Çalışmalar kapsamında İzmir'den Marmaris'e gelen araştırma gemisi, körfeze açılarak gerekli keşifleri gerçekleştirdi. Marmaris Çevrecileri Derneği (MÇD) Başkanı Ahmet Kutengin ve basın mensupları da gemide yer alarak çalışmaları takip etti.
Kutengin, gazetecilere yaptığı açıklamada, dernek olarak yaklaşık 2 yıl süreyle üniversitelerle birlikte Marmaris Körfezi'nde araştırma çalışmaları yaptıklarını söyledi.
Bu bilimsel çalışmaların sonucu olarak bir çalıştay düzenleme kararı aldıklarını belirten Kutengin, "Çalışmalar kapsamında bir de çözüm bölümümüz bulunuyor. Artık çözüm bölümünü hayata geçirmek istiyoruz. Bunun için Akyarlar isimli araştırma ve dalgıç gemisi, ekibiyle ilçemize geldi" dedi.
Çalışmanın çözüm kısmının "Körfezin temizlenmesi, Yalancıboğaz deşarj siteminin yenilenerek genelgeye uygun hale getirilmesi ve balık popülasyonunu arttıracak resiflerin körfeze yerleştirilmesinden" oluştuğunu ifade eden Kutengin, bu projenin nasıl yapılacağı ve maliyetinin ne olacağının belirlendiğini kaydetti. Kutengin, "Bugün de denize açılarak ekibimizle birlikte keşifleri gerçekleştirdik. Son olarak bu projeyi ilgili kurumlara ileteceğiz. Destek talebinde bulunacağız" diye konuştu.
Deşarj sitemi kıyıya yakın iddiası
Ekibin Yalancıboğaz mevkisinde gerçekleştirdiği keşifler sırasında ise derin deşarj borularından yüzeye kirliliğinin çıktığı görüldü.
Derin deşarj ve arıtma sistemlerinin nasıl olması gerektiğiyle ilgili genelge bulunduğunu hatırlatan Kutengin, şunları söyledi: "Yalancıboğaz'daki bu sistem genelgeye uygun değil. Boruların çıkış bacalarının kıyıdan en az 850 metre uzaklıkta ve 40 metre derinlikte olması gerekiyor. Yapılan ölçümlere göre bacalar sadece 150 metre uzaklıkta ve 17 metre derinlikte. Artık suyun üstünden bile atıklar görünüyor. Bölgede 10 baca var. Dip çekimlerimizde gördük ki bacalardan bazıları çalışıyor. Buradaki kirlilik akıntılarla Kumlubük ve Marmaris'e kadar gelmeye başladı. Bunu önlemek gerekiyor. Turizmin devam etmesi ve ilerlemesi isteniyorsa, körfezin korunması lazım. Körfez biterse turizm de biter."
Araştırma gemisinde görevli dalgıçlardan İhsan İli de geminin radarlarından, çıkan pislikleri tespit ettiklerini dile getirdi. İli, "Bu pislik burada kalmıyor, kıyılara vuruyor. Deniz hiçbir pisliği içinde barındırmaz. En ufak bir çöp dahi atsanız bir süre sonra kıyıya vurur" ifadelerini kullandı.
MÇD ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından yapılan araştırmalarda, körfezin ekolojik dengesinin bozulmaya ve sudaki oksijen oranının azalmaya başladığı tespit edilmişti. Ayrıca kirlilik nedeniyle aralarında tehlikeli türlerin de bulunduğu denizanası sayısında artış yaşandığı kaydedilmişti.
virahaber.com