Lefke Gemikonağı'na yat limanı yapılacak

Lefke'de “Karavostasi Limanı” bölgesine inşa edilecek yeni liman kapsamında, bölge halkını tedirgin eden petrol dolum tesisi olmayacağı açıklandı.

Lefke bölgesindeki Gemikonağı’nda uluslararası deniz taşımacılığında yasal Kıbrıs limanlarından biri olarak adı geçen “Karavostasi Limanı” bölgesine inşa edilecek yeni liman kapsamında, bölge halkını tedirgin eden petrol dolum tesisi olmayacağı açıklandı.

Yaklaşık 3 yıl içerisinde tamamen bitirilmesi hedeflenen ve kurvazier (cruise) gemilerinin dahi yanaşabileceği büyüklükteki limanı yapacak şirketi direktörü ve mimarı, “Bölge halkı rahat olsun, bu yatırım, Lefke’ye yapılacak en büyük yatırım olacak ve halkımızı da mutlu edecek” dedi.

Liman için tüm izinlerin tamamlandığını ve çok yakında çalışmaların başlayacağını belirten şirket direktörlerinden Hüsnü Falyalı, “Serbest bölge ve yat limanı yapıyoruz” dedi.

Hüsnü Falyalı, “Dolum tesisi kesinlikle olmayacaktır, kirli yatırım söz konusu değildir, tam tersine çevreyi güzelleştirecek bir yatırım yapıyoruz” diye konuştu.

Bölgeden geçen yatların oradan hizmet almasını sağlayıp, yolcu ve yük taşıyan gemileri hedeflediklerini anlatan Hüsnü Falyalı, yatırımın kaç paraya mal olacağı konusunda şu anda açıklama yapmayı gereksiz gördüklerini ekledi.

“Rakam çıkmadı ama milyon dolarlar konuşuyor, çok büyük gemiler olacak” diyen Falyalı, “bölgede deniz altındaki derinlik, cruise gemilerinin yanaşmasına müsaittir” şeklinde görüştü.

Bölgenin tarihi açıdan zenginliğine de değinen Falyalı, “bölgede büyük ve iyi yönde değişiklik olacak, kirlilik yoktur, petrol dolum tesisi yoktur” dedi.

Bölge halkının petrol dolum tesisi konusunda rahat olmasını isteyen Falyalı, “Güzelyurt’un narenciyesinin daha düşük maliyetle ihraç edileceğini de söyleyebiliriz” diye ekledi. Falyalı, bölgenin tüm narenciyesini daha rahat bir şekilde ihraç edeceklerini eklerken, “inşaat çalışmaları ve sonrasında bölge insanını istihdam etmeyi öncelikli olarak ele alacağız” şeklinde konuştu.
Falyalı, “Kıbrıs sorunu çözülürse, bu bölge Rumlara kalacak” şeklinde bir endişe taşımadıklarını da ekledi ve “Kıbrıs sorununun çözüleceğini sanmıyorum, bizim yatırım endişemiz yok” dedi.

Çevreye zarar verilmeyecek

Liman projesini hazırlayan ve merkezi İstanbul’da bulunan mimarlık şirketinden, Mimar Dr. Cemil Atakara şunları söyledi: “Oldukça geniş çaplı ve detay gerektiren bir proje. İstanbul ve Kuzey Kıbrıs’taki ofislerimiz birlikte çalışıyor. Öncelikle bölgeyi ziyaret ettik. Dökümantasyonları hazırladık. Devlet daireleri tüm ihtiyaçlarımızı karşılayamadı. Deniz dibi taramasını yaptık. Ölçümleri hazırladık. Orada mevcut bir iskele var. Kendim de dalgıcım. Daldım. Çok yoğun bir çürüme var. İskele zaten en fazla on yılda çöker. Çelik, belirli bir zamanda mukavemetini yitiriyor. Çok kötü durumdadır. Burada CMC’den (Kıbrıs Maden Şirketi) atığı, bakır atıkları vardır.

Çevreyi şu anda kirletiyor durumdadır. Bizim yapacağımız, burasını serbest liman haline getirmek olacak. Buraya petrol dolum tesisi olmayacak. Liman yapılacak. Bölgede tarihi eser bulunmadığı da saptandı. Mimarlar olarak zaten bu konuda hassasız. Hemen araştırma istedik. Limanın yapılacağı parseller incelendi. Tarihi eser ve SİT alanı olmadığı saptandı. Biz çalışmalarımıza başladık. Mevcut peton yapı da kullanılarak inşaat yapılacak. 

virahaber.com

LİMAN Haberleri

Bodrum Cruise Port, 2024 Sezonunu Rekor Yolcu Sayısıyla Kapattı
Mersin Uluslararası Limanı 25 Milyon TEU’nun Üzerine Ulaştı
Asyaport, Aylık Elleçlemede Türkiye Rekorunu Kırdı
Evyapport'tan Limandaki Kazaya İlişkin İlk Açıklama
Asyaport’un Yükünü Kadınlar Taşıyor