Kültür balıkçılığı sektörü, Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan balık çiftliklerinin rakip ülkelerle eşit koşullarda üretim yapmasının önünün açılmasını istiyor. Sektör, yeni alanların da kültür balıkçılığına açılmasını talep ediyor. Yaşar Holding Tarım, Hayvancılık ve Balıkçılık Grubu Başkanı ve İzmir Su Ürünleri Yetiştiricileri ve Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Girenes, Yunanistan'da balık çiftliklerine sadece 20 metre şartı getirilirken, Türkiye'de kıyıdan bin 100 metre mesafede ve en az 30 metre derinlik şartının olduğunu belirterek, bu koşullarda üretimde sıkıntı yaşandığını söyledi.
Önemli potansiyel
Türkiye'nin sahip olduğu deniz yüzeyi ve 8 bin 500 kilometrelik kıyı şeridi ile kültür balıkçılığı sektöründe büyük potansiyele sahip olduğunu dile getiren Girenes, bu potansiyelin iyi kullanılması halinde gelecekteki en büyük üreticilerden biri olabileceklerini söyledi. Son yıllarda dünyada ve Türkiye'de avcılık azalırken, yetiştiriciliğin hızla arttığını dile getiren Girenes, kültür balığı ihracatının 500 milyon doları aşmak üzere olduğunu söyledi. Girenes, "Su ürünlerinde hem üretici hem tüketici hem ihracatçı olan Türkiye, geçen yıl Çin ve Hindistan'dan sonra en hızlı büyüyen üçüncü ülke olmayı başardı. Avrupa'da çipura ve levrekte Yunanistan'dan sonra ikinci büyük üretici konumundayız. Türkiye'de geleceği yükselen stratejik öneme sahip sektörlerin başında su ürünleri geliyor. Akdeniz'de daha fazla söz sahibi olmak için sektörümüzün sıkıntıları çözülmeli" dedi.
2007 yılında çevre duyarlılığına bağlı olarak hassas alan tebliği yayınlanması ile kültür balıkçılığının sınırlandırıldığını belirten Girenes, kıyıya bin 100 metre uzaklık ve 30 metre derinlik uygulamasının kültür balığı üretimine zarar verdiğini söyledi. Girenes, bu uygulama ile balıkların yem yiyemediğini, adeta yaşam savaşı verdiğini belirterek, "Biz Yunanistan'daki gibi 20 metre derinliğin baz alınmasını istiyoruz. Hatta derinlik 30 metre de olabilir. Ancak kıyıya uzaklık kriterinden vazgeçilmeli. Bu komşumuz Yunanistan ile eşit koşullarda rekabet için zorunlu bir şart" diye konuştu.
"Merkez olabiliriz"
Bugün dünyada İskoçya, Şili, Norveç gibi ülkelerde turizme zarar vermeyen koyların kültür balıkçılığına tahsis edildiğini söyleyen Hasan Girenes, "Yunanistan bu konuda öncü. Ege Denizi de yüzlerce uygun koy ile kültür balıkçılığının merkezi haline gelebilir. Yerleşim yerlerine asla zarar vermeden bunu yapabiliriz. Üretim artışı için buna ihtiyaç var" dedi.
virahaber.com