sarı" Uyarı