Marmara Bölgesi’nde bu yaz

İstanbul, Ankara ve Bursa gibi üç büyük şehre yakınlığı ile Marmara’nın tatil beldeleri hala popüler.

Erdek ve Şarköy’ün mavi bayraklı plajları var. Doğası oldukça zengin; bisikletçiler, dalgıçlar, dağcılar, yürüyüşçüler için farklı imkanlar barındırıyor. Konaklamada ağırlık hala pansiyonlarda. Bazı bölgelerde yazlıklar, sezonluk olarak kiraya veriliyor. Marmara sahillerinin eğlence hayatı güneyi aratmıyor.

Erdek
Konaklama fiyatları geçen yazla aynı
İstanbul, Ankara ve Bursa gibi büyük kentlere yakın olan Erdek’te yaz sezonu bu yıl da cıvıl cıvıl. Her türlü su sporları, yelken ve sualtı dalışları yapılabiliyor. Tatilciler, yeşilin her tonuna sahip ormanlarda trekking yapıp Kirazlı Manastırı’nı ve Kirazlı Şelalesi’ni ziyaret edebiliyorlar. Son yıllarda motosiklet tutkunluların uğrak yeri olan Kapıdağ Yarımadası, yaz boyu festivallere ve yarışmalara ev sahipliği yapıyor.
Feribot seferleri ile ulaşımın da rahat olduğu Erdek’te tatil yapmak isteyenler için birçok otel ve pansiyon var. Oteller neredeyse plaj boyunca sıralanmış durumda. Fiyatlarda geçen yıla göre bir değişiklik yok. Oda fiyatları 40-85 TL arasında değişiyor.

Mavi Bayraklı Plaj Var
Erdek sahilleri, altın renkli kum şeridi ile baştan başa sarılı. En gözde plajları, Mavi Bayraklı Pınar ile Çuğra ve Gedeve. Sahildeki restoranlarda, en güzel günbatımlarından birini izleyebilirsiniz. Buralarda her türlü deniz mahsulünü yiyebilir, yöreye has zeytinyağlarından yapılmış meze çeşitlerini tadabilirsiniz.

Çevre Adaları Gezmeyi Unutmayın
Erdek’e gelip tarihi mekanları ve ören yerlerini görmeden, zeytin ve zeytinyağını tatmadan ayrılmayın. Limandaki çay bahçelerinde gece gündüz kahvenizi yudumlayabilirsiniz. Gece, sahil bandındaki kafe ve barlarda eğlenebilirsiniz. Seyitgazi Tepesi’nde Türkiye’nin en büyük açık hava eğlence merkezlerinden Artake Kaya The Rock disko var. Sabaha kadar dayanırsanız, gündoğumunu izleyebilirsiniz.
Her sabah iskeleden gezi tekneleri kalkıyor. Bunlarla Marmara ve Avşa Adaları’na gidilebilir.

AVŞA
Pansiyonlar apart olmaya başladı

Ege ve Akdeniz’deki yoğunluktan uzaklaşmak isterseniz Avşa Adası’nı tercih edebilirsiniz. Hem renkli bir gece hayatı, hem de uygun fiyatları var. Koyları temiz, plajının uzunluğu 5 km.

Ada kültürünü balık ve şarap oluşturuyor. Buradan dönerken ünlü şaraplarından almayı unutmayın. Sahil boyunda hizmet veren balık restoranlarında, bol ve lezzetli deniz ürünleri yiyebilirsiniz.

Mevcut yapılanma sahil kesiminde olduğu için, konaklama tesisleri de burada. İskelenini solundaki 5 kilometrelik plajdan başka, gözden uzak ve sessiz köşeler de var adada. Örneğin Altınkum, Tavşanlı ve Çınar koyları...

Ucuza Kaliteli Konaklama

Adada 300’e yakın pansiyon var. Fiyatlar geçen yılla aynı. Pansiyon ücretleri günlük 15 ile 90 TL arasında değişiyor. Son yıllarda pansiyonlar imaj değiştirmeye başladı. İşletmeler pansiyonlarına çeşitli ilaveler yaparak apart konaklamaya ağırlık vermeye başladı. Bu sayede gelen misafirler ev ortamına yakın bir konaklama seçeneği ile daha ekonomik tatil yapma imkanına kavuşturuluyor.

Eğlencenin Tadını Avşa’da Yaşayın
Adada bolca eğlence mekanı var. Hareket sabaha kadar sürüyor. Gençler barlar sokağını tercih etse de, adanın iç kısmında 2 tane de disko var. Sahildeki nargile kafelerde muhabbet sevenleri bulabilirsiniz. Bunun dışında sahilin her iki kısmı da akşam yürüyüşleri için uygun. İskele yanında hizmet veren çay bahçelerinde Avşa manzarasına karşı çayınızı yudumlayabilirsiniz.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait Selamiçeşme Feribotu, Avşa Belediyesi’ne devredildi. Feribot; Avşa, Marmara, Paşalimanı ve Ekinlik adalarına ulaşım sağlıyor.

Nasıl Gidilir?
* Bostancı ve Yenikapı’dan kalkan İDO deniz otobüsleri ile 2 ,5 saatte...
* Tekirdağ üzerinden kalkan yerel yolcu motorları ile 2,5-3 saatte...
* Erdek üzerinden hareket eden arabalı vapur ile 2-3 saatte...

EKİNLİK
Nüfus yazın 750, kıyın 65
Avşa Belediyesi’ne bağlı olan Ekinlik Adası, gürültüden uzak yer arayanlar için ideal. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da yaz aylarında tercihi burası. Bar, disko ya da diğer eğlence mekanları yok. 280 hanelik adada halk, geçimini balıkçılıktan sağlıyor. Vole Plajı’nda denize girebilirsiniz. Sadece 5 ev pansiyonculuk yapıyor. Günlük ihtiyaçlar için Avşa Adası ile Erdek’e gitmek lazım. Yaz sezonunda 750, kışın 65 kişi yaşıyor. Adada sadece bir kafeterya ve üç kahvehane bulunuyor.

KARACABEY
Organik tarım merkezi
Bursa’nın Karacabey İlçesi’nin şirin tatil köyü Yeniköy, ıhlamur ağaçları arasında, Bursa’nın kuzeyinde. Kent merkezine uzaklığı 80, Karacabey’e uzaklığı 25 kilometre. Eski adı Panayırdere. Plajlara yakın olduğundan, özellikle yaz sezonunda, organik yetiştirilen sebze ve meyveler, tatilcilerden büyük ilgi görüyor.
Bölge halkının yazın geçim kaynaklarından biri ıhlamur. Yaydığı koku insanı mest ediyor. Ağaçlar ve bitkilerle kaplı göller muhteşem manzaralar sunuyor. Ormandaki gölün üzerinde büyüyen nilüferler, yakamozla dans ediyor. Fransız lavantası diye bilinen karabaş otu, halk arasındaki diğer isimleriyle keşiş otu ve fırkan çiçeği burayı kendine mesken tutmuş. Kısacası Yeniköy, doğa ile iç içe yaşamayı sevenlerin buluşma noktası.

Birbirinden Eşsiz Tadlar
Deniz ürünlerine meraklıysanız, tavsiyemiz 20 yıllık Fuzuli Balık. Balıkçım restoran diğer bir alternatif. Her ikisinde de en taze balıkları yiyebilirsiniz. Ormanlık alan içerisindeki Piknik Mevsim Balıkçılık ise bu yaz ilk defa müşterilerine kapılarını açtı. İsteyene kendir pişir kendin ye olanağı da sağlayan işletmede uygun fiyatlarla akşam yemeği yemek mümkün.

İsteyene Ev İsteyene Pansiyon
Yeniköy’de birçok ev, eşyalarıyla birlikte sezonluk kiraya veriliyor. Çoğunlukla emekliler ve şehrin gürültüsünden uzaklaşmak isteyenler tarafından tercih edilen Yeniköy’de 20 odası olan Poyraz Aile Dinlenme Tesisleri ve Aile Çay Bahçesi, denize sıfır manzarası ile yaz ve kış aylarında iş stresinin atılacağı yerlerden biri. İki oda ile bir küçük mutfaktan oluşan pansiyonun geceliği, sezon bitimine kadar 40 lira. Sınırsız internet hizmetinden de yararlanabilirsiniz.

ÇINARCIK
Her gün bir etkinlik var

Yalova’nın Çınarcık ilçesi, geçtiğimiz yaz 400 bin turist ağırladı. Plajı, eğlence yerleri, restoranları ile gece ve gündüz hep hareketli. Plajlarda hemen her gün bir organizasyon var. Akşamları Kale Disko’da partiler düzenleniyor.

ARMUTLU
Zıpkınla dalış için uygun

Kışın 5 bin nüfusa sahip olan Armutlu, yazın 50 - 60 bin arasında nüfusa ulaşıyor. Daha çok yerli turistlerin tercihi. Yemek için Urfa Sofrası, konaklama için Miray Apart Hotel, Motel Model, Erdilli Kaplıca Oteli, Er Motel ve Yaşmak Otel tatilcilerin tercih ettiği yerler. İlçenin kuzeybatı sahilindeki kayalık alanlar, Türkiye’nin zıpkınla dalmaya ve su sporlarına en uygun bölgelerinden.

MUDANYA
Turan Emeksiz vapuru burada otel oldu

Bursa’ya 28 kilometre, İstanbul’a ise hızlı feribotla 75 dakika mesafede. Hem tarihi yerleri görebilir, hem de denizinden faydalanarak tatil yapabilirsiniz.
M.Ö 700’lü yıllarda, İyonlu kolonistlerden Kolofonlular tarafından kurulan Mudanya’nın Kordonboyu’nda, Mudanya Mütarekesi’nin imzalandığı ahşap bina yer alıyor. 19’uncu yüzyıl sonlarının mimari yapısını taşıyan bu tarihi binanın ilk sahibi, Rus asıllı tüccar Aleksandr Ganyanov. Daha sonra ise bu bina Mudanyalı işadamı Hayri İpar tarafından satın alınıp, onarılarak 1937 yılında müze haline getirildi. Bina içerisinde Atatürk’ün çalışma odası, tablolar, o döneme ait kıyafetlerin yanı sıra Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı masadaki görüşmeleri canlandıran mumya heykeller bulunuyor. Eski ahşap evlerin bulunduğu Giritli Mahallesi (Halitpaşa Mahallesi) Piçiretu adlı bir İtalyan mühendis tarafından planlanmış.

Konaklama Tarihi Yapılarda
Askeri gazino yanında bulunan tarihi Yahşibey Konağı, bugün otel olarak hizmet veriyor. Gemlik Körfezi manzarası karşısında, 19’uncu yüzyıl Fransız mimarisi yapıda biri süit olmak üzere 9 oda var. Geceliği 120-170 Euro arasında değişiyor.
Demirhane Semti’nde ve eski iskeleye 500 metre mesafede bulunan ilçenin en lüks turizm işletmesi, 1849 tarihli Fransız mimarisi Montania Hotel. İki binada toplam 250 yatak kapasitesiyle hizmet veriyor. Yeni yapılan ve geçtiğimiz 1999 yılında hizmete sokulan ikinci otelin alt katında yaz - kış açık olan sıcak sulu kapalı yüzme havuzu, Türk hamamı, saunalar, güzellik merkezi ve doktor ofisleri ile birlikte her türlü sporun yapılabildiği bir merkez var. Burada iki kişilik konaklama ücreti 220 TL.

Türkiye’nin İlk Ve Tek Otel Gemisi: Otantik
Güzelyalı Belediyesi tarafından, Denizcilik İşletmesi’nden turistik amaçlı olarak satın alınan emektar İstanbul vapuru Turan Emeksiz, şimdi otel. İngiltere’de yapılıp İstanbul’da 45 yıl boyunca Karaköy - Kadıköy arasında yolcu taşıyan vapur, Güzelyalı Yat Limanı’na demirli. 2 milyon doların üzerinde bir maliyetle restore edilip bugünkü konumuna getirildi. Otantik adıyla 20 odalık butik otel olarak hizmet veriyor. Ön, arka ve üst bölümlerinde açık ve kapalı restoranlar var. Oyun ve toplantı salonları da bulunuyor. Vapurda iki kişilik konaklama fiyatı 250 TL.

Fotoğraf Meraklılarına Zeytinbağı
Kiremitler diyarı olarak anılan, tarihi Rum ve Bizans evleriyle öne çıkan Zeytinbağı’nda çok sayıda restoran ve pansiyon var. Günün her saati deniz kıyısında hizmet veren Mahur, Liman, Savarona ve Şeker Ev adlı restoranlarda taze balık yiyebilir, denizin esintisinden faydalanabilirsiniz.

Zeytinbağı ve Mudanya’ya 7 kilometre mesafedeki Kumyaka’da, tarihi pek çok kilise ve hamam var. Özellikle fotoğraf severlerin ilgisini çekecek bölgede farklı kareler yakalayabilirsiniz.

Mudanya’da birçok yerden denize girme imkanına sahipsiniz. Merkezdeki plajların uzunluğu yaklaşık 6.5 kilometre. Güzelyalı’da 8.5 kilometrelik bir plaj var. Ayrıca Kumyaka, Zeytinbağı ve Zeytinbağı’na 24 kilometre mesafede bulunan Eğerce ve Eşkel sahillerinde de denize girebilirsiniz.

MARMARA ADASI
Konaklamak için Çınarlı yürüyüş için Viranköy

Marmara Denizi’ndeki adaların en büyüğü. Huzur dolu bir tatil geçirmek isteyenlerin tercihi. Üstelik adada nem yok. Sahile yakın zeytinlikler, bağlar, yükseklerdeki kızılçamlar ve güneydeki makiler, Marmara Adası’nı diğer adalardan ayıran diğer özellikler.
Çınarlı Köyü, turizm açısından oldukça hareketli. Burada birçok otel ve pansiyon var. Merkeze 5 kilometre mesafedeki Gündoğdu Köyü, denizin yanında yeşil doğa örtüsü ile tatilcileri kendisine hayran bırakıyor. Güneydoğu sahilindeki iki köyden biri olan Topağaç, geniş bir ovaya kurulmuş verimli topraklara sahip. Adanın sebze ambarı olarak da anılıyor.

Yöresel Yemekleri Tadın
Birol Restoran, tatilcilerin tercih ettiği en özel mekanlar arasında. 1983 yılından bu yana faaliyet gösteriyor. Yöreye özel peynirli patlıcanı burada tadabilirsiniz. Balık ve deniz ürünleri servis ediyorlar. Sütotu ve hindibağdan yapılan salatanın yanında, şevketibostan otu ile etli ebegümeci, yabani hardal otu ile de özel yemekler hazırlanıyor. Günbatımının tadını da burada çıkarabilirsiniz.

Dağcılar İçin Çok Uygun
Yürüyüş tutkunları için güzel ve özel parkurlar var. Gerek İlyas Dagi ve çevresi, gerekse Viranköy ve Tahtırevan mıntıkaları yürüyüş için ideal yerler. Marmara Adası, granit ve mermer türevi kayaçlardan oluşuyor. Bu coğrafi yapı dağcılık sporu ile uğraşanlar için cazip olanaklar sağlıyor. Adanın pek çok yerinde bulunan doğal patikalar ve benzeri küçük toprak yollar, dağ bisikleti sporu için uygun parkurlar oluşturuyor.

PAŞALİMANI
Marmara’nın saklı cenneti
Sakin ve her türlü sorundan uzak bir tatil yapmak isteyenlere... Paşalimanı Adası, adeta huzur ve sağlık merkezi. Marmara Adası’nın güneyinde, Avşa Adası’nın doğusunda. Bölgenin 2’nci büyük adası. Poyrazlı, Harmanlı, Balıklı ve Tuzla isimli beş köyü var. Verimli topraklarında bir çok sebze ve meyvenin yetiştirilebildiği, temiz deniz ve doğal çevresi ile şehir gürültüsünden uzak sade ve naturel bir hayatın hüküm sürdüğü ada, adeta saklı bir cennet.
Denize girmek isteyenler Poyrazlı Plajı’nı tercih ediyor. Burada denizin içi kum ve sığ. 60 metreye kadar yüzerek açılsanız dahi deniz hala belinize geliyor. Teller Plajı, İncirvari ve Harmanlı Plajları da sığ ve kum deniziyle taticilerin tercih sebebi.

KUMBAĞ VE BARBAROS
Asyaport liman inşaatı denizi kirletti
Tekirdağ’ın Kumbağ ve Barbaros beldelerinde tatil sezonu 3 ayla sınırlı. Okulların kapanmasıyla açılan sezon, açılmasıyla son buluyor. Bölgede yıldızlı otel yok. Pansiyon ve küçük oteller genellikle yerli turistlere hitap ediyor. 5 binin üzerinde yazlık var. Hafta sonları İstanbul ve çevre illerden gelenlerle tamamen doluyor. Yarım pansiyon ve tam pansiyon otellerin kişi başı ücretleri 60 ile 100 lira arasında. Pansiyonlar, kişi başı 20 ile 50 TL arasında. Ayrıca 60 ile 100 lira arasında fiyatlarla apart evler de kiralanabiliyor.
Tekirdağ kent merkezine 12 kilometre uzaklıktaki Kumbağ’ın beş kilometrelik kumsalı var. Su kayağı, rüzgar sörfü, sportif olta balıkçılığı, dalış, yürüyüş, dağ bisikleti, yamaç paraşütü gibi etkinlikler yapılabiliyor.

Komşu belde Barbaros’ta süren Asyaport Limanı dolgu çalışması nedeniyle deniz bazı noktalarda kirli.

Denizin temiz olduğu bir başka nokta ise Marmara Ereğlisi. 30 kilometrelik sahil şeridinde birçok noktada rahatlıkla denize girilebiliyor. İlçe merkezinde ve sahil beldelerinde çok sayıda halk plajı mevcut. Profesyonel anlamda işletmeciliğin olmadığı bu bölgeye daha çok yazlıkları olanlar gidiyor. Tatil yapmak isteyenler için kiralık oda ve apartlar var.

Bölgede 2010 sezonunda eğlencede önemli bir değişiklik yok. Marmara Ereğlisi ve ilçeye bağlı Yeniçiftlik beldesi ile Tekirdağ’a bağlı Barboros ve Kumbağ’da çok sayıda eğlence mekanı var. Hafta sonlarında ünlü sanatçı ve dj’ler sahne alıyor. Yeniçiftlik’teki Safir Clup, bölgenin en büyük eğlence mekanı. 2 bin 500 kişi kapasiteli mekan, haftanın 7 günü açık.
Tekirdağ merkezinde köftenin adresi sahil yolunda bu yıl hizmete giren Meşhur Köfteci Özcanlar. Peynir helvası için Mehmet Yaşin’in tavsiyesi, Hükümet Caddesi Çinili Fırın karşısındaki Yunus Çakır. Şehrin sahil kesimlerinde çok sayıda balık restoranı var. En ünlüleri Kumbağ’da yer alan İlker’in Yeri balık restoran.

ŞARKÖY
Bağbozumu zamanı geliyor
Şarabın başkenti. 35 bin nüfuslu Şarköy merkez ile beldeleri Hoşköy ve Mürefte’nin nüfusu 3 aylık yaz döneminde 400 bini buluyor. Tekirdağ’a 84, İstanbul’a 220, Edirne’ye 210 kilometre uzaklıktaki Şörköy, 62 kilometrelik sahiliyle Türkiye’nin en uzun sahillerinden birine sahip.

Eylülde yapılan bağbozumu ile tonlarca sofralık ve şaraplık üzüm toplanıyor. 30 şarap fabrikası ile Türkiye’nin şarap ihtiyacının yüzde 60’ını karşılayan ilçedeki en büyük geçim kaynağı üzümcülük, şarapçılık ve zeytincilik. Balık zenginliği de var. Mevsimine göre karides, mezgit, çipura, lüfer, palamut ve levrek denizden taze tutularak tezgahlarda satışa sunuluyor.

4 Yıldır Mavi Bayraklı
Şarköy Belediye Başkanı Süleyman Altınak, “Otellerimizin yatak kapasitesi bini buluyor. 4 yıl önce almış olduğumuz mavi barağımızı plajlarımızı temiz tutarak koruyoruz. Her sabah 15 görevli sahilerimizi temizliyor. Ayrıca ilçemize gelen misafirlerimizin rahat etmesi için belediye olarak önlemler aldık ve İnönü ile Sarıcapaşa caddelerini trafiğe kapattık” diyor.

TURİZM Haberleri

Lüks Yolcu Gemisi Kuşadası'na Demir Attı
Rus Kruvaziyerden 2024'ün Son Ziyareti
Rus Turistler Bu Kez Erken Döndü
İzmir’e Kruvaziyer Gemisiyle 10 Ayda 150 Bin Yolcu Geldi
Kruvaziyer Rotaları Arap Körfezi’ne Kayıyor