"Kumla" yenilenerek suya indi

Gaziantep İl Özel İdaresi'nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Deniz Otobüsleri A.Ş'den, Fırat Nehri üzerinde turistik turlar düzenlemek için satın aldığı Kumla Vapuru, bakım ve onarımının ardından Birecik Baraj Gölü'ne indirildi.

Gaziantep Özel İdaresi Genel Sekreteri Cafer Yılmaz, Kumla Vapuru'nun suya indirilmesi dolayısıyla düzenlenen programda, Kumla Vapuru'nun yıllardır Fırat Nehri üzerinde turizme hizmet verdiğini belirtti. Vapurun yenilendiğini, bakım ve onarımdan geçirilerek yeniden suya indirildiğini ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:

"Bu bakım ve onarım bize 15-20 yıllık bir süre verecek ancak biz bununla yetinmeyeceğiz. Denizcilik Müsteşarlığı'nın katkılarıyla İstanbul'dan bir gemi daha getireceğiz. Bununla birlikte suyu hızlı kullanma, daha çok kullanma kapasitesine ulaşacağız. Zeugma Projesi'nin ihalesi tamamlandı. Mart ayı itibariyle otopark, yürüme yolları ve sosyal tesisler hizmete açılacak. Dolayısıyla bizim suyu daha etkin kullanmamız gerekecek. Bu açıdan Kumla Vapurunun vereceği hizmet önemli. Üst katında bir genişletme yaptık. Makyajını yapacağız. Daha şık, daha hızlı ve daha güvenilir bir Kumla vapuruna kavuşmuş olduk."

Yılmaz, alacakları yeni gemiyle Zeugma Antik Kenti'nin daha etkin bir şekilde tanıtılacağını ifade etti. Yenilenen Kumla Vapurunun bölgenin tanıtımına ve turizmine daha etkin katkı sağlayacağını düşündüklerini ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:

"Arkadaşlar kazasız belasız suya indirilmesi dolayısıyla kurban kesmişler. O nedenle buradayız. Bununla birlikte kültür ve turizm adına önemli bir katkı elde etmiş olacağız. Denizimiz yok ama burada su yolu çok güçlüdür. Zamanında burada bir denizcilik kültürü varmış hatta Nizip'te Birecik'te tersaneler varmış. Buralarda o kültür var zaten, biz bunu yeniden canlandırıyoruz, 21. yüzyıla taşıyoruz. El birliğiyle şehrimizi ulusal ve uluslararası bir Aktör haline getireceğiz."

Yılmaz, Kumla Vapuru'nun nisan ayından itibaren hizmet vermeye başlayacağını bildirdi.

-"Kültür ve medeniyetlerin kaynaşma noktası"-

Kültür ve Turizm İl Müdürü Salih Efiloğlu ise Fırat Kültür Havzası'nın "dünyada eşi ve benzeri olmayan bir alan" olduğunu söyledi.

Bölgenin kültür ve medeniyetlerin kaynaşma noktası olduğunu iade eden Efiloğlu, "Bölgemiz etkin tanıtım ve doğru yatırımlarla belki dünya kültür mirasına girecek kadar önemli bir yer. Herkes elini değil başını taşın altına koymuş durumda. İnanıyoruz ki yapılan çalışmalar en kısa sürede yöre halkının refah seviyesine de yansıyacaktır. Bu projeler aynı zamanda imaj ve prestij projeleri" diye konuştu.

Kumla Vapuru'nun bakım ve onarım çalışmalarının yaklaşık 150 bin liraya mal olduğu bildirildi.

Gaziantep İl Özel İdaresi tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı Deniz Otobüsleri A.Ş'den 60 bin dolara satın alınan, 27 metre boyunda, 5 metre eninde ve 100 ton ağırlığındaki Kumla Vapuru, 120 yolcu taşıma kapasitesine sahip.

Birecik Baraj Gölü'ne, 26 Temmuz 2007'de indirilerek turizme kazandırılan Kumla Vapuru'yla, Nizip ilçesinde Zeugma Antik Kenti ile Rumkale arasında turistik turlar düzenleniyor.

A.A.
 

TURİZM Haberleri

Lüks Yolcu Gemisi Kuşadası'na Demir Attı
Rus Kruvaziyerden 2024'ün Son Ziyareti
Rus Turistler Bu Kez Erken Döndü
İzmir’e Kruvaziyer Gemisiyle 10 Ayda 150 Bin Yolcu Geldi
Kruvaziyer Rotaları Arap Körfezi’ne Kayıyor