Marmaray ile 153 yıllık rüya gerçek oldu

İstanbul Boğaz'nda tarihi bir gün yaşandı.“Asrın Projesi” olarak nitelendirilen Marmaray, törenle hizmete girdi. Erdoğan, Marmaray'ın 15 gün ücretsiz olacağını da açıkladı.

İstanbul Boğaz'nda tarihi bir gün yaşandı.“Asrın Projesi” olarak nitelendirilen Marmaray, törenle hizmete girdi. Erdoğan, Marmaray'ın 15 gün ücretsiz olacağını da açıkladı.

Marmaray, Cumhuriyet’in 90. yılında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Romanya Başbakanı Victor Ponta'nın yanı sıra 8 ülkeden 9 bakanın katılımıyla hizmete açıldı.

MERAK UYANDIRAN KONUŞMA

Protokolde Gül ile Erdoğan'ın arasına Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud oturdu. Törenin başlamasının ardından Gül ile Erdoğan birbirlerine doğru eğilirek bir süre konuştu. İkilinin zaman zaman gülümseyerek yaptığı sohbet merak uyandırdı.

Törende kürsüye ilk olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş çıktı. Topbaş şöyle konuştu:

TOPBAŞ: “ÇİFTE BAYRAM YAŞIYORUZ”

Çok anlamlı bir günde birlikteyiz. Tarihe tanıklık ediyoruz. Bugün dünyada yeni bir değişim yaşanmakta. Sayın Başbakanımıza İstanbul sevdasının bir yansıması olarak İstanbullular adına tekrar tekrar teşekkür ediyorum. Bugün çifte bayram yaşıyoruz. Cumhuriyetin 90’ncı yılı taçlanıyor. Marmaray, tarihe medeniyete, barış ve refaha yeni bir kapı açıyoruz İstanbul’dan. İstanbul’da gelişim var, hamle var heyecan var. Marmaray Türkiye’nin tarihine vurduğu bir mühürdür.

İSTANBUL VALİSİ HÜSEYİN AVNİ MUTLU: GURURLUYUZ

Üstad Necip Fazıl’ın ifadesiyle çiçeğe altın yaldızı, suyu telli pullu, ay ve güneşin ezelden iki İstanbullu olduğu aziz şehirde bugün sevinç ve gururumuz var. Gururluyuz çünkü cumhuriyetin 90’ncı yılını kutluyoruz. Tarih şehri İstanbul bugün insanlık tarihine kudretli ismine layık derin bir imza atıyor.

Doğu Roma’nın Bizans’ın ve Osmanlı’nın ihtişamına şahitlik yapan medeniyet sahnesi tarih sahnesinde parıldıyor. İstanbul Marmaray projesiyle kıtaları ülkeleri buluşturuyor. İstanbul’a bu cazibeyi kazandıran sayın Başbakanımıza ve Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı sunuyorum. Bu projede emeği geçen saygıdeğer bakanlarımıza, yerli yabancı tüm çalışanlarına teşekkürlerimi iletiyorum.

BİNALİ YILDIRIM: “ASRIN PROJESİNİ ARMAĞAN EDİYORUZ”

Tarihi güne hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Bugün Türkiye iki bayramı birden kutluyor. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 90’ncı yıl dönümünü kutluyoruz. 90’ncı yılına asrın projesi Marmaray’ı armağan ediyoruz.

Bugün çok heyecanlıyız. Haklı bir gururun heyecanını yaşıyoruz. Çünkü Marmaray projesi üzerinden yüzyıllar da geçse Türk milletinin hayalleri gerçeğe dönüştürdüğünün ispatıdır.

Sayın Cumhurbaşkanım şeref verdiniz. Sizin de doğum gününüzde, cumhuriyetin de doğum gününde Marmaray İstanbul’umuza Türkiye’mize hayırlı olsun.

Hemen hemen projenin her kademesinde titizlikle çalışmaları takip eden, Marmaray’ı milletimize armağan eden Sayın Cumhurbaşkanım Sayın Başbakanım yüz bin kişilik ulaştırma ailesi adına sizlere şükranlarımı arz ediyorum.

Üsküdar’ın fethi İstanbul’un fethinden 101 yıl önce gerçekleşti. İstanbul sevdalısı şair Yahya Kemal’in dediği gibi;

“Üsküdar bir ulu rüyayı görenler şehri,
Seni gıptayla hatırlar vatanın her şehri

Hepsi der: "hangi şehir görmüş onun gördüğünü?
Bizim İstanbul’u fethettiğimiz mutlu günü.”

“MARMARAY'DAN ÖNCE, MARMARAY’DAN SONRA”

Artık İstanbul Marmaray’dan önce Marmaray’dan sonra diye anılmaya başlıyor. Çünkü Marmaray projesi İstanbul’un bilinen tarihini 6 bin olarak bilinen tarihi 8500 yıla çıkarıyor. İstanbul’un tarihini Marmaray ile yeniden yazıyoruz.

Ayrılıkçeşme’si yüzyıllarca insanlar Hacca yola sefere uğurlandığı bir mekan idi. Marmaray bu mekanı Ayrılıkçeşmesi olmaktan çıkarıp vuslatçeşmesine dönüştürecek. Elbette Ayrılıkçeşmesi Üsküdar Sirkeci Kazlıçeşme arasında seyahat süresini 15 dakikaya düşürecek Marmaray İstanbul’un iki yakasını bir araya getirecek en önemli projedir.

Bu projenin temelini 9 Mayıs 2004 tarihinde burada atmıştık. Allah’a şükrediyorum, hamd ediyorum. En güzel yıllarını gençliğini çocukluğunu bu mübarek şehirde geçirmiş bir kardeşiniz olarak bu projenin bitirildiğini görmek, cumhurbaşkanımıza başbakanımıza nasip ettiği için Allah’a şükrediyorum.

ROMANYA BAŞBAKANI VİCTOR PONTA

Tarihi ana tanıklık etmek üzere davet ettiğiniz için teşekkür ederim. Bugün dünyanın merkezi bu şehir oluyor. Sizi tebrik ediyorum.

Bir kez daha Avrupa ile Asya demir yoluyla İpek Yolu olarak birleşiyor. Bu gerçekten de tarihi bir başarıdır.

Recep Tayyip Erdoğan’a ne kadar hayran olduğumu belirtmeliyim. Herhalde bütün Avrupalı başbakanlar böyle bir muhteşem projenin başında olmayı isterlerdi. Siz bir kez daha Avrupa ile Asya’yı birleştiriyoruz. Bir kez daha sizin sayenizde yeni dünyada bu iki kıta birleşiyor.

Açılış için daha güzel bir gün seçilemezdi. Bugün sizin cumhuriyet bayramınız, sizi tebrik ediyorum.

JAPON BAŞBAKANI SHINZO ABE

Türkiye Cumhuriyeti’nin 90’ncı yıl dönümünü kutluyorum. Türk halkı tarihini ve geleneklerini özenle korumak suretiyle başarıyla ilerledi. Asya’nın doğusundan gelen bizler, Asya’nın batısında yer alan sizlerin yaşadığı sorunları çok iyi biliyoruz.

Ve Cumhuriyet’in 90’ncı yıl dönümü olan mutlu günde rüya gerçek oldu. İçtenlikle tebrik ediyorum. Bu Mayıs ayında Başbakan Sayın Erdoğan ile görüştüğümde Tokyo ile İstanbul olimpiyatlar için yarışıyordu.

7 Eylül’de olimpiyatların Tokyo’da düzenlemesi kararı verildiği anda Başbakan Erdoğan herkesten önce geldi. Sizin gösterdiğiniz dostluk ve cesaret karşısında yürekten etkilendim.

Bu defa Başbakan Erdoğan’ı tanıma sırası bende, bu yılın Mayıs ayında Marmaray’ın ne kadar önemli olduğunu, ne derece büyük bir hayal olduğunu anlattı. Açılış törenine katılmamı istedi. Bugün burada olmaktan onur duyuyorum, Çünkü sayın Başbakan Erdoğan’a sözümü tutmuş oldum.

ERDOĞAN: “HAYIRLI OLSUN”

Sayın Cumhurbaşkanım, sayın konuk cumhurbaşkanı, değerli Meclis Başkanımız, Japonya ve Romanya’nın değerli başbakanları, ülkemizin değerli yargı yöneticileri, dost ve kardeş ülkelerden aramızda bulunan değerli bakanlar, ülkemizin değerli bakanları, değerli büyükelçiler, kıymetli misafirler, hanım efendiler beyefendiler, elbette bugün yaşadığımız büyük gururun hem sahibi hem de öncelikli muhatabı olan aziz İstanbullular sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Marmaray’ın İstanbul’a ülkemize tüm insanlığa hayırlı olmasını temenni ediyorum.

“SULTAN İKİNCİ MEHMET’İ YAD EDİYORUM”

Hüner bir şehr bünyâd etmektir; reâyâ kalbin âbâd etmektir demişti bu şehrin fatihi. 1453’te şehre girdiği andan itibaren işte bu dizelerinde ifade ettiği gibi İstanbul’u imar etmek için çalışmış, halkın gönlünü abad etme vazifesini bizlere miras olarak bırakmıştır. Sultan İkinci Mehmed’i rahmet yad ediyorum.

“ÖZELLİKLE 29 EKİM’DE AÇMAK İSTEDİK”

Asrın projesi Marmaray’ı anlamlı bir günde hizmete açıyoruz. Evet bugün cumhuriyetimizin kuruluşunun 90’ncı yıl dönümünü kutluyor, milletçe yurt içinde ve yurt dışında coşkuyu yaşıyoruz. Marmaray’ı özellikle 29 Ekim’de açmak istedik.

“10. YILDA DEMİRAĞLARLA GURUR DUYUYORDUK”

Bu kardeşinizde bu şehirde doğdu, bu şehirde büyüdü, şimdi de Üsküdar’da yaşıyor. Bugün yaşadığımız gurur Türkiye’nin gururudur. Ama bugün yaşadığımız gurur cumhuriyetimizin birlik ve kardeşliğimizin gururudur. Cumhuriyetimizin 10. Yıl dönümünde demir ağlarla gurur duyuyordu.

10. yılın kazanımlarına yenilerini ekleyerek demir ağlarını, kara yolu, deniz yolu ağlarını kat kat artırarak 90’ncı yılda benzer bir gururla idrak ediyoruz.

“MUSTAFA KEMAL KIRIK DÖKÜK BİR GEMİYLE…”

Cumhuriyetimizin ilanına giden süreci hiçbir zaman unutmadık. Nasıl zorlu bir yol olduğunu hiç unutmadık. Gazi Mustafa Kemal buradan İstanbul’dan Samsun’a ulaşmak için kırık dökük bir gemiyle Karadeniz’in o meşhur çılgın dalgalarıyla mücadele etmiş, Samsun’a ulaşmıştı.

Kurtuluş Savaşı’mızı kağnılar üzerinde taşınan cephaneyle başarıya ulaştırdık. Destanlar yazdık. Allah şehitlerimize rahmet etsin.

Yolun medeniyet olduğunu, bağımsızlık, kalkınma olduğunu milletçe çok yakından tecrübe ettik.

Cumhuriyet tarihinde 6 bin 100 km yol yapılmışken, 11 yılda 17 bin kilometre yol ekledik. Yapılan yatırımların üzerine kat kat fazlalarını ekledik. İnşa ettiğimiz yollarla sadece şehirleri değil gönülleri de birbirleriyle buluşturduk. Hızlı tren hatlarıyla, uçaklarla, uzakları yakın ederken, kuzeyi güneyle doğuyu batıyla kucaklaştırdık.

Göreve geldiğimizde 26 havaalanı var. Bugün 50 havaalanını aşmış durumdayız. Cumhuriyetimizi sadece ulaştırma ağlarıyla ayağa kaldırmak noktasında olmadık. Aynı zamanda kardeşlik birlik ve dayanışma ağlarıyla adalet eşitlik demokrasi ağlarıyla nakış nakış işleyerek çok daha güçlü bir yapıya kavuşturduk:

Marmaray sadece iki kıtayı birbirine bağlamakla kalmıyor 150 yıl önceki hayalleri gerçekle buluşturuyor. Marmaray bu aziz milleti inandığı zaman neleri yapacağını görebileceği bir imanla buluşturuyor.

“TOKYO, PEKİN, LONDRA, ÜSKÜDAR. OLUR MU? OLUR”

İşte onun için diyorum ki Marmaray sadece bir İstanbul projesi değil. Aynı zamanda bir insanlık projesidir. Marmaray İstanbul’un olduğu kadar 81 vilayetin projesidir. Az önce Abe güzel bir şey söyledi. Japonya ile İstanbul’u birleştirmek. İnşallah Tokyo, Pekin, Londra, Üsküdar. Olur mu? Olur.

Marmaray Pekin’den Londra’ya kadar tüm dostlarımızın projesidir. Şimdi Japonya ile bir başka adımı atıyoruz. O adım da inşallah Sinop’taki nükleer enerji projesini Japonya-Fransa-Türkiye olarak birlikte inşa edeceğiz.

Burada denizin altından geçecek bu trenler. Yolcuları olduğu kadar sevgiyi muhabbeti aşkı kardeşliği de kıtalar arasında taşıyacaktır.

Biliyorsunuz bununla bitmiyor. 2015’te de inşallah otomobillerin geçeceği tüp geçitleri de bitiriyoruz. Otomobiller de inşallah o tünelden geçecekler. Aynı yıl üçüncü köprüyü de bitiriyoruz. 76 milyon aziz milletimin de dost ve kardeş tüm dünya halklarının da bilmesini isteriz ki biz Marmaray’ı tarihimize yaraşır şekilde barışın kardeşliğin üzerine inşa ettik.

“HERKES BU TABLODA PAY SAHİBİDİR”

Bizi sevsin ya da sevmesin, bize oy versin ya da vermesin. Her bir kardeşim bu büyük yatırımla gurur duysun. Biz bu büyük projeyi başlatan tamamlayan olduk. Ama biliniz ki 150 yıl önce hayalini kurandan, bugün bu şehirde aynı dönemde yaşayana kadar herkes bu tabloda pay sahibidir. Marmaray hepimizin eseri. Ülkemizin eseridir. Her zaman bir şey söylüyoruz. Biz bu milletin efendisi değiliz, biz bu milletin hizmetkarıyız.

“MARMARAY’A KARDEŞ KAZANDIRACAĞIZ”

Denizin altına inşa edeceğimiz tüp geçitle de, en kısa zamanda Marmaray’a bir kardeş kazandıracağız. Üçüncü köprüyü, havalimanını, körfez geçişini tamamlayıp projelerimize yenilerini ekleyeceğiz. Sadece birkaç ay içinde İstanbul’u hızlı treni de kavuşturacağız.

Marmaray biliyorsunuz şu gördüğünüz boğaz ters yöne iki akıntının olduğu ve 62 metre derinliğinde tüp tünelle kıtaları birleştiren bir yapı olma özelliği taşıyor.

Asrın projesi Marmaray inşasındaki titizlikle, sağlamlığıyla, bir ulaşım projesi olduğu zaman tarihin altın harflerle yazacağı bir sanat eseri oldu.

“TARİHİ ESERLERİ DÜNYA MEDENİYETİNE KAZANDIRDIK”

Balıkların göç yollarına engel olmayacak şekilde düşündük. Belirlediğimiz sürede bitmesine mani olsa da tarihi eserleri dünya medeniyet tarihine kazandırdık. Bugünden itibaren iki kıta arasındaki süreyi 4 dakikaya indiriyoruz.

Burada bir şeyi söyleyeceğim. Bu inşaat süresince çevre esnafıyla bütün oturanıyla rahatsız oldu. Burada rahatsızlıklar verdik. Ben Üsküdarlı hemşerilerime diyorum ki hakkınızı helal edin. Her kutlu doğum sancılı olur. Ve bu bir kutlu doğumdu. Allah kazadan beladan bizi korusun diyorum.

TBMM BAŞKANI CEMİL ÇİÇEK

İnsanların hayatlarında şükredeceği günler vardır. Burada bulunan hepimiz için hem şükredecek bir gündür hem teşekkür edilecek bir gündür. Cenabı hakka şükrediyorum böyle bir eseri tüm insanlığa kazandırdığı için, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Dünü hatırlamayanlar bugünün kıymetini bilemez. Daha dün denecek kadar kısa süre evvel, yatırım yapamayan, maaş ödeyemeyen iki yakası bir araya gelemeyen bir Türkiye’den, iki kıtanın yakasını bir araya getiren bir duruma ulaştıysak şükretmeliyiz.

İnanıyorum ki her 29 Ekim’lerde böyle projelerle cumhuriyeti kutladığımız an cumhuriyeti bize kazandıranların ruhları şad olacaktır.

SOMALİ CUMHURBAŞKANI HASAN ŞEYH MAHMUD

Bugün burada sizlerle birlikte olmak hem kendi adıma hem Somali halkı adına büyük bir onur.

Bu büyük ve mutlu günde, Somali halkına vermiş olduğu katkılar için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a bir kez daha şükranlarımızı sunuyoruz.

Bu büyük kutlama gününde, 90 yıl önce verilen onur dolu mücadele sonunda sizlerle birlikteyiz. Somali halkı ve devleti olarak Türkiye’nin sergilediği liderlik için minnettarız. 19 Ağustos 2011’de hem ailesi hem de kabine üyeleriyle birlikte ziyaret gerçekleştirmişti. Bu ziyaretten dolayı minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz.

GÜL: “153 YIL ÖNCE HAYAL EDİLDİ”

Hepinizi sevgi ve muhabbetle selamlıyorum. Bugün cumhuriyetin 90’ncı yaş gününü kutlarken hükümetimiz çok büyük bir hediyeyi de vatandaşlarımıza sunuyor. Marmaray projesi sadece İstanbul için değil dünya için sayılı büyük projelerden birisi. Bunun da açılışını yapmaktan gurur duyuyoruz.

Önce hayal edilir, sonra da iş bilen kararlı vizyon sahibi insanlar çıkar ve bunları gerçekleştirirler. 153 sene önce hayal edilen proje bugün ne mutlu ki hükümetimiz tarafından gerçekleştirildi.

Hep beraber Üsküdar meydanda temelleri atmıştık. Çok şükür bugün yine hep beraber açılışını yapmanın gururunu yaşıyoruz.

“HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Son yıllardaki istikrar ve gücen ortamı büyük projelerin yapılmasına imkan vermiştir. Önümüzdeki dönemde de muhakkak daha büyükleri de hizmete girecektir.

Başbakan Erdoğan büyük bir kararlılıkla bu projeyi takip etti. Bakan Binali Yıldırım, sadece bu değil diğer projelerde gayet kararlı bakanlık sorumluluğu çerçevesinde takip etti.

Bununla ilgili çok yazılar konferanslar verilecektir. Bu projeyi gerçekleştiren ekip, başta TCDD yönetimi olmak üzere her kademede bunu üstlenen yerli yabancı şirketlerimiz, burada çalışanlar, teknisyenler herkese tekrar teşekkür ediyorum.

TRENİ GÜL KULLANDI

Konuşmaların ardından Diyanet İşleri Başkanı açılış öncesi dua etti. Duaya Japonya Başbakanı Abe'nin de ellerini açarak eşlik etmesi dikkat çekti. Açılışının ardından Marmaray trenini kullanan Cumhurbaşkanı Gül diğer liderler ile Yenikapı'ya doğru yola çıktı.

ASYA-AVRUPA ARASI 4 DAKİKA

İstanbul Boğazı’nın 62 metre altındaki demiryolu hattıyla günde bir milyon kişi, iki kıta arasını 4 dakikada geçebilecek.

Toplamda 5 istasyondan oluşan Marmaray’da, Kazlıçeşme-Ayrılıkçeşme arası 16 dakikada kat edilecek.

Yolcular denizin altında cep telefonlarını kullanabilecek. Ancak güvenlik nedeniyle yolcular sadece arama yapabilecek.
 

virahaber.com

GÜNCEL Haberleri

Denizci Fenerbahçeliler Derneği, Özel Film Gösteriminde Bir Araya Geldi
Çanakkale Boğazı'nda Müsilaj Devam Ediyor
Ağ İle Avlanma Yasağına Uymayan Şahsı Jandarma Yakaladı
Tamer Kıran, Ticaret Bakanı Bolat ile Birlikte Bangladeş'e Gitti
Tekirdağ'da Müsilajla Mücadele Kapsamında Atık Su Denetimleri