Lojistik ve Dış Ticaret Zirvesi

Çağ Üniversitesi'nde düzenlenen '1. Bölgesel Lojistik ve Dış Ticaret Zirvesi'nde lojistik sektörünün önemi ve bu alanda yaşanan gelişmeler masaya yatırıldı.

Tarsus-Adana yolundaki yerleşkesinde eğitim veren Çağ Üniversitesi'nde düzenlenen '1. Bölgesel Lojistik ve Dış Ticaret Zirvesi'nde lojistik sektörünün önemi ve bu alanda yaşanan gelişmeler masaya yatırıldı. Çağ Üniversitesi Rektör yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Başaran, Çağ Üniversitesi Lojistik Kulübü tarafından Üniversitenin Amfi Plaza'sında düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, lojistik sektörünün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de lokomotif sektörlerden biri olduğunu söyledi.

Çağ Üniversitesi olarak 2007 yılında Lojistik bölümünü açtıklarını ve o günden bu yana lojistik sektörünün büyük bir hızla gelişip, önem kazandığını ifade eden başaran, 2009 yılında Avrupa Birliğinin bir rapor yayınladığını, bu raporda gelecekte yeni işlere temel oluşturan ilkelerin yer aldığını belirterek, 'Bu ilkeler arasında küreselleşme, yenilik getirme, aynı anda birkaç işi birden yapma gibi maddeler vardı. Bu ilkeleri biz Türkiye'de uzun yıllardır hayata geçiriyoruz. Kısaca biz küreselleşmeye çok uzun yıllar adapte olmuşuz. Yeni bir sektör olarak önem kazanan lojistik sektörü, dış ticaretin gelişiminden, istihdama katkılarına kadar Türk ekonomisinin lokomotif sektörlerinden biri durumuna gelmiştir' dedi.

Çağ Üniversitesi öğretim üyesi yardımcı Doç. Dr. Köksal Hazır, küreselleşen dünya ekonomik sistemi içinde, önündeki engelleri kalkan uluslararası ticaretin ihtiyaç duyduğu hizmeti ve en büyük desteği lojistik sektöründen aldığını vurguladı.

Hazır şunları kaydetti:

'Lojistik sektöründen minimum maliyetlerle, istenilen yerde ve istenilen zamanda, güvenli ve yüksek kalitede hizmetle görevini yerine getirmesi istenmektedir. Deyim yerindeyse sağlıklı bir vücut gibi çalışması beklenmektedir. Yani mükemmel bir planlama, üstün iletişim ve kontrol, vücudun ihtiyaç duyduğu girdilerin bulunması, kullanılır hale getirilmesi, her bir hücreye ihtiyacı kadar ulaştırılması, hücrelerin atıklardan arındırılması ve bu faaliyetlerin kesintisiz yerine getirilmesi. Bu sektörde çalışanları zorlu görevler beklemektedir. Bu zorlu görevleri başarmanın yolu ise iyi bir eğitim sürecinden geçmektedir. Çağ Üniversitesi'nde verilen eğitimin kapsamında iyi bir yabancı dil, organizasyon yeteneği, iletişim becerisi, planlama ve kontrol yetenekleri, analitik düşünme becerisi, teknolojiye hakimiyet detaylı olarak öğretilmektedir.'

Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş. (MIP) Genel Müdür Yardımcısı Nuri Peker ise yaptığı konuşmada, Mersin limanının 2007'de özelleştirilmesinden bu yana şirket olarak hayata geçirdikleri çalışmalar ve yatırımlar hakkında bilgi verdi.

Peker, Özelleştirilen Mersin Limanı'nın MIP'e devriyle yeniden yapılanma sürecine girdiğini, bu değişimle kısa sürede Türkiye'nin en büyük konteyner limanları arasında yer aldığını belirterek, şunları kaydetti:

'Mersin Uluslararası Limanı coğrafi konumu kapasitesi, geniş hinterlandının yanı sıra yurt içi ve yurt dışına olan çok modlu bağlantı kolaylığının sağladığı avantajlarla, yalnız Türkiye'nin değil aynı zamanda Orta Doğu ve Akdeniz'in en önemli limanı konumundadır. 21 rıhtımı olan liman 1.100.000 metre kare yüzölçüme sahiptir. Koyteyner hizmetleri, genel kargo, proje kargo, dökme katı yük, dökme sıvı yük, Ro-Ro, cruise ve deniz hizmetleri verilmektedir. Limandaki işlem hacmini artırmak amacıyla devir işleminden sonra ilk iş olarak ekipman sayısı arttırılmıştır. Çekici ve konteyner dorsesi, konteyner boşaltma/doldurma forklifti, kargo rıhtım vinci, mobil vinç, konteyner ve kargo gemi yükleme-tahliye vinci, muhtelif kargo gemi ambar içi elleçleme aletleri ve ataçmanları ile bilgisiyar, alt yapı yatırımları ve tamir bakım gibi yatırımlar gerçekleşmiştir.' Lojistik zirvesi toplantısında, Lojistik, Dış Ticaret ve Gümrükleme, Lojistik ve dış ticaret işletmelerinde insan kaynakları süreçleri de görüşüldü.

AA

GÜNCEL Haberleri

Denizci Fenerbahçeliler Derneği, Özel Film Gösteriminde Bir Araya Geldi
Çanakkale Boğazı'nda Müsilaj Devam Ediyor
Ağ İle Avlanma Yasağına Uymayan Şahsı Jandarma Yakaladı
Tamer Kıran, Ticaret Bakanı Bolat ile Birlikte Bangladeş'e Gitti
Tekirdağ'da Müsilajla Mücadele Kapsamında Atık Su Denetimleri