Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın İzmir’de Konak Pier’in olduğu alanda marina yapılacağını ve ardından üç marinanın daha Ege’ye kazandırılacağını açıklamasıyla gözler yeni ilgi alanı marinacılığa yöneldi. Bakan Yıldırım, Karaburun, Çeşme’ye (Ilıca) ve Yeni Foça marinalarının da yapılacağını belirtti. Hükümetin üzerinde durduğu marinalara bu büyük ilgi, marinaların bulundukları yere ticari aktivite ve ilgi kazandırmasının yanında doğrudan önemli gelir kapıları olmasından kaynaklanıyor. Marinalara bağlanan yatlar, bağlama ücreti, tamir, bakım ve diğer harcamalar dahil edildiğinde ortalama yıllık 15 bin dolar gelir bırakıyor. Marinalarda 1 yıllık ortalama kiralar 2 bin 500 eurodan başlayarak, 6 bin euroya kadar çıkabiliyor. Geçtiğimiz yıl açılan Çeşme, Sığacık (Teos), Turgutreis ve Didim Marinaları ilk yılda hedeflerine ulaştı. Marinalar, yap-işlet-devret modeli ile devlet kesesinden tek kuruş harcanmadan yapılıyor.
Çeşme Marina: Yüzde 70’i geçtik
13 milyon euroluk yatırımla kurulan Çeşme Marina’nın Genel Müdürü Kemal Saatçıoğlu, 400 yat bağlama kapasitesine sahip marinada, ilk yılda yüzde 70 doluluğa ulaştıklarını söyledi. Saatçioğlu, iyi bir sezon geçirdiklerini vurgulayarak, marinanın restoran ve alışveriş merkezleri ile Çeşme’ye yeni çehre kattığına inandıklarını, Ege’de marina sayısının artırılmasının doğru olacağını belirtti.
Port Alaçatı’da yüzde 90 doluluk
Bu yıl 4. yılını kutlayan Port Alaçatı Marina Genel Müdürü Atilla İzmirli, 280 tekne kapasiteleri olduğunu belirterek, yüzde 90’larda doluluk yaşadıklarını söyledi. İzmirli, Ege’nin marinacılığın merkezi olduğunu vurgulayarak, kapasiteyi doldurmakta hiç zorluk yaşamadıklarına dikkat çekti.
Teos’da sezon çok iyi geçti
Geçen yaz açılan Teos Marina da 2011 yazından oldukça memnun kaldı. Teos Marina Genel Müdürü Burak Köylübay, denizde 530, karada 80 yat bağlama kapasiteleri olduğunu belirterek, 385 tekneye ulaştıklarını dile getirdi. Köylübay, Ege’nin yeni marinaları kaldıracak potansiyeli olduğuna da işaret etti.
Milliyet