Türkiye'de borsada kazandığı paralardan 10 bin Sterlin harcayıp Dover liman şehrine üç hafta önce gelen borsacı Kamil Resa Alsaran (41), yanında Eşi Nurhan (51) olduğu halde yüzücülerin Everest'i sayılan Manş Denizi'ni 13 saat 19 dakikada geçerek, Manş'ı yüzerek geçmeyi başaran 7. Türk oldu. 1987 yılında Manş'ı 18 saat 2 dakikada geçen ABD'de ikamet eden Gürsel Seyit Güler'den 25 yıl sonra Manş'ı geçmeyi başaran Kamil Resa Alsaran, "Paralimpik Oyunların İngiltere'de yapıldığını öğrenince bunu fırsat bilip İngiltere'ye geldim ve Türkiye'de son beş yılda yüzmelerimde desteklediğim engelli yüzücüler için Manş'ta yüzdüm. Amacım onların tanıtımına katkıda bulunmak" diye konuştu.
Kamil Resa Alsaran, yüzerken kendisine eşlik eden Sea Leopard teknesiyle Dover'e dönerken, ailesi dışında kendisini arayıp ilk tebrik eden Manş'ı geçebilen tek Türk bayan yüzücü Nesrin Olgun oldu. 1979 yılında 22 yaşında genç bir spor öğretmeniyken kendi olanaklarıyla Manş'ı 15 saat 47 dakikada geçen Nesrin Olgun, Manş tecrübesi olmayan borsacı yüzücüye, yüzmeden önce karşılaşacağı güçlükler ile ilgili bilgiler ve nasihat vermişti.
Bundan önce Manş'ı geçen Türk yüzücülerin yaşları 30 yaşın altında olduğu için Manş'ı geçen "En Yaşlı Türk" olduğunu söyleyen Kamil Resa Alsaran, Dover yolunda battaniyeye sarılı vaziyette kendine gelmeye çalışırken, "Ben esas yüzmeye son beş yılda başladığım için gerçek anlamda yüzücü de sayılmam. Yüzmeye tutkum çok fazla. Annem, kalp kapağında alt seviyede kaçak olduğu için İngiltere'ye gelmeme karşı çıktı. Son dakikada rızasını alabildim. Yüzmeyi bitirmeme 1.5 saat kala tempomu düşürmek zorunda kaldım. Nabız çok yükseldi. Nefesim yetmedi. Kendimi ancak 10 dakikada toparlayabildim. Fransa sahillerine çıkarken zor yürüyebildim. Ayaklarım dikey pozisyona girmekte zorlandı. Fransa'daki plajdan çıkıp Zodiac botuna giderken işkence yaşadım. Yüzme boyunca sürekli engellileri düşündüğüm için her engeli aştım" diye konuştu.
Teknede Kamil Resa Alsaran'ın antrenörlüğünü yapan 30 yıllık eşi Nurhan Alsaran, "Kamil, Kandilli'den Kuruçeşme'ye kadar olan 7 kilometrelik Boğaz yüzüşünün Manş'ta beş mislini yüzdü. Bugüne kadar en fazla 24 kilometre yüzmüştü. Üç haftadır onu, soğuğa karşı direncini kırmamak için sıcak suya bile sokmadım. Elindeki kaç kilometre yüzdüğünü gösteren saate bakılırsa Manş'ta 60 kilometre kadar yüzdü. Hazırlık antrenmalarında her gün 1.5 saat yüzüyordu. İki gün kala karanlıkta yüzmeye alışmak için gece yarısı Manş'ta yüzme denemesi de yaptı. Eşimin tek hedefi yüzmeyi tamamlamaktı. Bu nedenle hızlı tempoyla yüzmesini istemedim" dedi.
Manş'ı geçme sezonu her yıl haziran sonunda başlıyor, eylül ayı sonuna kadar sürüyor. Yüzücülere eşlik eden tekneler yarışçı yarışı bitirsin bitirmesin 2300 sterlin (yaklaşık 6 bin 500 TL) alıyor. İngiliz Yüzme Federasyonu da kayıt parası adı altında 500 sterlin (yaklaşık 1400 TL) ücret alıyor.
İngiltere'den Fransa'ya geçen Türk yüzücüler:
Erdal Acet 1976 yılında 9 saat 02 dakika
Ersin Aydın 1977 yılında 13 saat 40 dakika
Erdal Acet 1977 yılında 9 saat 07 dakika
Nesrin Olgun 1979 yılında 15 saat 47 dakika
Gürsel Seyit Güler 1987 yılında 18 saat 02 dakika
5 Eylül 2012 Kamil Resa Alsaran 13 saat 19 dakika
Fransa'dan İngiltere'ye Manş'ı yüzerek geçenler: (2000 yılında Fransa'nın koyduğu yasak üzerine artık yapılmıyor)
Murat Güler 1954 yılında 16 saat 50 dakika
Doğan Şahin 1961 yılında 14 saat 20 dakika
Ersin Aydın 1975 yılında 16 saat 40 dakika
virahaber.com