Limasol Limanı özelleşiyor

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanı Marios Demetriades, Limasol Limanı'nda ticari hizmetlerin özelleştirilmesi için çalışmaların başladığını Nisan'da niyet beyanı için ihaleye çıkılacağını açıkladı.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanı Marios Demetriades, Limasol limanının özelleştirme sürecinin Nisan'da resmen başlayacağını ve  niyet beyanı için ihaleye çıkılacağını açıkladı. Bakan, proje ekibinin birden fazla yatırımcıyı çekme ihtimalini değerlendirdiğini belirtti.

Bakan Demetriades, Ulaştırma Bakanlığının, Kıbrıs'ın ticari merkezi olan Limasol limanının özelleştirilme sürecinden önce, Uluslararası uygulamalar doğrultusunda Limasol liman harç ve ücretlerinin gözden geçirileceğin açıkladı. Bakan, limanda çalışanların haklarının korunacağının güvencesini de verdi.

Mart 2013’te Kıbrıslı yetkililer, Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF’den oluşan Troyka ile 10 milyar avroluk bir kurtarma programında anlaşmaya varmıştı.

Kurtarma programının koşulları arasında, Kıbrıs Telekomünikasyon Kurumu (Cyta), Kıbrıs Limanlar Dairesi ve Elektrik Kurumunun 2016 yılına kadar özelleştirilmeleri öngörülüyor. Bu özelleştirmeden bir milyar avro elde edilmesi hesaplanıyor.

Özelleştirme sürecinde Ulaştırma Bakanlığının mali danışmanı olan Rothchilds, piyasayı değerlendirmek amacıyla bir sondaj süreci başlattığını ifade eden Bakan Demetriades, liman ve kargo terminalleri yönetiminde önde gelen şirketlerin,  Limasol Limanına ilgi gösterdiklerini açıkladı.

Yapılan süreçle liman faaliyetlerinin hangilerinin özelleştirileceği konusun da açıklık kazanacağına işaret eden Bakan, birden fazla yatırımcıyı sürece dâhil etme olasılığı bulunduğunu da söyledi.

Bakan,  “ Kıbrıs Cumhuriyetine azami faydaları sağlamak ve olası yatırımcıların sayısını artırmayı” amaçladıklarını belirten Demetriades, bir yatırımcının yükleme / boşaltma işlemlerine veya genel operasyonlara ve bir diğer yatırımcının ise konteyner terminalini işletmeye ilgi gösterebileceğini açıkladı.

Alınan bilgilere göre, konteyner terminali işletme sektöründe 3 milyar avrodan fazla geliri olan, Uluslararası üne sahip APM Terminals ve DP World şirketler dâhil, bir dizi yabancı şirket Limasol limanına ilgi gösterdi.

Bakan, “yatırımcı yılsonuna kadar seçilecek ve sürecin 2016 yılının ilk çeyreğinde tamamlanacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

Ruhsat veya imtiyaz anlaşması

Bakan Demetriades, şu an Bakanlık danışmanlarının özelleştirmeyle ilgili yasal metodu incelendiklerini ve iki görüş olduğunu; ya ruhsat sözleşmesi ya da imtiyaz anlaşması.

“Liman tesislerini en az 25 yıllık bir süre için özel yatırımcılara sağlayabileceğiz” diyen Demetriades, Bakanlık yetkililerinin ve danışmanlarının, özelleştirmeyle ilgili yapılan yöntem hakkında Avrupa Komisyonu'nun Rekabet ve Piyasalar Müdürlüklerini bilgilendiklerini; Kıbrıs Limalar Dairesinin, bir kamu kuruluşu olarak denetleyici rolüne sahip olmaya devam edeceğini söyledi.

Demetriades, Limasol limanının genişletilmesine Britanya Egemen Üslerinin yetkisi altında olan bitişik Merra alanının eklenmesiyle devam edildiğini ve limanların genişletilmesinin limanların gelişmesi için önemli bir şart olduğunu vurguladı.

Bakan Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanlığının özelleştirme süreci tamamlanmadan önce harç politikasını gözden geçireceğini de açıkladı.

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

LİMAN Haberleri

Mersin Uluslararası Limanı 25 Milyon TEU’nun Üzerine Ulaştı
Asyaport, Aylık Elleçlemede Türkiye Rekorunu Kırdı
Evyapport'tan Limandaki Kazaya İlişkin İlk Açıklama
Asyaport’un Yükünü Kadınlar Taşıyor
AYM, Limanların İhalesiz Özelleştirilmesine İkinci Kez İptal Kararı Verdi