Aliağa Ticaret Odası, Aliağa'nın gelişmesine ve ilerlemesine katkıda bulunmak adına Aliağa'da lojistik merkez kurulmasına ilişkin ön çalışmalarına aralıksız devam ediyor.
Aliağa Ticaret Odası"nda “Ege Bölgesi"nin Parlayan Yıldızı Aliağa"dan Dünyaya Konteyner Taşımacılığı ve Yeni Lojistik İmkanları” konulu üst düzey katılımın gerçekleştiği bir sempozyum düzenlendi.
Yoğun ilginin olduğu sempozyuma Aliağa Kaymakamı İbrahim Keklik, Aliağa Belediye Başkanı Ö. Turgut Oğuz, İzmir Gümrükleri Başmüdür Yardımcısı Mustafa Yunar, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh, Aliağa"da ve İzmir"de faaliyette olan ihracat ithalat yapan firmalar ve lojistik firmaları, gümrük müşavirleri, lojistik öğrencileri katıldı.
Sempozyumda açılış konuşmasını yapan Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, Oda"nın hazırlamış olduğu Aliağa"nın lojistik imkanlarının, mevcut potansiyelinin ve altyapı sorunlarının anlatıldığı bir sunum yaparak Aliağa"ya ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.
Aliağa çok modlu taşımaya uygun
Aliağa"nın coğrafi konumunu harita üzerinde göstererek Aliağa"nın her türlü ulaşım modlarına uygun bir noktada olduğunu söyleyen Saka, bu mevcut durumun avantaja dönüştürülmesi ve buradan hem Aliağa"nın hem de ülkenin kazanç sağlaması gerektiğini belirtti. Sunuma Aliağa ile ilgili istatistikler vererek devam eden Saka, Aliağa"nın 1960"lı yılların sonunda Tüpraş"ın kurulmasının ardından sanayileşmenin hızlandığı ve buna bağlı nüfusun da hızla artarak bugün 65 bin civarına ulaştığını söyledi. Aliağa"da 27-28 bin sigortalı çalışan bulunduğunu belirten Saka bu çalışan sayısının nüfusa oranla çok iyi noktada olduğunu ifade etti.
Türkiye"nin önemli firmalarının birçoğu Aliağa"da bulunuyor.
Başkan Saka Aliağa sanayisinin mevcut durumu hakkında geniş bilgiler verdi. Saka: “Ebso"nun geçtiğimiz hafta açıkladığı listede ilk 100 firmadan 15"i Aliağa"da yer alıyor, ilk 3 sırada Tüpraş, Habaş, Petkim gibi ülke ekonomisinde büyük pay sahibi firmalar var. Türkiye"nin demir-çelik üretiminin %45"i Aliağa"da yapılıyor. Enerji sektöründe Enka, Çakmaktepe, LNG-Doğalgaz sektöründe dünyanın en büyük terminallerinden Ege-Gaz gibi bir firma Aliağa"da hizmet veriyor. Türkiye"nin en modern altyapıya sahip Aliağa Kimya İhtisas ve Karma Organize Sanayi Bölgesi (ALOSBİ) Aliağa"da bulunuyor” dedi.
Aliağa sanayisinin anlattıktan sonra Aliağa liman ve iskeleleri hakkında da kapsamlı bilgiler veren Saka, Nemrut ve Aliağa"da bulunan; Ege Gübre, Batıçim, İzmir Demir Çelik, Ege Çelik, Habaş, TCE EGE, Nemport, Petkim, Tüpraş, Ege Gaz, Total Gaz liman ve iskelelerinin ülke ekonomisine katkılarının yadsınamaz bir noktada olduğunu vurguladı.
Bu liman ve iskelelerde yılda 50 milyon ton civarı elleçleme yapıldığını söyleyen Saka, bu liman ve iskelelere ek olarak Kuzey Ege Çandarlı Limanı"nın da temelinin atılarak yapılmaya başlanmasıyla bölgenin öneminin daha da artacağını ifade etti.
Başkan Saka sunuma; “Türkiye"nin tek gemi söküm tesisinin de Aliağa"da bulunuyor olması Aliağa"nın önemini artırıyor. Ancak tüm bu mevcut potansiyele rağmen Aliağa"da hem sanayi hem de limanlar anlamında altyapı sorunları bulunuyor” diyerek devam etti.
Liman altyapı sorunları ele alınmalı
Başkan Saka; “Limanlara giden yollarda büyük sıkıntılar var. Yollar dar, bozuk ve modern yapıdan oldukça uzak. Liman yollarının dar olmasından ve gerekli park yerleri bulunmadığından ciddi anlamda trafik sorunu yaşanmakta ve kazalar olmakta. Limanların demiryolları ile bağlantı sorunu var. Özellikle Denizli"den, güneyden gelen yüklerin taşınmasında belirtilen rakamlar olması gereken yerlerde değil” dedi. Aliağa liman ve iskelelerine ilişkin gümrük uygulamalarından ve İzmir Tarım İl Müdürlüğü"nün uygulamalarından kaynaklı sıkıntıların da bulunduğunu belirten Saka bu sorunlar değerlendirilmesi ve bir an önce çözüme kavuşması gerektiğini söyledi.
Aliağa doğal bir lojistik merkez
Aliağa"nın genel durumuna bakıldığı zaman sanayi, üretim, liman ve iskeleleriyle lojistik merkez olma yolunda doğal bir yapıya sahip olduğu görülmektedir. Ancak lojistik merkez olmanın temel şartlarından altyapı eksiklikleri tamamlanarak çalışmalara başlanmalıdır diyen Saka, Aliağa Ticaret Odası"nın, Aliağa"ya ilişkin durum değerlendirmesi yaptıktan sonra Almanya"ya Bremen"i ve Hamburg"u kapsayan, Bremen Lojistik Köyü"nün, Hamburg Limanı"nın, Bremen Ticaret Odası"nın ve lojistik firmaların incelendiği kapsamlı bir teknik gezi düzenlediğini belirtti.
Almanya lojistik köy incelemesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Saka, Hamburg Limanı"nın demiryollarıyla, yükleme-boşaltma sistemiyle işleyişi ne denli hızlandırdığını, bu tip büyük limanların arkasında lojistik merkezlerin ne denli önemli yer tuttuğunu anlattı. Başkan Saka buradaki limanlara destek olan Bremen Lojistik Köyü"ne de değinerek, 1985 yılında 6 firma ile 850 dönüm arazide başlanan lojistik köy çalışmalarının bugün 5-6 bin dönüme ulaştığını, bugün 150 firma ve 8000 çalışanın bulunduğunu, tüm bunların hem bölgelerinin hem de ülkelerinin ekonomisine büyük katkı sağladığını belirtti.
Bölgede bir lojistik köy kurulacaksa bu Aliağa"sız olmaz, böyle bir Aliağa varken de başka yerde kurulamaz.
Sunumun sonuna geldiğinde Başkan Saka: “Aliağa"nın coğrafi konumu, hızlı sanayileşme ve sanayideki mevcut başarısı, limanlarının hızla gelişmesi-modernleşmesi, olumlu yönde artan ihracat istatistikleri, potansiyel nüfusu ve nüfus artış hızı, Aliağa"nın ekonomik potansiyeli, çoğaltılabilecek avantajlar da eklenirse; bir lojistik bölge kurulacaksa bunun Aliağa"sız olamayacağını, böyle bir Aliağa varken de başka yerde kurulamayacağını net şekilde ortaya koymaktadır” dedi.
"Gerekli desteği sağlayacağım”
Sempozyuma konuşmacı olarak katılan ve kısa bir konuşma yapan Aliağa Kaymakamı İbrahim Keklik: “Aliağa"nın gelişmesine ve ilerlemesine olanak verecek olan girişimler için gerekli desteği elimden geldiğince sağlayacağım” dedi.
“Gümrük uygulamalarının bu sempozyumda dile getirilmiş olması sorunların çözülmesi adına önemli bir adım”
Sempozyumda İzmir Gümrükleri Başmüdür Yardımcısı Mustafa Yunar gümrük uygulamaları hakkında ve gümrük mevzuatı konusunda bilgiler vererek, gümrük uygulamalardaki bazı sıkıntıların mevzuat gereği ortaya çıktığını bunlarla ilgili çalışmaların yapıldığını belirtti. Aliağa Gümrük Müdürü Özer Çildaş ile birlikte Aliağa gümrüğüne ilişkin istatistikler veren Yunar, daha sonra kendisine gelen sorulara cevap verdi.
Bir firma yetkilisinin, İzmir Serbest Bölge"den çıkışlarda büyük sorun yaşanıyor, çıkışlar akşam saat 16-17.00 civarında oluyor, biz de bu yüzden mesai yatırarak ek ücret ödemek durumunda kalıyoruz, bu konuda yapılabilecek bir çalışma olup olmadığı sorusu üzerine, Yunar İzmir Serbest Bölge"deki sistemin geliştirildiğini, birçok sorunun giderildiğini, daha iyi noktalara geleceklerini ancak yine de bu konuyu inceleterek çözüm olacak bir durum varsa gerekli girişimleri yapacağını belirtti.
Sempozyumun kapanış konuşmasını da yapan Saka, Aliağa"nın ve bölgenin sorunlarının konuşulduğu bu sempozyuma katılarak samimiyetini ortaya koyan kurum ve kuruluşlara, sorunlarını dile getiren firmalara teşekkür ederek, konuşulan sorunları süreç içinde ilgili bakanlıklara da aktarıp altyapı sorunlarının giderilmesi ve Aliağa"da lojistik bir merkez kurulması adına çalışmalara başlanması gerektiğini ifade etti.
Virahaber