Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, Maryland Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada yükselen ve gelişen ekonomilere yönelik değerlendirmelerde bulundu. Küresel ekonominin yüzde 60’ını oluşturan ülkelerin son yıllarda zayıfladığına dikkati çeken Lagarde, şunları kaydetti:
"Yükselen piyasalar, şimdi yıllar süren başarının ardından acı bir gerçekle karşı karşıyalar. Büyüme oranları düştü, sermaye akışı tersine döndü ve orta vadeli beklentiler çok kötüleşti. Örneğin, geçen sene, yükselen piyasalardan 531 milyar dolarlık net sermaye çıkışı olduğu tahmin ediliyor. Bu ülkelere, 2014’te 48 milyar dolar net sermaye girişi olmuştu."
"Endişe verici bir durum"
Lagarde, bu gelişmelerle yavaşlayan küresel büyüme, varlık piyasalarındaki değer kayıpları ve sermaye çıkışlarının ‘‘endişe verici’’ olduğunu dile getirdi.
Yükselen ve gelişen ekonomilerin 30 ile 50 ülkeyi kapsadığını belirten Lagarde, bunların birçok açıdan birbirinden çok farklı özelliklere sahip olduğuna dikkati çekti. Lagarde, "En yüksek seviyelerine göre yüzde 65-70’e yakın değer kaybeden petrol ve metal fiyatları, uzun bir süre daha düşük kalmaya devam edeceğe benziyor" değerlendirmesini yaptı.
"Türkiye doğrudan etkileniyor"
IMF Başkanı Lagarde, Suriyeli sığınmacıların oluşturduğu krizin Türkiye, Lübnan ve Ürdün gibi milyonlarca yerinden edilmiş insana ev sahipliği yapan ülkeleri doğrudan etkilediğini söyledi.
Öte yandan Lagarde, ABD'nin parasal normalleşmeye başlamasından dolayı özel bir sorumluluğun altını çizerken, "Fed'in iyi iletişim kurmayı ve tedbirli davranmayı sürdürmesi gerekiyor" dedi.
ViraHaber.com