Yıllardır CMC maden şirketinin bıraktığı kötü izlerden bir türlü kurtulamayan Lefkeliler, artık bölgelerine yapılması planlanan yatırımları ince eleyip sık dokuyor.
Yeni bir çevre felaketiyle karşı karşıya kalmak istemeyen bölge halkı, bir yatırım yapılırken, kendilerine açık ve net bir şekilde bilgi verilmesini istiyor.
Gemikonağı'na serbest liman yapılmasını içeren Serbest Liman Yasa Tasarısı da son zamanlarda bölge halkının en büyük kaygılarından biri oldu.
Meclisten oybirliği ile geçip alt komiteye gönderilen bu tasarı hakkında kendilerine açıklama yapılmasını isteyen Lefkeliler, bölgenin petrol dolum tesisi, rafineri ve sintine olarak kullanılacağından endişeli.
Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya ve Lefke Turizm Derneği Başkanı Hasan Karlıtaş, bölge halkının serbest liman konusundaki endişelerini aktardı.
Karlıtaş: Hedef temiz yatırım değil, kirli yatırımdır
Lefke Turizm Derneği Başkanı Hasan Karlıtaş, sivil toplum örgütleri olarak Gemikonağı'na serbest liman yapılmasına karşı olduklarını yineledi.
Meclisten oyçokluğu ile böyle bir karar çıktığını hatırlatan Karlıtaş, “Biz Lefke'deki dernekler olarak böyle bir şeyin olmasına açıkça karşı olduğumuzu belirtmiştik. Bizce bu yatırım düşüncesinin altında temiz yatırım yoktur, kirli yatırım düşünceleri vardır” dedi.
“Ucu açık ifadeler endişe yaratıyor”
Karlıtaş, Lefke'nin cittaslow olduğunu hatırlattı ve bu bölgeye yapılması gereken yatırımların turizm, eğitim ve tarım alanında olması gerektiğini kaydetti.
Ancak yasa tasarısında uçuk açık ve endişe yaratan ifadeler bulunduğuna işaret eden Karlıtaş, şöyle konuştu:
“Bölgeye düşünülen bu yatırımla ilgili yasa taslağını incelediğimiz zaman çok net olmayan durumlar var. 49 yıllığına kiralanacağından söz edilir ve Serbest Limanlar Dairesi ile ilgili sözleşmenin yapılacağı anlatılıyor.
Ucu açık ifadeler içerdiği için endişeliyiz. Daha önce de bölgede düşünülen petrol dolum tesisi, rafineri ve sintine denilen bir proje vardı. Yine aynı şekilde bir yapı oluşturulacağı yönünde güçlü istihbaratlar aldık. Bu nedenle karşı çıkıyoruz”.
“Marina, yat limanı, balıkçı barınağı yapılsın”
Karlıtaş, bölge halkı olarak, bölgeye petrol dolum tesisi, rafineri ve sintine yapılacağına, marina, yat limanı ve balıkçı barınağı yapılmasını istediklerini anlattı. Hasan Karlıtaş, şöyle devam etti:
“Biz bölge halkı olarak marina, yat limanı, balıkçı barınağına evet diyoruz, kirli yatımlara hayır diyoruz. Temiz yatırıma evet, kirli yatırıma hayır. Derneklerin, yatırıma karşı olduğu yönünde bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Böyle bir şey söz konusu değildir. Biz kirli yatırıma karşıyız. Marina, yat limanı, balıkçı barınağı gibi yatırımlara evet diyoruz. Petrol dolum tesisi gibi yatırımlara hayır.”
“Yine ‘SİT alanı’ engeline takılacak”
Serbest Liman Projesi'nin düşünüldüğü yerin Soli SİT Alanı'na çok yakın bir yer olduğuna dikkat çeken Karlıtaş, “Geçmişte SİT engeline takılmıştı. Proje aşamasına gelinirse ki biz gelmemesi için çalışıyoruz, yine SİT engeline takılacağını düşünüyoruz. Üstelik bir tane serbest liman var bölgede ve onun gerekleri yerine getirilmedi. Bunlar yapılmadan ikinci bir serbest liman bölgesi yaratmak bizce doğru değildir” dedi.
“Bakanın randevu vermemesi endişeleri artırıyor”
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı'ndan üç aydır randevu almaya çalışmalarına rağmen bakanın bir türlü randevu vermemesinin endişelerini daha da artırdığından söz eden Karlıtaş, şöyle devam etti:
“Muhalefet partileri ile görüştük, destek aldık. Sayın bakandan randevu istedik, üç aydır randevu alamıyoruz. Bu randevuyu alamamak da bizim kafamızı karıştırıyor. Biz sadece Lefke'ye değil, Kuzey Kıbrıs'ın hiç bir yerinde bu tarz yatırımların olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Turizm, eğitim ve üretim üzerine çalışalım. Zaten CMC'den çok çekmiştir bu bölge. Yeni soru işaretleri yaratacak bir yatırım olmasın. Hükümetimizden beklentimiz, güzel yatırımlara ön ayak olsunlar, sonuna kadar destek olalım.”
Kaya: Net bir açıklama yapılmadı
Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya da Serbest Limanlar Yasa Tasarısı'nın 7 Temmuz'da meclise değişiklik yasası olarak verildiğini söyledi ve ardından da meclisin kapandığını ifade etti.
Kendilerinin o zamandan, bu tasarının hiçbir içeriği olmadığını belirttiklerini kaydeden Kaya, bu tasarıda sadece Bakanlar Kurulu'na, yerli, ya da yabancı yatırımcılara, 49 yıllığına kiralanması için yetki verilmesinin yer aldığını anlattı.
Kaya, “2002'de ilan edilmiş Gemikonağı Serbest Liman Bölgesi var. O varken neden bir ikinciye ihtiyaç duyulur” diye sordu.
“Daha önce de kirli yatırım planı vardı”
Kaya, aynı yer için daha önce de kirli yatırım planı olduğunu hatırlattı ve şunları söyledi:
“Bunlarla ilgili herhangi bir açıklama yok. Daha önce buraya bir takım kirli yatırımların yapılacağı yönünde girişimlerde bulunulmuştu. Orada temiz liman dediğimiz alanda bir etüd yapıldı. Orada tarihi yerler bulunduğu için Çevre Dairesi tarafından uygunluk raporu verilmedi. Bu durum da onu çağrıştırıyor. İnsanlar, kirli yatırım yapılacağından endişeli.”
“Sit Alanı Yasası'na uymuyor”
Söz konusu bölgenin Soli Arkeolojik SİT Alanı'nın devamı olduğuna değinen Kaya, şöyle konuştu:
“SİT alanının bittiği parselin hemen yanı... SİT Alanı Yasası'na göre, SİT alanına komşu parsel, SİT alanı görevi görür. Yoksa SİT alanı mı iptal edilecek, sorgulandı ancak cevap alınamadı. Bu durum bölge halkının herhangi bir yat limanı, marina, balıkçı barınağına karşı olunduğu anlamına gelmiyor. Sadece kirli bir yatırım istenmiyor. Diğer yatırımları zaten1974'ten beri herkes talep ediyor. Burası uluslararası tanınmış bir liman. Bunun bir şekilde bölgeye katkısı olacak bir yatırıma dönüştürülmesi gerekiyor. Bu bölgedeki ekonomi, turizm, eğitim ve üretim üzerinde yoğunlaşmıştır.”
Vira Haber