Marmara’daki denizanalarının, kirlilikle ilgisi yok

Prof. Dr. Mustafa Sarı denizanası ölümleri ile ilgili yaptığı açıklamasında "Şu anda Marmara Denizi çevresinde gördüğümüz denizanası ölümleri ve sahile vuran boğulmuş denizanalarının, kirlilikle hiçbir ilgisi yok" dedi.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, son günlerde Marmara Denizi çevresinde görülen denizanası ölümlerinin, deniz kirliliğinden kaynaklanmadığını söyledi.

Sarı, denizanalarının, denizlerin  yüzeye yakın kısımlarında yaşayan, hareketleri sınırlı ve daha çok suyun içindeki  hayvansal planktonlarla beslenen canlılardan olduğunu belirtti.

Bu canlıların hareket kabiliyetlerinin sınırlı olması nedeniyle çok  uzağa gidemediklerini aktaran Sarı, "Denizanalarının hareketleri denizin içinde  daha çok dalga ve akıntıya bağlı. Okyanuslarda gelgitin yüksek olduğu zamanlarda  çok sayıda denizanasının sahillerde ölmüş halde bulunduğunu görüyoruz." dedi.

Sarı, Türkiye'de denizlerde gelgit olayının pek görülmediğini,  dolayısıyla sahillerde buna bağlı denizanası ölümüyle karşılaşılmadığını dile  getirdi.

Marmara Denizi'nde bugünlerde fazla sayıda denizanası görüldüğüne  işaret eden Prof. Dr. Mustafa Sarı, "Bunun nedeni son üç haftadır devam eden  güneşli havaların birazcık daha etkili olmasından kaynaklanıyor. Lodosun  esmesiyle açıklarda bulunan denizanaları kıyılarda toplandı. Dalganın da  etkisiyle bunların bir miktarı kıyılara vurmuş oldu. Şu anda Marmara Denizi  çevresinde gördüğümüz denizanası ölümleri ve sahile vuran boğulmuş  denizanalarının, kirlilikle hiçbir ilgisi yok." diye konuştu.

DENİZANASI SAYISININ ARTMASI SICAKLIĞA BAĞLI

Sarı, son dönemde deniz sıcaklıklarının arttığını ifade etti.

Kıyılarda şubat ayında denizanalarına bu kadar çok rastlanmasının  sıcaklığın yükselmesiyle bağlantılı olduğu bilgisini veren Sarı, şunları  kaydetti:

"Denizlerdeki sıcaklıklarımız geçen yıla göre 2 derece daha yüksek.  Uydu görüntüsünden aldığımız verilere göre şu anda Marmara Denizi 8,5-9 derece  civarında, özellikle denizanası ölümlerinin görüldüğü sahillerdeki sıcaklık. Bu  sıcaklık denizanaları için ideal, optimum sıcaklık aralığında, bu yüzden de  denizanaları çoğaldı. Şu anda yüzeye yakın olarak varlar. Önümüzdeki günlerde  yine rüzgar ve dalganın etkisiyle başka sahillerde denizanası ölümleri olabilir.  Bu durum denizdeki kirlilikle ilgili değil, bunun altını özellikle çizelim."

Vira Haber

ÇEVRE Haberleri

Suların Çekildiği İztuzu Plajı'nda Antik Tuz Tesisi Ortaya Çıktı
İstanbul Barajları Alarm Veriyor
Dicle Elektrik 220 Ton Trafo Yağının Doğaya Karışmasını Önledi
İstanbul'da Barajların Doluluk Oranları Korkutan Seviyede
Korunan Sahilde Kum Zambakları Çiçek Açtı