İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 'Costa Crociere firmasının CEO'su Foschi ile Üçkuyular'dan sonra Alsancak Limanı için de birlikte çalışma konusunda fikir birliğine vardık' dedi.
Demirtaş, Fransa'nın Cannes şehrinde düzenlenen Seatrade Akdeniz Kruvaziyer, Süper Yat, Feribot Fuarında gerçekleştirdiği temaslara ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, fuar kapsamında, Costa Crociere CEO'su Pier Luigi Foschi ile yaptıkları görüşmede, Alsancak Limanı'nın Özelleştirme Yüksek Kurulu kararıyla yük ve yolcu limanı olmak üzere ikiye ayrılması üzerine, liman içinde hangar yıkımlarına başlandığı bilgisini Foschi'ye aktardığını belirtti.
Foschi'nin viyadük ayaklarına ilişkin sorusu üzerine, limana uzatılacağına yönelik bilgi verdiğini anlatan Demirtaş, kruvaziyerlerle gelen turistlerin limanda fazla yürütmeden İzmir'i görmeye nasıl yönlendirilebileceğini görüştüklerini bildirdi.
Kruvaziyer eleman eğitimi ve İzmir çıkışlı Karadeniz ve Doğu Akdeniz destinasyonlarına ilişkin özet dosyalarını ilettikleri Foschi'nin, İZTO ile işbirliğine devam etmek isteğini dile getirdiğine dikkati çeken Demirtaş, şunları kaydetti:
'Costa Crociere firmasının CEO'su Pier Luigi Foschi ile Üçkuyular'dan sonra Alsancak Limanı için de birlikte çalışma konusunda fikir birliğine vardık. Foschi'ye, Aliağa-Menderes Hızlı Tren Projesi'nin tarihi mirasıyla dünyaca ünlü olan Selçuk ve Bergama'yı birbirine bağlaması için harekete geçildiğini de anlattık. Costa bu haberi heyecanla karşıladı. Kruvaziyer gemilerle gelen turistlerin bu yolla Efes'e daha kolay gidebileceğini ve kenti daha detaylı gezme fırsatına sahip olacağını belirtti.'
Fuar süresince, MSC, Silver Sea, Fred Olsen gibi şirketlerin yöneticileri, acenteler, Akdeniz Kruvaziyer Birliği ve Avrupa Kruvaziyer Konseyi yetkilileriyle görüşme imkanı bulduğuna işaret eden Demirtaş, 'Akdeniz Kruvaziyer Birliği ve Avrupa Kruvaziyer Konsey Başkanı Manfredi Lefebre D'Ovidio ile İzmir'de özel bir toplantı yapılması konusunu görüştük. Uzun yıllar önce İzmir'e geldiğini ve hayran kaldığını söyledi. Kruvaziyer şirketlerinin CEO'ları ve üst düzey yöneticilerinin katılımıyla İzmir'de bir toplantı düzenleme teklifimizi olumlu karşıladılar. Bu toplantı İzmir'in kruvaziyer turizmindeki gelişimine önemli bir katkı sağlayacaktır' ifadelerini kullandı.
'2011 AKDENİZ İÇİN ÖNEMLİ BİR YIL OLACAK' Demirtaş, fuarın konferans oturumlarına katılan kruvaziyer turizminde sektöre yön veren isimlerin, 2010 yılında Akdeniz'de Avrupa limanlarından çıkan 5 milyon yolcu sayısına ulaşıldığını, 2011 yılında şartların iyi gitmesi halinde 10 milyon yolcu beklentisini taşıdıklarını belirtti.
İzmir'in potansiyeli en iyi şekilde değerlendirmesi gerektiğini vurgulayan Demirtaş, açıklamasında şu bilgileri verdi:
'Artık Karayipler destinasyonlarının eskisi gibi revaçta olmadığını biliyoruz. Özellikle Kuzey Amerikalı turistler artık yeni rotalar istiyor. Akdeniz'in önemli bir potansiyel barındırdığını ve uygun iklim koşullarının da kruvaziyer şirketleri için Akdeniz ve İzmir'i öne çıkardığını net bir şekilde gördük. Kruvaziyer turizminde Akdeniz'in barındırdığı ciddi potansiyele rağmen sektör temsilcileri, Akdeniz'de bulunan limanlarda altyapı çalışmalarının önemine değindi. Liman dışında, tur çeşitlerinin de arttırılması gerektiği vurgulandı. Kruvaziyer turizmi şu anda Avrupa'ya 34 milyar dolar gelir sağlıyor ve Avrupa tersaneleri 2012 yılına kadar yoğun bir şekilde gemi inşa ediyorlar. İzmir olarak bu potansiyelden aldığımız payı arttırmak için çalışmalarımızı arttırarak sürdüreceğiz.'
Kruvaziyer turizminde, üst düzey gelir grubu yolculara hitap eden Fred Olsen firmasının İşletme Müdürü Nigel Lingard ile görüştüğünü kaydeden Demirtaş, 'Yolcu profili farklı olan firmaların da rotalarına İzmir'i almalarını istiyoruz. İngiliz Fred Olsen firması bir süredir İzmir'e sefer düzenliyor ancak bu seferler bizim isteğimiz düzeyde değil. İsteğimiz, firmanın daha fazla gemisinin İzmir Limanı'na gelmesi. Firmanın işletme müdürüyle yaptığımız görüşmede de bu isteğimizi dile getirdik' ifadelerini kullandı. |
Son dakika